North Video – Bod zvratu

North Video nachystalo na pondělí 7. června 2010 další sci-fi Bod zvratu za 69,- Kč, doprovázené reklamním sloganem „Návrat ztraceného filmového klenotu v žánru sci-fi". V chirurgových rukou má život nový smysl.

Možná klenot, ale opravdu ztracený, domácí zdroje nic moc, csfd.cz zná film jako Překročit práh a žádný dostupný komentář.

Doktor Thomas Vrain, špičkový chirurg kardiolog, se na konferenci seznámí s kolegou – biologem Aldo Gehringem, autorem funkčního modelu umělého srdce, který, jak on tvrdí, bude revolucí v oblasti transplantace. Vrain zajistí financování série experimentů a začne pracovat spolu s Gehringem.

Jako první lidský objekt vidí Vrain Carol Severance, mladou pacientku se srdečním onemocněním. Nemocnice však jeho návrh zamítne. Ale stav Carol se zhoršuje a doktor Vrain urychluje operaci, aby jí zachránil život. Během zákroku, když už je nové srdce voperováno, se nepodaří obnovit jeho činnost. Doktor se v této kritické situaci rozhodne nahradit dárcovské srdce umělým.

V zahraničí přes 60 procent. Pochvalně se v komentářích vyjadřuje lékař, že velmi překvapivě Donald Sutherland působí v roli kardiovaskulárního chirurga velmi přesvědčivě a reálně. Že je vidět vliv odborných poradců, špičkových lékařů, kteří dokázali filmově věrně zachytit každodenní rutinu včetně práce zdravotních sester: Ten film stojí za vidění už pro jeho realistický pohled na lékařský svět. A také předběhl svou dobu, fikce z roku 1981 se stala skutečností v roce 1998, kdy v Anglii proslulý srdeční chirurg Stephen Westaby zachránil život mladé ženě Julii Millsové pomocí srdečního čerpadla AB-180.

A také pacienti či rodinní příslušníci: Makeup dává pacientům skutečný vzhled těch, kteří trpí nedostatkem kyslíku, zoufalí rodiče vypadají velmi věrohodně.

Skvělý výkon podává jak Donald Sutherland v roli „obyčejného" člověka, který dělá „jen" svou práci, tak Jeff Goldblum (lepší je snad už jen v Mouše). Pohlcující drama.

 

Žánr: Sci-fi / Drama

Země původu: Kanada

Rok vzniku: 1981

Délka: 93 minut

Původní název: Treshold

Režie: Richard Pearce

Scénář: James Salter

Produkce: Michael Burns, Robert Sax, Jon Slan

Hudba: Micky Erbe, Maribeth Solomon

Kamera: Michel Brault

Střih: Susan Martin, Bill Yahraus

Kostýmy: Sharon Purdy

Společnost: Canada Permanent Trust Company / Paragon Motion Pictures

Hrají: Donald Sutherland (Dr. Thomas Vrain), Jeff Goldblum (Dr. Aldo Gehring), Allan F. Nicholls (Dr. Basil Rents), Sharon Acker (Tilla Vrainová), Jana Stinson (Sally Vrainová), Jessica Steen (Tracy Vrainová), Mavor Moore (předseda etické komise), Mare Winningham (Carol Severanceová), Lally Cadeau (Anita), Marilyn Gardner (Vivian), John Marley (Edgar Fine), Michael Lerner (Henry de Vici), Bob Warner (Rex), Robert Joy (David Art), Barbara Gordon (Wanda), Carol Berry (Vathy), Richard Blackburn (Cutter), Marcia Brunne (Marcia), Harvey Chao (kameraman), Natalie Cunningham, James Douglas (Ochen), Margaret Edgar (sekretářka), Valeria Elia (hlasatelka), Barry Flatman (novinář), Stuart Gillard (Getts), Robert Goodier (elegán), Harry Gulkin (Jawit), Michael C. Gwynne (Jay Wingate), Bob Hannah (motorkář), Dennis Hayes (keene), Paul Hecht, Ara Hovan (arab), Ken James (pan Severance), Gordon Jocelyn (Shack), Stan Lesk (pobočník), James Loxley (číšník), Maureen McRae (Bonnie), Jack Messinger (novinář), Jan Muszynski (Diamond), Amy Naftolin (dívka v nemocnici), Ian Orr (Willimer), Elsa Pickthorne (elegánova manželka), Ray Stancer (Simone), Kate Trotter (slečna Andersonová), Deborah Turnbull (paní Severanceová), Darrell Walsh (Roger), Kenny Wells (inženýr), John Welsh (Dr. Pleatman), Murray Westgate (host), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: