Filmexport Home Video – Studujeme za školou

Druhou novinkou společnosti Filmexport Home Video bude ve středu 21. října 2015 za 99,- Kč komedie Studujeme za školou. Komedie o studentech, kteří se spiknou proti přísnému učiteli.

Študácká komedie o rozdílech mezi teorií a praxí a o jedné úspěšné školní vzpouře.

Tato hvězdně obsazená komedie se doposud ukrývala ve stínu svých slavnějších kolegyň, ale rozhodně stojí za vidění hlavně díky skvělým hereckým výkonům Františka Smolíka, mladičkého Rudolfa Hrušínského a Josefa Kemra.

Hrdiny české filmové komedie jsou studenti Obchodní akademie, kteří úpí ve školních lavicích pod lavinou velkého množství učiva, bez něhož se prý při výkonu budoucího povolání neobejdou. Třetí ročník má velice přísného a nuústupného třídního profesora Vlka. Ten trvá na tom, aby studenti při zkoušení doslova odříkávali každé slovo z učebnice, kterou napsal. Když jednou prostořeká Eva Vichrová vysloví názor svého otce pochybujícího o účelnosti tohoto způsobu výuky, profesor se velmi rozzlobí. Obchodníka Vichra pozve do školy na pohovor. Po ostré diskusi se Vlk rozhodne poslat do Vichrova obchodního domu tři své studenty na prázdninovou praxi.

Karel, Václav a Ivan jsou přesvědčeni, že oslní ostatní zaměstnance svými schopnostmi, ale to se jim nepodaří. Dokáží sice citovat celé odstavce z teorie, ale bídně selžou při nejmenších praktických úkolech. Po prázdninách potvrdí spolužákům Vichrův názor, a když profesor Vlk znovu začne se svými pohrůžkami, vyhlásí mu otevřenou vzpouru. Karlovi jako iniciátorovi vzbouření hrozí vyloučení. Když Karel pak nepřijde do školy, bojí se všichni, že si něco udělá. Také profesor Vlk se obává o Karlův život a rozhodne se změnit své chování i způsob výuky. Karla, kterého potká na noční ulici, ubezpečí, že mu vyloučení ze školy nehrozí…

Na csfd.cz 72 procent: Obdivuhodné, jak některé věci ne a ne zestárnout a jsou stále aktuální.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 86 minut

Kinopremiéra v ČR: 5. ledna 1940

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: František Milič

Námět: Vojtěch Ambrož

Scénář: Josef Neuberg, Miroslav Cikán

Produkce: Karel Šilhánek

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Josef Střecha

Asistent kamery: Jaromír Holpuch

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Emanuel Formánek

Architekt: Jan Zázvorka, Ferdinand Fiala

Společnost: Nationalfilm

Hrají: František Smolík (profesor Vlk), Nataša Gollová (profesorka Hanáková), Svatopluk Beneš (profesor Horák), František Kovářík (profesor Pírko), Gabriel Hart (profesor Kuchař), Jaroslav Marvan (ředitel Obchodní akademie), Stanislav Neumann (školník Znamínko), František Kreuzmann (velkoobchodník Josef Vichr), Stella Májová (studentka Eva, Vichrova dcera), Rudolf Hrušínský (student Karel Toman), Marie Blažková (Tomanova matka), Vladimír Salač (student Ivan Javorský), Jindra Hermanová (Javorského matka), Josef Kemr (student Vašek Pelíšek), František Filipovský (prokurista u firmy Vichr), Bolek Prchal (venkovan), Vlasta Hrubá (Márinka, žena venkovana), Josef Chvalina (student), Milena Velíšková (studentka), Karel Šašek (student), Ladislav Velíšek (student), Dagmar Lehovcová (studentka), Miroslav Rudlof (prodavač u firmy Vichr), Antonín Jirsa (kupující na venkovském trhu), Slávka Rosenbergová (sousedka paní Tomanové), Marie Hrdličková (sekretářka ředitele školy), Josef Cikán (starý profesor), Karel Postranecký (strážník), Miloš Šubrt (člen profesorského sboru), Marie Vildová (členka profesorského sboru), Helena Philippová (studentka), Karel Roden (člen profesorského sboru), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný