Filmexport Home Video – Madla z cihelny

Společnost Filmexport Home Video zvýšila po prázdninové pauze frekvenci vydávání archivních titulů a ve středu 9. září 2015 nabídne za 99,- Kč na DVD drama-remake Madla z cihelny. Vtipnými hláškami nabitá komedie s Lídou Baarovou a Hugo Haasem.

Film vznikl podle divadelní hry Olgy Scheinpflugové, která se při jejím psaní očividně dobře bavila. Pygmalionovské téma, kterak z prosté dívky učinit dámu z vyšších kruhů, bylo velmi oblíbené.

Baron Jan Dolanský je bezdětný vdovec, svoji lásku a péči věnuje proto synovci Maxovi. Max je však příliš změkčilý a tak se baron rozhodne v obavě o budoucnost rodu najít pro něho zdravou silnou nevěstu, bez ohledu na její původ a vzdělání, aby oživil geny jejich rodu. Nachází ji v Madle, nejstarší z dvanácti dětí vdovy Lískové.

Na svém zámku se baron snaží vychovat z Madly dokonalou mladou dámu, která by byla Maxe hodna. Jeho snažení je úspěšné. Max je zamilován, chová se však k Madle chladně, protože se domnívá, že si ji strýc přivedl pro sebe.

Bohatý bezdětný sedlák František Rybka touží po dětech. Když nemůže mít vlastní, využije služeb dohazovače a ožení se s vdovou Lískovou. Přeje si však vidět i své dvanácté vyženěné dítě a tak se Lísková za Madlou vypraví. Při zámecké slavnosti se Max dozví, že Madla byla od počátku určena jemu a vyzná jí lásku. Brzy po svatbě se jim k velké radosti dědečka, barona Dolanského, narodí dvě děti.

Snímek se natáčel částečně na Slapech a uvidíte v něm cihelnu na Závisti i zámek Slapy.

Na csfd.cz 60 procent: Jednoduchá historka pobaví hláškami a nad vodou průměru ji drží výborné herecké obsazení.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1933

Délka: 105 minut

Kinopremiéra v ČR: 22. září 1933

Režie: Vladimír Slavínský

Námět: Olga Scheinpflugová (divadelní hra Madla z cihelny)

Scénář: Otakar Hanuš, Vladimír Slavínský

Hudba: Josef Kumok

Kamera: Jan Stallich

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Bedřich Poledník

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Ufa

Hrají: Lída Baarová (Madla), Antonie Nedošinská (Antonie Lísková, Madlina matka), Hugo Haas (majitel panství Jan Dolanský), Vladimír Borský (hrabě Max, synovec Dolanského), Alexander Třebovský (komorník Holoušek), Vladimír Paul (statkář František Rybka), Helena Bušová (komorná Anička), Jan W. Speerger (komorník Antonín), Otto Zahrádka (hajný), Emanuel Hříbal (dohazovač), Milka Balek-Brodská (teta), Marie Häusslerová (žena na hřbitově), Božena Svobodová (učitelka bontonu), Joža Jauris (Maxův přítel), Nora Ferry (guvernantka Antonie), Lída Myšáková (učitelka rytmiky), Miroslav Sirotek (synek Madly a Maxe), Světla Svozilová (učitelka češtiny), Zdeněk Podlipný (učitel francouzštiny), Helena Monczáková (švadlena), Oldřich Speerger (dítě), Jiří Ferkl (dítě), Zorka Janů (Kačenka), Jiří Popper (dítě), Robert Ford (host na večírku), Jaroslav Bráška, A. Rádlová, E. Fischer, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný