Filmexport Home Video – O něčem jiném

Ve středu 10. června 2015 společnost Filmexport Home Video nabídne za 99,- Kč další novinku, psychologický film O něčem jiném. Celovečerní debut Věry Chytilové o dvou ženách toužících po změně.

Dvě úplně jiné ženy, dvě zcela odlišná prostředí… dva naprosto stejné osudy. První celovečerní film režisérky Věry Chytilové je paralelním, téměř dokumentárním portrétem dvou žen se zcela odlišným zázemím a životními hodnotami.

Gymnastka Eva se připravuje na významné závody, po kterých chce opustit kariéru vrcholové sportovkyně. Věra je zase ženou v domácnosti, která pečuje o čtyřletého syna a manžela. Ženy se neznají a přece mají mnoho společného.

Obě patří do stejné generace, je jim právě kolem třiceti let a mají už dost každodenního stereotypu, který je unavuje a znechucuje. Věra hledá útěchu u milence, Eva je přinucena manželem, trenérkou a baletním mistrem pokračovat v nekonečné přípravě závodní sestavy a snaží se překonat obávané salto nazad.

Když už mají obě splnění svého snu „o něčem jiném“ na dosah, dobrovolně se vracejí k dosavadnímu způsobu života, protože zřejmě nacházejí svůj smysl života. Věra si uvědomí, že si s milencem nerozumí a rozejde se s ním. Eva vyhraje závody a nyní by měla mít dost času na své záliby a na uskutečnění svých snů. Nedokáže však opustit tělocvičnu a stane se trenérkou. Ani Věra nezmění svůj život, i když jí osud nabídne příležitost: manžel jí totiž oznámí, že se s ní chce rozvést. Tehdy začne o manželství bojovat a dosáhne toho, že muž zůstane s ní a s dítětem.

Snímek získal hned několik světových ocenění v Německu, Itálii a Polsku. Vyniká nejen zajímavou kamerou, hereckým obsazením, kdy jednu z hlavních rolí hraje gymnastka Eva Bosáková, ale také hudbou Jiřího Šlitra.

Na csfd.cz 74 procent: Zjevení překonávající éru budovatelských filmů, nevšední práce s kamerou, výborný debut.

 Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1963

Délka: 81 minut

Kinopremiéra v ČR: 20. prosince 1963

Režie: Věra Chytilová

Pomocná režie: Jiří Menzel

Asistent režie: Mojmír Ticháček, Jaroslava Čapková

Námět: Věra Chytilová

Scénář: Věra Chytilová

Technický scénář: Věra Chytilová

Produkce: Jiří Pokorný, Jaroslav Jaroš, Vlasta Synkulová

Hudba: Jiří Šlitr

Kamera: Jan Čuřík

Druhá kamera: František Uldrich

Asistent kamery: Jiří Macák

Střih: Miroslav Hájek, Anna Křemenová

Zvuk: Miloslav Hůrka, Václav Kliegl, Jaroslav Solnička

Kostýmy: Dagmar Cejnková, Jarmila Romanová, Anna Blažková

Architekt: Vladimír Labský

Odborný poradce: Jaroslava Matlochová, Luboš Ogoun

Spolupráce: Vladimíra Kopecká, Anna Křemenová, Marta Kaplerová

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šmída – Fikar

Hrají: Eva Bosáková (gymnastka Eva), Věra Uzelacová (Věra), Josef Langmiler (Josef, Věřin manžel), Jiří Kodet (Jirka, Věřin milenec), Milivoj Uzelac ml. (Milda, syn Věry a Josefa), Jaroslava Matlochová (trenérka), Luboš Ogoun (baletní mistr, Evin trenér), Vladimír Bosák (Evin manžel dr. Bosák), Dagmar Cejnková (Dada, Věřina přítelkyně), Jiří Cejnek (Dadin manžel), Oldřich Červinka (novinář), Rudolf Kyznar (klavírista), Věra Čáslavská (gymnastka), František Filipovský (sám sebe), Antonín Bahenský (fotoreportér), Helena Štvánová (prodavačka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný