Amercom – Stíhači v boji 1 – Letecké souboje – Rudý baron – pán nebes

Vzhledem k tomu, že vydavatelství Amercom patří k těm, která na naše dotazy nereagují, natož aby nám něco sdělovala něco dopředu, navíc tentokrát ani na jejich webových stránkách o nové ediční řadě žádná zmínka, informuje se zpožděním. Navíc jsem oběhal půl města, až v jedné trafice kvůli mně vyndavali poslední kousek z výlohy. Ve čtvrtek 3. června 2010 se objevilo DVD (tentokrát bez doprovodných materiálů) z řady Stíhači v boji – Letecké souboje s názvem Rudý baron – pán nebes za zaváděcích 39,- Kč.

Dokumentární seriál Stíhači v boji přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

 

Kromě leteckých soubojů se seriál věnuje i bitvám tanků, lodí či ponorek; jeho epizody ta přinášejí i rekonstrukci tankové bitvy v rámci operace Pouštní bouře, souboje stíhacích es korejské války, akce proti raketám země-vzduch ve Vietnamu či operace vrtulníků Apache v Iráku.

 

 

Rudý baron – jeho jméno je synonymem slov „stíhací pilot". Byl esem všech es a nejschopnějším pilotem 1. světové války. Ve vzduchu byl nepřekonatelný a sestřelil neuvěřitelných 80 letadel. Byl opravdovým mistrem nové, smrtonosné profese. I téměř 100 let po jeho smrti studují stíhači na celém světě jeho taktiku. Jako mladý důstojník pruského jezdectva si chtěl vydobýt slávu v letectvu a stal se nejproslulejším válečným pilotem historie. Jmenoval se Manfred von Richthofen…

 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (43:55)

Původní název: The Red Baron: Master of the Air

Rok vzniku: 1995

Produkce: Chris Mortensen, Melanie Blythe, Michael D. Sackett, Craig Haffner, Donna E. Lusitana, Michael Cascio

Hudba: Christopher L. Stone, Zeljko Marasovich

Střih: Steve Pomerantz

Kamera: Mike Messenheimer, Paul G. Dougherty II

Archiv: Peanuts United Feature Syndicate, Inc. / Irene St. Martin Collection / Canadian Forces Photographic Unit

Společnost: Greystone Communications, Inc. / A&E Television Networks

Český komentář: Tomáš Jirman

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný