Sony – El Paso

Vydavatelství Sony se opět věnuje domácí tvorbě a v pátek 11. června 2010 je nachystán film El Paso. Bude-li papírový obal, pak 60,- Kč, bude-li plast, pak 70,- Kč. Kotel vášní, emocí a živelnosti.

Režisér Zdeněk Tyc se po úspěšných "Smradech" už podruhé vrací do světa Romů, který v nás zpravidla vzbuzuje strach a rozpaky, přestože o něm vlastně vůbec nic nevíme… "El paso" je inspirováno skutečným osudem romské vdovy, matky devíti dětí. Filmová rodina Horváthových má dětí sedm.

 

Příběh začíná okamžikem nečekané, tragické smrti otce. Matka Věra najednou stojí sama proti úřadům, odhodlaná udržet svou početnou rodinu pohromadě za každou cenu, jenže zoufale nepřipravená. Sociální odbor dává k soudu žádost na odebrání jejích dětí a následné svěření do ústavní péče.

 

 

 

Ze dne na den jsou vystěhováni na periferii do sociálního bytu o jedné místnosti. Případ Věra versus město se dostane k mladé, ambiciózní advokátce. Svět Romů nezná a ani ji příliš nezajímá, celou kauzu bere zpočátku jako odrazový můstek své začínající kariéry. Navzdory svým předsudkům, nepochopení a občas i samotné Věře, která blonďatou advokátku zpočátku odmítá vpustit do svého světa, případ nevzdá.

 

 

 

Naštěstí není sama, kdo stojí na straně rodiny proti většině. Je tady ještě lehce nepraktický, ovšem o to pro svou práci zapálenější, kurátor Kochta. Jeho snaha pomoci Horváthovým je přiživována také ryze soukromým zájmem o atraktivní advokátku… "El paso" nekončí happy endem, jen jeho příslibem. Bez lakování na růžovo nabízí pozitivní příklad. A také čas na přemýšlení, zda být Romem opravdu znamená být vinen.

 

Místo citací hodnotících diváckých komentářů dejme tentokrát slovo profesionálům tady a tady.

Žánr: Drama

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2009

Délka: 107 minut

Kinopremiéra v ČR: 19. března 2009

Režie: Zdeněk Tyc

Pomocná režie: Lukáš Viznar

Asistent režie: Miroslav Ondruš, Marie Štiková

Scénář: Zdeněk Tyc

Dramaturgie: Miloš Fedaš

Produkce: Ondřej Trojan, Daria Špačková, Darina Levová, Michaela Kuchynková

Asistent produkce: Tereza Šimánková

Hudba: Vojtěch Lavička. Guločar, Southpaw  

Kamera: Jiří Berka, Patrik Hoznauer

Druhá kamera: Jiří Berka

Asistent kamery: Jan Doležal

Střih: Eric Albertson

Asistent střihu: Jan Barák, Petra Vladyková

Kostýmy: Andrea Králová, Soňa Němcová, Tereza Králová

Architekt: Adam Pitra

Masky: Radka Vávrová

Casting: Miroslava Hyžíková

Společnost: Falcon, Total HelpArt T.H.A. / Česká televize Televizní studio Brno

Hrají: Irena Horváthová (Věra), David Prachař (Kochta), Vladimír Javorský (Hloušek), Linda Rybová (slečinka), Jana Janěková ml. (novinářka Eva), Petr Lněnička (Dosoudil), Igor Chmela (Erik), Leoš Noha (Zídek), Jana Janěková (Eva), Denisa Demeterová (Monika), Nikola Rezanková (Anička), Albert Dudy (Adam), Nelly Dudyová (Nelinka), Kateřina Poláková (Ema), Jan Ištok (Jirka), Tomás Fedák (Franta), David Matásek (šéf), Marie Ludvíková (Hartigová), Simona Peková (Smutná), Igor Bareš (soudce), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)  

Bonus: Film o filmu (15:52), Fotogalerie