Filmexport Home Video – Poslušně hlásím

Vydávání adaptací románu Jaroslava Haška pokračuje, společnost Filmexport Home Video ve středu 4. listopadu 2015 za 99,- Kč vydává pokračování Haškova světoznámého románu o válečných příhodách dobrého vojáka Švejka Poslušně hlásím.

Druhý díl začíná odjezdem Švejka a nadporučíka Lukáše do Českých Budějovic. Po cestě se podaří Švejkovi nedopatřením zastavit vlak; je vysazen a vydává se pěšky na slavnou putimskou anabázi. Dorazit včas na nádraží do Budějovic ovšem není tak úplně jednoduché…

Filmová adaptace Karla Steklého patří k nejzdařilejším a nejslavnějším. Velkou zásluhu na tom má i dobře zvolené herecké obsazení. Rudolf Hrušínský to v roli Švejka neměl vůbec lehké. Tehdy si ještě všichni pamatovali úžasného Karla Nolla z němých snímků. Čas ale ukázal, že nezklamal a povedlo se mu vytvořit výraznou a nezapomenutelnou roli.

Jinými slovy:

Nadporučík Lukáš odjíždí se sluhou Švejkem vlakem do Českých Budějovic. Dobrosrdečný, ale nekonečně upovídaný Švejk způsobí nepříjemnost, když urazí holohlavého pána, který je ve skutečnosti generálmajorem. Vykázán z kupé, zatáhne Švejk spolu s průvodčím omylem za záchrannou brzdu. Švejk je vysazen na nádraží v Táboře, kde má o jeho potrestání rozhodnout přednosta. Soucitný pán zaplatí za vojáčka pokutu a dá mu i peníze na jízdenku, protože vlak do Budějovic mezitím odjel. Švejk, který peníze propije, se musí vydat na cestu pěšky. Zabloudí a v Putimi je zatčen jako ruský špion. Mezitím je Lukášovi přidělen nový sluha, žravý Baloun. Švejk, který nakonec dorazí do cíle, je zařazen jako ordonanc marškumpanie. Vojáci odjíždějí na frontu. V malém městečku vykládá neoblíbený poručík Dub vojákům o nebezpečí pohlavních chorob, ale právě jeho pak musí úplně opilého Švejk odnést z nevěstince. Švejk hledá ubytování pro vojáky a na hrázi rybníka se převlékne do uniformy, kterou odložil koupající se ruský voják. Jen s velkým štěstím unikne trestu smrti za velezradu. Švejkův oddíl se dostane do těžké palby. Poté, co střelba utichne, vynořuje se z díry po granátu usměvavý Švejk.

Na csfd.cz 85 procent: Bezchybné a stejně kvalitní jako první díl.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Komedie / Válečný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1957

Délka: 90 minut

Kinopremiéra v ČR: 3. ledna 1958

Režie: Karel Steklý

Pomocná režie: Lada Vacková

Námět: Jaroslav Hašek (román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války)

Scénář: Karel Steklý

Produkce: Josef Beran

Hudba: Jan Seidel

Kamera: Rudolf Stahl ml.

Asistent kamery: Josef Pechar

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Karel Škvor

Kostýmy: Josef Gabriel

Masky: Karel Marek

Odborný poradce: poručík MUDr. Stanislav Langr

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Daniel

Hrají: Rudolf Hrušínský (Josef Švejk), Svatopluk Beneš (nadporučík Jindřich Lukáš), Miloš Nedbal (generálmajor von Schwarzburg), Jaroslav Marvan (strážmistr Flanderka), Fanda Mrázek (závodčí), Jaroslav Vojta (starý ovčák), Alois Dvorský (starý tulák), Jana Kovaříková (bába Pejzlarka), František Černý (hostinský), František Šlégr (obrst Schröder), Otto Hradecký (hejtman Ságner), František Filipovský (poručík Dub), Jarka Pižla (Pepek Vyskoč), Vladimír Řepa (rytmistr König), Arna Pekárková (babička v Putimi), Miloš Patočka (poručík nádražní kontroly), Vlastimil Brodský (maďarský infanterista), Josef Bartůněk (sokol), Václav Trégl (průvodčí ve vlaku), Miloš Nesvadba (kadet Biegler), Josef Hlinomaz (feldvébl Vaněk), Milan Neděla (pucflek Baloun), Eman Fiala (kuchař Jurajda), Miroslav Homola (Kunert, Dubův pucflek), Martin Růžek (hejtman Tayerle), Ota Sklenčka (major Wolf), Bedřich Vrbský (generál Fink von Finkenstein), František Vnouček (major auditor), Antonín Šůra (četník Rampa), Věra Ferbasová (dáma v bordelu), Jiřina Steimarová (dáma v bordelu), Rudolf Princ (majitel bordelu), Ljuba Hermanová (Dubova prostitutka), Jarmila Švabíková (žena v bílém kabátu a černém klobouku), Josef Příhoda (nádražák hlásící vlaky v Táboře), Jan Skopeček (kaprál v Táboře), Ladislav Krečmer (farář v Putimi), Milan Mach (důstojník ve vlaku), Jindřich Narenta (důstojník ve vlaku), Zdeněk Kutil (poddůstojník), Oldřich Dvorský (železničář), František Marek (přednosta stanice v Táboře), Stanislav Langer (důstojník u soudu), Ota Sklenčka (důstojník v zajateckém táboře), Zdeněk Martínek (vojenská stráž u soudu), Oskar Hák (voják), Karel Svoboda (důstojník), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky, německy

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: fotografie, biografie a filmografie, film o filmu „Zpráva o císaři pánu“, soudobá dokumentace