Filmhouse – Samuraj – Mijamoto Musaši

Po předchozím titulu, zaměřeném na dětského diváka, se Filmhouse v úterý 25. května 2010 vrací k předlouho slibovanému filmu, první části trilogie Samuraj – Mijamoto Musaši, cena navýšená stejně jako u předchozího titulu na 59,- Kč.

Mijamoto Musaši proslul v první polovině 17. století coby malíř, řezbář, kaligraf a především neporazitelný šermíř. Dodnes se jeho legenda a učení těší nezměrné popularitě nejen v Japonsku. Jeho život do historické fikce zpracovalo mnoho autorů, ale knižní verze, která je obecně nejuznávanější, pochází z pera Eidžiho Jošikawy (česky vyšla jako Musaši). První díl výpravné filmové trilogie vzniklé na motivy Jošikawova bestselleru zachycuje Musašiho mladická léta.

Legendou se stal už za života, ale po smrti jeho sláva ještě vzrostla. Stal se hrdinou 37 celovečerních filmů a devíti seriálů. Z Musašiho vychází například postava samuraje Kyuza ve slavném filmu Sedm samurajů.

Film ze starého Japonska, z doby přelomu období Sengoku a Togukava, vypráví o zrodu samurajské legendy Musaši Mijamota. Mladý Takezo je divoký, výbušný a proto není ve vsi oblíben. Chce být slavný, proto se s přítelem Matahačim vydá do války.

 

Nechá se ale najmout ke straně, která válku prohraje, nezbývá, než po bitvě u Sekighary uprchnout. Vrací se domů, ale tam se ho snaží uvěznit. Ujme se ho mnich Takuan, který ho začne učit samurajskému kodexu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Z nadšených komentářů: Vše se drží reality, nic převratného se tu neděje, neodehrává se žádná velká akce. Hollywoode jdi se vycpat.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Žánr: Akční / Dobrodružný / Biografický / Drama / Historický

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 1954

Délka: 93 minut (1:29:41)

Původní název: 宮本 武蔵 / Musashi Miyamoto

Světová premiéra: 26. září 1954 – Japonsko

Režie: Hiroshi Inagaki

Námět: Eiji Yoshikawa (román), Hideji Hôjô (hra)

Scénář: Hiroshi Inagaki, Tokuhei Wakao

Produkce: Robert B. Homel (US verze), Kazuo Takimura

Hudba: Ikuma Dan

Kamera: Jun Yasumoto

Střih: Robert B. Homel (US verze), Hideshi Ohi

Společnost: Toho Company

Hrají: Toshirô Mifune (Musashi Miyamoto/Takezo), Rentarô Mikuni (Honiden Matahachi), Kuroemon Onoe (Takuan Osho), Kaoru Yachigusa (Otsu), Mariko Okada (Akemi), Mitsuko Mito (Oko, Matahachiho žena), Eiko Miyoshi (Osugi, Matahachiho matka), Akihiko Hirata (Seijuro Yoshioka), Kusuo Abe (Temma Tsujikaze), Eitarô Ozawa (Terumasa Ikeda), Akira Tani (Kawarano-Gonroku), Seijiro Onda (loďmistr), Fumito Matsuo (poddůstojník), Masanobu Ôkubo (poddůstojník), Jirô Kumagai (vesničan), Akira Sera (vesničan), Yasuhisa Tsutsumi (vesničan), Yutaka Sada (voják), Shigeo Katô (voják), Junichirô Mukai (Voják), Kiyoshi Kamoda (potulný bojovník), Michio Sakurai (potulný bojovník), Kyoro Sakurai (potulný bojovník), Masao Masuda (dřevorytec), Daisuke Katô, Janta Kisaragi, Yoshio Kosugi, a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky

Titulky: česky, slovensky

Dostupné titulky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: žádný, na začátku DVD upoutávky na další díly (1.6.2010, 8.6.2010)