Hollywood Classic Entertainment – Vyrobeno v Dagenhamu

Podle předběžných plánů bude v neděli 12. července 2015 v prodeji další titul společnosti Hollywood Classic Entertainment, ovšem zda skutečně za 199,- Kč půjde koupit DVD Vyrobeno v Dagenhamu, to je při nestabilnosti termínu vydavatele otázka. Navíc ani jeden e-shop zatím nemá náhled české verze obalu…

 1968. Je to mužský svět. Ale ne na dlouho… Za vším hledej nakrknutou ženu.

Odlehčený pohled na boj za ženskou rovnoprávnost s vynikající Sally Hawkinsovou v hlavní roli…

Vyrobeno v Dagenhamu je svěží britská retro komedie zachycující skutečné události z roku 1968, kdy se v továrně společnosti Ford v britském Dagenhamu vzbouřilo 187 šiček proti pracovním podmínkám. Jejich požadavkem byly rovné platy pro všechny a konec diskriminace žen. Přes vážnost tématu se režiséru Nigelu Coleovi, známému komediemi Bílá vdova nebo Holky z kalendáře, podařilo zachytit tehdejší události zábavnou formou, aniž by sklouzával k lacinému humoru.

vyrobeno_v_dagenhamu_01

vyrobeno_v_dagenhamu_02

vyrobeno_v_dagenhamu_03

vyrobeno_v_dagenhamu_04

Obšírnější verze:

Film, zasazený do šedesátých let, je inspirován skutečným příběhem skupiny oduševnělých žen, které spojily síly, aby se postavily za to, co je správné, a díky tomu nalezly svou vlastní vnitřní sílu. I když jsou daleko od Swinging Sixties of Carnaby Street, život je pro ženy v Dagenhamu v Anglii prosvětlen zvuky a pohledem na optimistickou éru slyšitelnými na jejich rádiích a viditelnými v televizi. Rita O’Gradyová odráží pozitivní éru a společně se svými kamarádkami a spolupracovnicemi v městské továrně Ford Motor Factory se smějí tváří v tvář špatným podmínkám.

Lisa je vysoce inteligentní na Cambridgi vystudovaná žena, která se cítí trochu zaseknutá, inklinuje k domovu s manželem, který navrhuje, aby si své názory nechávala pro sebe. Možná nežije ve stejném světě jako ostatní ženy, ale sdílí jejich pohled. Nikdo by si nepomyslel, že revoluce přijde do Dagenhamu, dokud se to jednoho dne nestalo.

Rita, která se primárně vidí jako manželka a matka, je donucena zúčastnit se setkání s prodavačkou Connie, sympatickým představitelem odborů Albertem a Peterem Hopkinsem, vedoucím Oddělení pro průmyslové vztahy u Forda. To, od čeho očekává prostě další den v práci s obědem zadarmo, se změní na mnohem více, když ji a její kolegyně zarazí nedostatek respektu, který na setkání vyjadřují muži ženám.

S humorem, zdravým rozumem a odvahou se Rita a ostatní ženy pustí do svých šéfů, čím dál agresivnější místní komunity a ve finále do vlády, když se jejich inteligence a nepředvídatelnost ukážou být stejně silné jako schopnosti jejich oponentů.

Odvážily se postavit se a posunout hranice, ženy změnily systém, o kterém nikdo nechtěl přiznat, že je špatný.

Na csfd.cz 71 procent: Příjemná oddychová komedie, sympatické hrdinky a to, že jde vlastně o kritiku sociálních poměrů, vůbec nepřekáží.

Žánr: Životopisný / Komedie / Drama / Historický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2010

Původní název: Made in Dagenham

Délka: 109 minut

Světová premiéra: 11. září 2010 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Režie: Nigel Cole

Scénář: William Ivory

Produkce: Laurie Borg, Tim Haslam, Elizabeth Karlsen, Christine Langan, Norman Merry, Paul White, Stephen Woolley

Hudba: David Arnold

Kamera: John de Borman

Střih: Michael Parker

Kostýmy: Louise Stjernsward

Společnost: Audley Films / BBC Films / BMS Finance / HanWay Films / Lipsync Productions / Number 9 Films / UK Film Council

Natáčeno: Dagenham, Essex, Velká Británie / Croydon, Londýn, Velká Británie / Hoover Factory – disused, Pentrebach, Merthyr Tydfil, Merthyr, Wales, Velká Británie / Eastbourne Pier, Eastbourne, East Sussex, Velká Británie / Eastbourne, East Sussex, Velká Británie

Hrají: Sally Hawkins (Rita O’Gradyová), Andrea Riseborough (Brenda), Jaime Winstone (Sandra), Lorraine Stanley (Monica), Nicola Duffett (Eileen), Geraldine James (Connie), Bob Hoskins (Albert Passingham), Matthew Aubrey (Brian), Daniel Mays (Eddie O’Grady), Roger Lloyd-Pack (George), Phil Cornwell (Dave), Karen Seacombe (Marge), Thomas Arnold (Martin), Sian Scott (Sharon O’Gradyová), Robbie Kay (Graham O’Grady), Andrew Lincoln (pan Clarke), Rosamund Pike (Lisa Hopkinsová), Joseph Mawle (Gordon), Kenneth Cranham (Monty Taylor), Gina Bramhill (Hopkinsova sekretářka), Marcus Hutton (Grant), Rupert Graves (Peter Hopkins), Miranda Richardson (Barbara Castleová), Joseph Kloska (zástupce ministra), Miles Jupp (zástupce ministra), Frank Baker (Frank), Philip Perry (Arthur Horovitz), Richard Schiff (Robert Tooley), Peter-Hugo Daly (Bartholomew), Simon Armstrong (Rogers), Matilda Cole (Emily), Romy Taylor (Rosie), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný