North Video – Lhaní po americku

Týdenní počet filmových novinek od North Video stoupá, hned ve středu 26. května 2010 je tu další DVD, drama s názvem Lhaní po americku za 69,- Kč. Částečně biografický příběh scénáristy Joea Eszterhase, další u nás takřka neznámý kousek s hodnocením mezi 60 až 70 procenty.

Spojené státy. Epocha rock´n´rollu. V Clevelandu kraluje místnímu rádiu stylový a ukecaný DJ Billy Magic.

 

Karchy Jonas je nesmělý sedmnáctiletý student, který se před sedmi lety do Ameriky přistěhoval z Maďarska. Snaží se najít si svou cestu a přijmout americkou kulturu za svoji, což se mu příliš nedaří.

 

Jednou se doslechne o soutěži pro mladé talenty, kterou pořádá právě DJ Billy Magic, pro Karchyho zbožňovaný a nedosažitelný symbol svobodné Ameriky.

 

Karchy se přihlásí a vyhraje. Vychytralý DJ ihned pochopí, že může použít naivního kluka pro své záměry. Karchymu totiž sláva stoupne do hlavy a projeví svůj vynikající talent – začne si vymýšlet, aby vypadal zajímavější. Je totiž geniální lhář. Jenže soukolí jeho lží ho postupně začne semlívat i s lidmi, na nichž mu záleží, a tak mu nezbude nic jiného než se napravit. A cenu za lež bude muset zaplatit i Billy Magic.

 

Nezbývá tedy opět než pro pár citátů šáhnout za hranice: Maximilian Schell hraje otce tak slušného, že se jeden ptá, kde se mohl Karchy „pokazit". Bezva je hudební pozadí, které tovří spousta populárních písní (bodejť by ne, když je to v rozhlasové stanici pro teenagery). Calista Flockhart předvádí výkon, který je lepší než cokoli, co bylo možné vidět v Ally McBeal. Film je nejen o lži, ale i o úplatkářství v americké pop-scéně 60. let, Billy Magic si nechává tvrdě platit za umístění písní v rozhlasové hitparádě. Překvapivě zábavný hořkosladký film.

 

Žánr: Drama / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 1997

Délka: 91 minut

Původní název: Telling Lies in America

Světová premiéra: 2. srpna 1997 – Japonsko

Režie: Guy Ferland

Scénář: Joe Eszterhas

Produkce: Fred C. Caruso, Naomi Eszterhas, Fran Rubel Kuzui, Kaz Kuzui, Mickey Liddell, Ben Myron, Brian Swardstrom

Hudba: Nicholas Pike

Kamera: Reynaldo Villalobos

Střih: Jill Savitt

Kostýmy: Laura Cunningham

Společnost: Banner Entertainment / Ben Myron Productions / Kuzui Enterprises / Relevart Inc.

Natáčeno: Cleveland, Ohio, USA

Hrají: Kevin Bacon (Billy Magic), Brad Renfro (Karchy ‚Chucky‘ Jonas), Maximilian Schell (Dr. Istvan Jonas), Calista Flockhart (Diney Majeskiová), Paul Dooley (otec Norton), Jonathan Rhys Meyers (Kevin Boyle), Luke Wilson (Henry), Damen Fletcher (Amos ‚Blood Smith‘), Jerry Swindall (Andy ‚Croak‘ Stas), K. K. Dodds (Justine), James Kisicki (Cecil Simmsová), J. J. Horna (slepý kluk), Ben Saypol (Timmy Morelli), Tony Devon (Danny Hogan), Rohn Thomas (seržant Disapri), Joe Baka (detektiv Carpenter), Tuesday Knight (recepční WHK), Dave Buckel (hlasatel WHK), Matt Miller (asistent státního návladního), Jack Skelly (imigrační soudce John J. Donnelly), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: