Filmexport Home Video – Dva týdny štěstí

Ve středu 13. května 2015 je plánována další novinka společnosti Filmexport Home Video, za 99,- Kč bude ke koupi digipack s filmem Dva týdny štěstí. Roztomilá komedie s Adinou Mandlovou o záměně osob, odehrávající se v prostředí luxusního hotelu, a výhře, která změnila život půvabné úřednice.

Česká filmová komedie o tom, že cesta ke štěstí může být klikatá a podivná.

Stačí vyhrát, stát se obětí omylu nebo oplývat šarmem, nejlépe vše dohromady. Marta Urbanová je mladá úřednice, která vyhrála v novinové anketě čtrnáctidenní pobyt v přepychovém hotelu. Po příjezdu se při hledání písárny omylem ocitá v apartmá ministra financí, který ji považuje za objednanou hotelovou písařku. Než se překvapená dívka vzpamatuje, vyhoví prosbě ministrova tajemníka Diviše a sedí v pracovně, kde čeká na diktát. Unavený ministr však při práci usne a dívka se neodváží odejít. Když se ministr probudí, požádá Martu, aby se o nikomu tom nezmiňovala.

Toto malé „státní tajemství“ však nedá spát novinářům a ministrovým náměstkům, kteří marně dumají, co mohl ministr tak dlouho „nepovolané“ sekretářce diktovat. A tak se poklidná dovolená stává pro Martu štvanicí, ve které si šlapou na paty reportéři a ministrovi úředníci, zejména pak tajemník Diviš, který se do sympatické dívky zamiloval.

A jakoby to nestačilo, seznámí se dívka se starším nerudným panem Novákem, kterého považuje za dalšího výherce soutěže v novinách. Neustále ho napomíná, domlouvá mu, aby příliš nezneužíval dobrodiní hotelových zaměstnanců, a velmi kriticky se před ním vyjadřuje o vysoce postavených, aniž by tušila, že ve skutečnosti mluví s generálním ředitelem bank, který je tu inkognito na dovolené. Upřímná dívka se Novákovi líbí a její názory ovlivní ředitelovo rozhodování. Půjčkou své banky podpoří Novák stavbu metra v Praze. Martě uspořádají zaměstnanci hotelu velkolepé zásnuby s Divišem.

Vladimír Slavínský opět ukázal, že umí dělat veselohry. Film je nabitý energií se skvělými dialogy a hereckými výkony – Adině Mandlové a Jaroslavu Marvanovi tu skvěle sekundují Raoul Schránil a Miloš Nedbal.

Na csfd.cz 71 procent: Solidně vyvedená komedie dodnes pobaví, herecký ansámbl se snažil.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Délka: 96 minut

Kinopremiéra v ČR: 29. listopadu 1940

Režie: Vladimír Slavínský

Asistent režie: Antonín Kubový, Rudolf Stahl

Námět: Václav Wasserman

Scénář: Josef Neuberg, Julius Schmitt, C. H. Diller

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Josef Dobeš

Kamera: Josef Střecha

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Alois Mecera

Společnost: Slavia-film

Hrají: Adina Mandlová (úřednice Marta Urbanová), Rudolf Deyl st. (ministr financí), Raoul Schránil (ministrův tajemník dr. Diviš), Jaroslav Marvan (generální ředitel Spojených bank Cyril Novák), Miloš Nedbal (sekční šéf), Bedřich Veverka (redaktor Kudrna), František Vnouček (redaktor Molenda), Miloslav Svoboda (fotoreportér Víšek), Ferenc Futurista (hostinský), Vladimír Řepa (noční vrátný), Bolek Prchal (denní vrátný), František Paul (vrchní číšník), Marie Blažková (matka Marty), Emanuel Hříbal (účetní Karel Novák), Jiří Vondrovič (číšník), Vladimír Salač (liftboy Pepík), Karel Máj (vrchní číšník ve vinárně), Jarmila Holmová (Martina přítelkyně Máňa), Fanda Mrázek (automechanik), Karel Roden (ředitel hotelu), Bohuš Záhorský (ředitel banky), Marie Nademlejnská (úřednice u ministra), Helena Hradecká (úřednice u ministra), František Černý (vrchní kuchař), Vladimír Štros (řidič u ředitele Nováka Ferdinand), Antonín Frič (vrátný), Miroslav Rudlof (host v baru), Hugo Huška (host v baru), František V. Kučera (host v baru), Gabriel Hart (rybář), Oldřich Kovář (zpěvák), Setleři (pěvecký sbor), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný