Sony – Vraždy na Rue Morgue

Další titul z vydavatelství Sony bude v pátek 4. června 2010 hororová klasika v televizním zpracování, vycházejí Vraždy na Rue Morgue, tentokrát opět plast a cena 70,- Kč. Noční Paříží se plíží něco nelidského…

Píše se rok 1899, když se v potemnělých ulicích Paříže objeví záhadný vrah. Své oběti, jak se zdá, si vybírá bez motivu a napadá je s obzvlášť velikou zuřivostí. Obyvatelé francouzské metropole si nemohou být jisti ani ve svých příbytcích.

 

Jedné obzvlášť temné noci probudí obyvatele pařížské ulice Morgue děsivé zvuky vycházející z domu, kde žije osamělá stará dáma se svou dcerou. Když lidé dorazí do třetího patra, odkud srdceryvné zvuky vycházely, vidí už jen stopy po masakru. Jednu z žen násilník zardousil a nacpal do komína jako panenku, druhé uřízl břitvou hlavu.

 

Nepochopitelné je, že po hrůzném činu byly dveře i okna zamčeny zevnitř a že peníze obětí zůstaly na svém místě. Pachatel nebo pachatelé měli podle všeho nadlidskou sílu, vždyť kdo by dokázal napěchovat tělo oběti do úzkého komína od krbu?

 

Na případ jsou nasazeni nejschopnější policisté, ale vyšetřování vraždy, záhadné ve všech ohledech, zůstává stále ve slepé uličce. Výpovědi svědků se rozcházejí a policejní prefekt se svými lidmi je v koncích. Jediný, kdo by mohl záhadu rozluštit, je bývalý policejní detektiv Auguste Dupin se svým brilantním úsudkem, logickým myšlením a schopností vcítit se do druhého.

Jenže zestárlý detektiv je po dvaačtyřiceti letech služby v nedobrovolné penzi a je prefektovým zapřisáhlým nepřítelem. Naštěstí jej události nenechávají úplně chladným. Spolu se svým kmotřencem Phillipem se Dupin na vlastní pěst přece jen vydává ohledat místo činu. Zamčený pokoj, brutalita vražd a také jejich iracionálnost jsou pro policisty záhadou. Pro Dupina naopak vodítkem k řešení…

Hodnocení mírně nad 50 procent: Film je nevýrazný a televiznost z něj přímo čiší. Když člověk zná povídku, není nač koukat.

Žánr: Horor / Krimi / Mysteriozní

Země původu: USA / Francie

Rok vzniku: 1986

Délka: 95 minut

Původní název: The Murders in the Rue Morgue

Světová premiéra: 7. prosince 1986 – USA

Režie: Jeannot Szwarc

Námět: Edgar Allan Poe (povídka)

Scénář: David Epstein

Produkce: David Epstein, Robert Halmi Jr., Edward J. Pope, David L. Watters

Hudba: Charles Gross

Kamera: Bruno de Keyzer

Střih: Eric Albertson

Kostýmy: Christiane Coste

Společnost: International Film Productions S. A. / Robert Halmi

Natáčeno: Paříž, Francie / Studios Eclair, Epinay-sur-Seine, Seine-Saint-Denis, Francie

Hrají: George C. Scott (Auguste Dupin), Rebecca De Mornay (Claire Dupinová), Ian McShane (policejní prefekt), Neil Dickson (Adolphe Le Bon), Val Kilmer (Philippe Huron), Maud Rayer (Melle L’Espanayeová), Maxence Mailfort (inspektor Alphonse), Fernand Guiot (Dupar), Patrick Floersheim (námořník), Roger Lumont (seržant Marcel), Erick Desmarestz (inspektor Bec), Yvette Petit (pradlena), Serge Ridoux (vězeňská stráž), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz: barevný (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: