Europe Production – Dagon

Po delším čase očekávejme příspěvek vydavatelství Europe Production. Ve středu 2. června 2010 to bude zfilmovaná klasika hororového žánru H. P. Lovecraft. Film se jmenuje Dagon a v prodeji bude za 69,- Kč. Idylické místo dovolené prozářené letním sluncem se rychle mění na temné místo, v němž si radostí života ale moc neužijete.

Město mrtvých, v němž je prožít dlouhý a šťastný život zakázáno. Věčný život zde mohou prožít jen mrtví. Město vodních přízraků ovládané temným kultem, jenž kdysi přišel z hlubin moře. Město, z nějž není návratu.

 

 

Paul Marsh a jeho přítelkyně Barbara tráví dovolenou na jachtě u španělského pobřeží. Během plavby Paula pronásleduje podivný sen, ve kterém se mu zjevuje mořská panna. Při náhlé bouři se jejich loď rozbije o útes a Paul s Barbarou jsou nuceni doplavat k nejbližšímu obydlenému ostrovu do vesnice Imboca.

 

Na první pohled sešlá a bohem zapomenutá vesnice je však obydlená prapodivnou  rasou lidí, kteří jsou napůl lidé a napůl ryby. Než se Paul naděje, unesou mu vesničané jeho přítelkyni. Paul jen taktak vyvázne a při útěku vesnicí narazí na místního blázna a zároveň posledního žijícího člověka ve vesnici. Od něho se dozvídá strašlivý příběh.

 

Kdysi dávno byla Imboca postižena obrovským nedostatkem ryb.  Lidé byli zoufalí a tak se chodili modlit do kostela, aby jim bůh pomohl. Marně. Až jednou je jeden z námořníků, který připlul na ostrov, přesvědčil, že se mají modlit k monstróznímu bohu moře Dagonovi. Nešťastní vesničané ho uposlechli a Dagon jim za to daroval množství ryb a spousty zlata z pokladů starodávných lodí. Lidé tak zavrhli boha jako takového a začali se modlit už jen k Dagonovi.

 

 

Ale Dagon chce něco na oplátku, a to jsou ženy. Ženy, se kterými by mohl zplodit nové potomky. A tak se postupem času stala z vesnice líheň mutantních bytostí, které jsou odhodlané obětovat kohokoliv včetně Paulovy přítelkyně, jen aby uspokojili zhýralé potřeby svého boha.

 

Paul se setkává s dívkou ze svých snů, s krásnou mořskou pannou Uxiou, která mu zachrání život. Pomůže však Paulovi zachránit i jeho přítelkyni? Dostanou se nakonec z ostrova…?

 

 

Film byl natočen podle novely H. P. Lovecrafta, který je legendou v žánru fantasy a horroru. Režie se ujal zkušený Stuart Gordon, režisér kultovního Reanimátora, a spolu s ním se na filmu podílel i další horrorový tvůrce Brian Yuzna, režisér filmů „Faust: Smlouva s ďáblem" nebo „Návrat živé smrti 3".

 

Divácká hodnocení mezi 50 až 60 procenty: Tu a tam se daří naladit ten správný "cthulhu feeling", vypadá to všechno tak neuvěřitelně amatérsky, uměle a nedokonale, až vás to nějak osloví a dokonce zaujme. Lepší dobré céčko než špatné béčko.

Žánr: Fantasy / Horor / Mysteriozní / Thriller

Země původu: Španělsko

Rok vzniku: 2001

Délka: 95 minut

Původní název: Dagon / Dagon – La secta del mar / Dagon: Sect of the Sea

Světová premiéra: 12. října 2001 – Španělsko (Sitges Film Festival)

Režie: Stuart Gordon

Námět: H. P. Lovecraft (povídky "Dagon" a "The Shadow Over Innsmouth")

Scénář: Dennis Paoli

Produkce: Carlos Fernández, Julio Fernández, Miguel Torrente, Brian Yuzna

Hudba: Carles Cases

Kamera: Carlos Suárez

Střih: Jaume Vilalta

Kostýmy: Catou Vardier

Speciální efekty: Xavi Bastida, Mónica Alarcón, Arturo Balceiro

Společnost: Castelao Producciones / Estudios Picasso / Fantastic Factory / Generalitat De Catalunya Institut Catala De Les Industries Culturals / Generalitat de Catalunya, Institut Català de Finances / Televisió de Catalunya / Televisión de Galicia S. A. / Vía Digital / Xunta de Galicia

Natáčeno: Combarro, Pontevedra, Galicia, Španělsko

Hrají: Ezra Godden (Paul Marsh), Francisco Rabal (Ezequiel), Raquel Meroño (Bárbara), Macarena Gómez (Uxía Cambarroová), Brendan Price (Howard), Birgit Bofarull (Vicki), Uxía Blanc (Ezequielova matka), Ferrán Lahoz (kněz), Joan Minguell (Xavier Cambarro), Alfredo Villa (kapitán Orfeo Combarro), José Lifante (hotelový recepční), Javier Sandoval (Ezequielův otec), Victor Barreira (mladý Ezequiel), Fernando Gil (katolický kněz), Jorge Luis Pérez (chlapec), Ignacio Carreño (Tanner), Diego Herberg (řidič), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Rozhovory, Záběry z natáčení