North Video – Divoká kachna

Dalším premiérovým titulem od North Video bude v pondělí 31. května 2010 opět jedno klasické dílo, film natočený podle divadelní hry Henrika Ibsena Divoká kachna za 69,- Kč. Často žijeme ve lži, a spolu s ní se obvykle zbavíme i štěstí.

Čistá jemná duše – třináctiletá Henrietta – bydlí s rodiči a dědou v malém bytě, který je zároveň i fotoateliérem jejího otce Harolda. Jako dárek dostane postřelenou divokou kachnu a s láskou se o ni stará. Zdánlivý klid a pohoda rodiny je narušena ve chvíli, kdy Gregory, kamarád Harolda, přijde s objevem, že Henrietta je nemanželské dítě. Henrietta ale něžně a oddaně miluje svého otce a nechápe, proč je k ní najednou tak lhostejný a chladný.

Australský filmový přepis divadelní hry norského dramatika Henrika Ibsena. Tento reformátor evropského divadla se ve druhé polovině svého života soustředil na kritiku společnosti a pozornost věnoval analýze hodnot svých současníků.

Obrazovka z DVD 

Hra byla napsána v roce 1884, krátce před vydáním manifestu symbolismu ve Francii a zahájila sérii her nesoucích výrazné prvky symbolismu. Je jakousi psychologickou sondou do nitra hlavních postav, mezi nimiž se v tragické grotesce rozehrává napjaté drama řešící základní protiklad života – pravdy a lži.

Francouzský režisér Henri Safran si ke spolupráci vybral herce zvučných jmen, např. norskou herečku Liv Ullmanovou a Angličana Jeremyho Ironse, kteří vytvořili postavy Giny a Harolda Ekdalových, výrazný herecký výkon podala i představitelka dětské role Lucinda Jonesová, která s nevídanou přesvědčivostí ztělesnila postavu malé Hedviky.  

Obrazovka z DVD 

Film obdržel od Australského filmového institutu tři nominace na cenu AFI: John Meillon jako herec ve vedlejší roli, adaptovaný scénář a výprava.

Domácí komentáře žádné, domácí hodnocení žádné… V zahraničí přes 60 procent a komentářů poskrovnu: No jo, nejsou tam žádné automobilové honičky, nejsou tu žádné oslepující exploze… Přestože tato Ibsenova hra nepatří k těm známějším, jde o mistrovské dílo. Film je hodně „tmavý", nejen námětem, ale i způsobem osvětlení. Bohužel se filmové zpracování chvílemi blíží k tvorbě Danielle Steelové.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama

Země původu: Austrálie

Rok vzniku: 1983

Délka: 94 minut (1:29:07)

Původní název: The Wild Duck

Světová premiéra: 3. května 1984 – Austrálie

Režie: Henri Safran

Námět: Henrik Ibsen (divadelní hra "Villanden")

Scénář: Tutte Lemkow, John Lind, Dido Merwin, Henri Safran, Peter Smalley

Produkce: Basil Appleby, Phillip Emanuel

Hudba: Simon Walker

Kamera: Peter James

Střih: Don Saunders

Kostýmy: David Rowe

Společnost: Film Bancor of Australia / Tinzu Pty Limited

Natáčeno: New South Wales, Austrálie / Sydney, New South Wales, Austrálie

Hrají: Liv Ullmann (Gina), Jeremy Irons (Harold), Lucinda Jones (Henrietta), John Meillon (starý Ackland), Arthur Dignam (Gregory), Michael Pate (Wardle), Rhys McConnochie (pan Roland), Colin Croft (Mellison), Marion Edward (paní Summersová), Peter De Salis (Peters), Jeff Truman (Johnson), Clive Marshall (Gray), Desmond Tester (starší host), Georgie Striling (domovník), Dále Aspin, Robert Bruning, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný 4:3

Bonus: kinohity 2010, novinky, nejen pro nejmenší, dále nabízíme