Codi – Válka v Pacifiku 1 (Začátek války v Pacifiku, Probuzení v Pacifiku)

Vydavatelství Codi Art pokračuje v neděli 23. května 2010 za 49,- Kč již 21 dílem sběratelské edice II. světová válka a dostane se nám dalších dosud nezveřejněných záběrů v cyklu Válka v Pacifiku. Na prvním DVD jsou dva díly – Začátek války v Pacifiku a Probuzení v Pacifiku.

Válka v Pacifiku 

Díl I – Výbušný Pacifik

Kapitoly 1. části

První díl seriálu rekapituluje období od roku 1931, kdy japonská armáda provedla, tehdy ještě bez souhlasu a vědomí své vlády, invazi do Mandžuska, kde poté Japonsko zřídilo loutkový stát Mandžukuo, až po Korejskou válku, která vypukla v roce 1950.

Japonci v Mandžusku 

Díl nás provází základními peripetiemi celého období: invazí do Mandžuska, vystoupením Japonska ze Společnosti národů, napadením Číny, napadením Pearl Harboru a zničením americké Tichomořské flotily; velkou japonskou ofenzivou v Tichomoří, při které si Japonsko postupně podmanilo Hongkong, Siam (Thajsko), Barmu, Holandskou východní Indii (dnešní Indonésie), Novou Guineu, Šalamounovy ostrovy a Filipíny, obsadilo řadu drobných tichomořských ostrovů a atolů, na kterých vybudovalo letecké a námořní základny, a vytvořilo si tak předmostí pro útok na Austrálii; zlomem japonské ofenzivy v bitvách o Midway a v Korálovém moři; počátkem dlouhého tažení vojsk Spojených států a jejich spojenců zpět k Japonským břehům přes téže ostrovy a atoly; osvobození Filipín, dobytí japonského předmostí na ostrovech Okinawa a Iwo Jima; shození jaderných bomb na Hirošimu a Nagasaki; ukončení války bezpodmínečnou japonskou kapitulací a poté začátkem nové války, kdy Korejskou republiku napadla vojska severního souseda, komunistické KLDR.

Spojenci v protiútoku

B-29 nad Japonskem

Plamenometný tank

Díl II – Probuzení Pacifiku

Kapitoly 2. části 

V druhém dílu se seznámíme se základnímu dějinnými událostmi, které k celému konfliktu vedly, a s historií americké angažovanosti v tichomořské oblasti, která vlastně započala v 19. století vybudováním železničního spojení amerického východu se západním pobřežím a koupí Aljašky Spojenými státy, které vedlo k velkému rozvoji hospodářství v tomto prostoru, rozvoji obchodních styků USA s Japonskem a přivedlo Japonsko k průmyslové, hospodářské, avšak nikoliv společenské revoluci. Současně díl pojednává o vývoji v dalších důležitých oblastech jihovýchodní Asie, kterou měly rozdělenu mezi sebe zejména evropské mocnosti (Velká Británie, Holandsko a Francie) a o angažovanosti Spojených států na havajských ostrovech a na Filipínách.

Konec války se blíží 

Díl také popisuje vývoj Japonska, které bylo v I. světové válce význačným spojencem Západu, ale ve dvacátých a počátkem třicátých let se z něj stala militarizovaná, totalitní regionální mocnost, jež měla ambice stát se hegemonem v celém tichomořském prostoru, který chtěla vojensky a hospodářsky ovládnout a vytlačit z něj západní státy a vybudovat zde takzvanou „Východoasijskou zónu prosperity!, v podstatě si ovšem zajistit prakticky nevyčerpatelné zdroje surovin a pracovní síly a současně odbytiště rychle se rozvíjejícího průmyslu.

Žánr: Dokument / Válečný

Země původu: USA

Délka: 52 minut (25:34 + 26:08)

Původní název: Crusade In The Pacific, Awakening In The Pacific

Kompilace a střih: Jack Bush, William Kilcullen, Eric Lawrence, Wolf Matthiessen

Mapy: Joseph Stultz, Cineffects Inc.

Spolupráce: Jane  Bartels, Allen Dibble, Isabelle Kohn

Produkce: Arthur B. Tourtellot

Společnost: Dominique Paul Mougenot Inc.

Materiál poskytly: Ministerstvo obrany USA, armáda, letectvo, námořnictvo, námořní pěchota, pobřežní stráž, Australský informační servis, Britský informační servis, Novozélandská armáda, Nizozemský informační servis, March of Time, Newsreel Pool, U.S. národní archiv, Úřad pro zahraniční záležitosti

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček)

Titulky: žádný

Obraz: černobílý PAL 4:3

Bonus: z nabídky Codi