Filmag válka film – Čtvrtá válka

Filmag v úterý 15. června 2010 v ediční řadě Válka film odbočí z dob druhé světové směrem k současnosti (a k našemu území) ve filmu Čtvrtá válka za 45,- Kč. Drama z českého pohraničí.

Průkopník akčního žánru John Frankenheimer (Roni, Ptáčník z Alcatrazu, Francouzská spojka 2) natočil v roce 1990 strhující drama, které se odehrává u česko-německých hranic.

Vietnamský veterán, plukovník Jack Knowles (Roy Scheider – Čelisti, Maratonec) je v listopadu 1988 převelen do Německa k jednotce sloužící u československých hranic. Ihned po příjezdu se dostane do konfliktu s dosavadním velícím důstojníkem jednotky plukovníkem Clarkem. Nedlouho nato jdou oba společně s několika muži až k samotné hranici, kterou se právě pokouší z československé strany přeběhnout jakýsi muž. Američtí vojáci mu fandí, ale muž je pronásledován a nakonec i zastřelen velitelem československé jednotky Valačevem. Při tom se střetnou pohledy Valačeva a Knowlese – oběma je jasné, že mezi nimi jde o zavilé nepřátelství…

Mezi Knowlesem a plukovníkem Valačevem (Jürgen Prochnow – Ponorka, Air Force One) ze sousední země propukne soukromá válka. Ani fakt, že jsou oba v podstatě stejní a že doba otevřených sporů už dávno přešla, jim nezabrání ve vyrovnávání účtů.

Knowles v noci tajně přejde na druhou stranu hranice a odzbrojí tři nepřátelské vojáky. Oplátkou za to vyhodí Valačevovi muži do povětří jeho džíp. Knowles však nechce přestat a chystá se na další odvetnou akci. Při útěku zpátky potká mladou Češku, dívku Elenu, která pracovala několik let v Německu – teď se ale chce vrátit domů pro svou dcerku. Knowles ji dopraví do bezpečí, ale pomoc při přechodu hranic jí neslibuje.

Přestože všude kolem vládne euforie z pádu železné opony, dva muži ve svém osobním sporu pokračují a způsobí incident s nedozírnými následky.

Zahraničí hodnotí až 55 procenty, ovšem jak konstatuje jeden z domácích diváků: Který Čech snese tenhle film? Američani zase jednou natočili film o věcech, o kterých vědí kulový.

U nás tedy 23 procent a řada dalších kritiků: Mlátí se klacky v minovém poli, topí se v ledovém jezeře, metají na nepřítele rakety jako nic. Když to berete jako komedii, nasmějete se. Divák z bývalého Československa se musí buď smát nebo naštvat při pohledu na to, jak si pánové zpoza velké louže představují naší tehdejší armádu. Naši vojáci mluví rusky, jezdí na koních, ohánějí se puškami, žádné ostnaté dráty, výlety z jedné strany hranic na druhou na denním pořádku… Neuvěřitelné!

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1990

Délka: 87 minut

Původní název: The Fourth War

Světová premiéra: 8. března 1990 – SRN

Režie: John Frankenheimer

Námět: Stephen Peters

Scénář: Stephen Peters, Kenneth Ross

Produkce: Sam Perlmutter, Robert L. Rosen, Wolf Schmidt, William Stuart

Hudba: Bill Conti

Kamera: Gerry Fisher

Střih: Robert F. Shugrue  

Kostýmy: Ray Summers

Společnost: Aurora Productions LLC / Kodiak Films

Natáčeno: Calgary, Alberta, Kanada

Hrají: Roy Scheider (plukovník Jack Knowles), Jürgen Prochnow (plukovník Valačev), Tim Reid (podplukovník Clark), Lara Harris (Elena), Harry Dean Stanton (generál Hackworth), Dale Dye (seržant Major), Bill MacDonald (desátník MP), David Palffy (nemotorný voják), Neil Grahn (voják se špičatým nosem), Ernie Jackson (řidič), Ron Campbell (mladý US voják), John Dodds (dezertér), Richard Durven (mladý voják), Harold Hecht Jr. (Dwayne), Alice Pesta (Hannelore), Gregory A. Gale (komunikační desátník), Henry Kope (starosta), Guy Buller (český strážce), Garry Galinsky (vojín #1), Ed Soibelman (vojín #2), Gary Spivak (vojín #3), Yefim Korduner (major #1), Brent Woolsey (major #2), Kent McNeill (US vojín #1), Brian Warren (MP voják), Roman Podhora (český pohraničník #1), Joseph Vrba (český pohraničník #2), George Scholl (hostinský), Gordon Signer (bavorský farmář), Lilo Bahr (hostinská), Claus Diedrich (policejní kapitán), Kyle Maschmeyer (vesničan #1), Kurt Darmohray (vesničan #2), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,85:1) – to je nějaký divný údaj? Podle imdb.com 2,35:1  

Bonus: