Urania – Robin Hood – Za Sherwoodským lesem

Zatímco kina brázdí nejnovější verze příběhu v podání Ridleyho Scotta, na pulty se pozvolna chystá verze zcela jiná, poněkud netradiční. Urania má v katalogu televizní film Robin Hood – Za sherwoodským lesem, který by měl být v trafikovém prodeji na konci června. Každá legenda má svého hrdinu.

 

Už jsme měli možnost poznat řadu filmů, které pojaly námět velmi nezvykle. Řada z nich tím vyvolala v divácích nevoli, protože u známého názvu očekávají i známý děj. Už jsme měli i řadu filmů, které pojaly původně mytický či pohádkový děj po svém a představily ho „realisticky". Tímto úvodem směřuji k tomu, že tenhle film sice používá známá jména, leč patří k těm, u nichž je člověk na pochybách, zda by nebylo jedno, že se hlavní hrdinové jmenují jinak. Z obvyklého děje zbyly jen střípky a film na rozdíl od zmiňované druhé skupiny naopak do historického příběhu zaplétá fantasy linii, která z něho vytváří netradiční pohádku.

U Sherwoodského lesa 

Oficiální text praví:

Anglie roku 1166. Po zavraždění svého otce uniká mladý Robin Hood hluboko do Sherwoodských lesů v touze najít tam útěchu a novou rodinu. O dvacet let později, kdy jeho legenda spolu s množstvím jeho následovníků nabývá na síle, učiní zloduch šerif z Nottinghamu rozhodnutí – Robin musí zemřít! Ve snaze vypudit odpadlíky z úkrytu využívá okřídlené nestvůry bažící po krvi, která terorizuje celý kraj. A tak se Robin Hood vydává za hranice Sherwoodu, aby zlomil její prokletí a zachránil svůj milovaný les.

Sakra, co je to? 

A jako obvykle, nepřesnosti, chybičky, omyly. Ona okřídlená stvůra těžko může bažit po krvi a terorizovat kraj, když ji celou dobu šerif z Nottinghamu drží zavřenou ve sklepení. Proti Robinovi ji vyšle v okamžiku, kdy už si neví rady – a stvůra „spolupracuje" jen díky tomu, že ji šerif drží v šachu. Množství Robinových následovníků je nám představeno chlapcem a Malým Johnem, se kterými brouzdá po lese (víc lidí se ukáže až v okamžiku, kdy šerifovi pohůnci masakrují základnu, v níž se Robin ale ve své podstatě v průběhu děje neukázal). A zamrzí i fakt, že bratr Tuck se v ději objeví víceméně jen kvůli tomu, aby mohl umřít…

Kde se v lese bere nahá a zraněná dívka? 

DVD je bez bonusů (pokud nebudeme počítat náhled několika obalů dalších DVD z nabídky vydavatele), dabing neruší, obraz je na pohled kvalitnější, než promo fotky, úroveň triků je na televizní produkt slušná (jak zahraniční zdroje udávají, pro produkci, prezentovanou na příslušném TV kanálu až nadprůměrná).

Budoucí Robin Hood netrefí ani stodolu 

Něco málo si naznačme z děje – malý nešikovný střelec, kterému se posmívá jeho kamarádka Marion, uteče do lesa, kde se stane nechtěným svědkem masakru. Trojici mužů napadne okřídlená bestie – jednoho z nich zle potrhá, ale sama to také schytá.

 

Ententýky, šerif budu JÁ 

 

Zbylí dva začnou řešit nástupnictví na post šerifa a ten je rozhodnut v neprospěch chlapcova otce, hlavním argumentem je meč, zabodnutý v jeho těle. Nový šerif po objevu "hvězdné brány" pak sebere to, co zbylo z raněné stvůry – krásnou mladou dívku – a šupky s ní do sklepení, zatímco chlapec mizí v lese.

Kudy, kudy cestička? 

Skok v čase. Z děvčátka je sličná, samostatná slečna, které není po chuti, že má být použita jako politický prostředek a chystá se její výhodná svatba.

 

Marion 

 

Raději uprchne do lesů, kde se potlouká zbojník Robin se svým doprovodem. Tomu se povedlo rozzuřit šerifa na nejvyšší míru, když uloupil velevzácnou pokladnici.

Já zuřím... 

Pal! 

Následuje nevyhnutelné setkání, při němž je Robin hluchý a slepý a na rozdíl od Marion si na své dětství nevzpomene.

Jdem zoátky do lesů... 

Když se Robin v podhradí pokusí „chudým dávat", zjistí, že není tak oblíben, jak by jeden předpokládal. Místní mu totiž (vcelku logicky) připisují stupňující se útlak ze strany panstva a zvyšující se daně. A tak se málem i bývalí kamarádi poperou.

Zase na mě zvýšili odměnu? 

Dávej, ber... 

Hrozící konflikt je přerušen výskytem okřídlené stvůry, kterou si šerif poctivě schovával na horší časy a vyrobil z ní zdánlivě bestii bez citu (spoiler – nějak jí dokázal vzít srdce). A ty právě nastaly, proto ji vyšle, aby mu zadarmo zlikvidovala nepohodlného zbojínka.

 

Alino, víš co máš dělat

 

Vypusťe Krakena, neee, Přines mi hlavu čarovného prince, to taky neee - prostě, leť, holka a hledej 

 

No a zbývá už jen pár maličkostí – svést několik soubojů, vydat se bránou do jiného světa a zjistit, kdo je chudák Alina, proč má dvě podoby a jak s ní šerif může manipulovat, poznat konečně svou dětskou kamarádku Marion, nechat se zajmout, uprchnout, odhalit spiknutí proti chudáku nepřítomnému králi a vypořádat se s šerifem i ošklivým královským bratrem…

A šli a šli 

 

Alina je prokletá a nesmí se k nám vrátit

Králův bratr - že by měl nějaké komplexy? 

Upřímně, pokud se vám při zaznění jména Robin Hood automaticky vybaví znělka pamětnického televizního seriálu, pocházející z dílny skupiny Clannad, kde také nechyběla „špetka" mystiky, nebo v roli krále zbojníků vidíte Kevina Costnera, pak se tomuto zpracování raději vyhněte. Pokud přistoupíte ke sledování bez předsudků jako k televizní pohádce, pak dále citované komentáře přeskočte.

My jsme ta banda, banda kašparů 

Co kdyby byla ta potvora z hořlavého materiálu?

Epizodka bratra Tucka (za chvíli umře)

Marion 

Zahraniční komentáře totiž nejsou příliš shovívavé: Nešťastný je casting Robina Dunneho, prostě nevypadá jako hrdina. Robin v jeho podání málokdy střílí, spíš jen manipuluje šípy a ohýbá luk. A když už vystřelí, vlastně se ani pořádně netrefí. Naštěstí pro něj šerifovi vojáci, kteří občas kolem něho postávají s kuší, zřejmě nevědí, k čemu ji mají. Film však přece jen něco má – a to Ericu Durance (Lois Lane z "Smallville") – je aspoň nač koukat. Proč se do téhle klasiky pokusil někdo přimíchat Pána prstenů a Hvězdnou bránu? Staré dobré Anglii se nepodobá ani jeden krajinný záběr. Většina představitelů by se měla vrátit do herecké školy.

Nie sme zlí, podl'a účesov súdia nás, podl'a dráždivých póz a fráz, nie sme zlí, kto to vysvetlí 

Já už budu hodný, dědečku 

Ani doma tato verze nenašla příliš pochopení: V roce 2006 se Angličanům nevídaným způsobem podařilo zprasit legendu o Robinovi Hoodovi televizním seriálem. O tři roky později se je Kanaďané pokusili překonat. Čert ví, proč to má v názvu Robina Hooda.

Zadní strana obalu 

Žánr: Dobrodružný / Fantasy

Země původu: Kanada

Rok vzniku: 2009

Délka: 90 minut

Původní název: Beyond Sherwood Forest

Světová premiéra: 24. listopadu 2009 – Velká Británie

Režie: Peter DeLuise

Scénář: Chase Parker

Produkce: Nancy Heller, Harvey Kahn, Amy Krell, Eric Maran, Meyer Shwarzstein

Hudba: Darren Fung

Kamera: Adam Sliwinski

Střih: Nicole Ratcliffe

Kostýmy: Allisa Swanson

Společnost: Forrest Road Productions

Natáčeno: Aldergrove, British Columbia, Kanada / Maple Ridge, British Columbia, Kanada / North Vancouver, British Columbia, Kanada

Hrají: Robin Dunne (Robin Hood), Erica Durance (Maid Marion), Julian Sands (Malcolm), Katharine Isabelle (Alina), Mark Gibbon (Malý John), Cainan Wiebe (Gareth), Richard de Klerk (Will Scarlet), Bill Dow (bratr Tuck), Brent Stait (Guy z Gisbornu), Paul Lazenby (Bart Bartholemew), David Palffy (Sylvan Elder), Terence Kelly (Fitzwater), Rowen Kahn (mladý Robin Hood), Anna Louise Sargeant (mladá Marion), John Novak (Roland), Robert Lawrenson (William), David Richmond-Peck (princ John), Tony Morelli (Butcher), Dolores Drake (kuchařka), Frederique De Raucourt (malá Alina), Lauro Chartrand (strážce Dim Witted), Dario Delacio (Malcolmův žoldák #1), Brad Kelly (Malcolmův žoldák #2), Aidan Pringle (Malcolmův žoldák #3), a další

V českém znění: Michal Holán, Jitka Ježková, Ludvík Král, Petr Maisl, Radek Hoppe, Bohdan Tůma, Šárka Vondrová, Vladimír Kudla, Svatopluk Šuler, Jiří Balcárek, Míša Maislová

Menu DVD 

Údaje o DVD: 

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: z naší nabídky

nabídka dalších titulů vydavatele