Amercom – Stíhači v boji 2 – Letecké souboje – Operace Bolo

Pokud jste se radovali, že díky vydavatelství Amercom se v nové ediční řadě Stíhači v boji – Letecké souboje možná dočkáme něčeho nového, zajímavého, pak pro mne po prvním díle přichází zklamání. Oproti původnímu očekávání u nás již ve středu 16. června 2010 jsme se dočkali dalšího DVD (podle stránek vydavatele s doprovodným magazínem, který jsem ale k prvnímu dílu nedostal a ani u druhého dílu jsem ho neviděl) s názvem Operace Bolo za 69,- Kč.

Jak na zmíněných webových stránkách přiznává sám vydavatel, pro prvním dílu následuje z ČT dobře známý (a poměrně nedávno odvysílaný) seriál. Takže pokud vám nevadí poněkud jednostranný pohled na bojovou oblohu, neustálé černo v místech původních reklam a průvodní slovo ve stylu ještě uvidíte, právě vidíte a před chvílí jste viděli, pak bude ke koupi postupně 30 DVD.  

Dokumentární seriál Stíhači v boji (originál Dogfights) přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

Sérii amerických dokumentů zahajuje díl Operace Bolo. Jde vlastně o dvě významné epizody z vojenské válečné kariéry amerického stíhače Robina Oldse. Nejdříve s ním prožijeme mezi letci známou Operaci Bolo, kdy vedl své muže v kokpitu Phantomu F-4 proti severovietnamským MiGům-21 v roce 1966 a zažijeme s ním i jeho období sbírání prvních vojenských zkušeností na sklonku II. světové války. Tehdy v kabině Lightningu P-38 bojoval proti německým Messerschmittům od poloviny roku 1944 do konce války.

 

Podzim roku 1966. Boje ve Vietnamu trvají již druhým rokem, v posledních měsících však výrazně posílila činnost vietnamských stíhacích letadel MiG-21, která díky svým bleskovým přepadům způsobila americkým letounům nemalé ztráty. Nejvíce postiženy byly stíhací bombardéry, jako například F-105 Thunderchief. S plným nákladem pum postrádaly pohyblivost, a představovaly tak snadný cíl pro komunistické raketometčíky a stíhací piloty. Během jednoho měsíce sestřelili Vietnamci 43 amerických letounů. Frustrovaní letci začali odcházet z armády do rychle rostoucího komerčního leteckého sektoru. Ve vojenském letectvu chyběli piloti.

 

Bylo třeba začít jednat. Připravit operaci, která by situaci obrátila. V té době přichází na scénu muž, který připraví geniální plán. Ví, co je třeba udělat, a nebojí se o to poprat. Odhodlaný bojovník, dvojnásobné letecké eso už řadu let prosazuje zavedení agresivnějšího výcviku s důrazem na letecké souboje. Jmenuje se Robin Olds. Ve svém oboru není žádným nováčkem.

 

Už před více jak dvaceti lety prokázal své výjimečné schopnosti a dovednosti. Tehdy dvaadvacetiletý kapitán pilotoval svůj P-38 Lightning nad Německem s úkolem ochránit americké bombardéry před německými Messerschmitty. V jednu chvíli se v okolí jeho strojů objevil roj stíhačů Luftwaffe. „Bylo jich snad padesát,“ vzpomíná kapitán. „Ale P-38 je skvělý stroj, dobře se s ním létá,“ pokračuje ve vysvětlení, proč se rozhodl útočit na mohutnou sestavu nepřátel pouze se dvěma letouny. Z čtyřčlenného roje totiž v tu chvíli zbyly jen dva bojeschopné letouny. I přes značnou přesilu se tehdy kapitánu podařilo sestřelit 5 Messerschmittů. A na konci druhé světové války se mohl kapitán Robin Olds pyšnit celkem třinácti sestřely. Během války se tak stal leteckým esem a získal zkušenosti velitele letecké taktiky.

 

Ale posuňme se na časové ose o třiadvacet let dopředu a vraťme se do Vietnamu. Nyní má zkušený pilot, hodností plukovník, v rukou moderní proudový letoun F-4 Phantom II vyzbrojený raketami, který je třikrát rychlejší než P-38. Navíc má tento čtyřiačtyřicetiletý muž obdivuhodné charisma. Díky kouzlu své osobnosti okamžitě získá mladé piloty na svou stranu a nakloní si je pro svůj plán. „Olds byl individualista a rád si dělal věci po svém. Zajímaly ho výsledky, a pokud k jejich dosažení bylo třeba obejít některé předpisy, klidně to udělal,“ vzpomínají na velitele kolegové. V té době Washington opravdu svazoval letcům ruce řadou omezení. Hrozba MiGů se dala jednoduše odstranit zničením základen, ze kterých operovaly. Ale v té době byly útoky na základny zakázané, protože smrt sovětských poradců by představovala riziko rozšíření konfliktu. MiGy směli piloti ničit jen ve vzduchu.

 

Olds přichází s plánem, jednoduchým a geniálním. Zmást nepřítele! Oldsovy stíhačky mají ve vzduchu napodobit let pomalých a zranitelných bombardérů, a vylákat tak nepřítelovy stroje do akce. Vietnamští letečtí bojovníci, kteří hbitě útočili na pomalé a těžké bombardéry, se totiž vyhýbali přímému střetu s F-4, nikoli ovšem proto, že by neměli odvahu nebo potřebné schopnosti, ale nedisponovali takovým množstvím strojů, aby si mohli dovolit přílišné ztráty. Podle amerických odhadů měl Severní Vietnam toho času jen 16 MiGů, proto byl s jejich nasazováním velmi opatrný. Datum operace, které dal Olds název Bolo, padá na 2. ledna 1967. Toho dne Phantomy opouštějí ranvej v sedmi rojích po čtyřech strojích a směřují k letištím v okolí Hanoje. Nad nepřátelskými základnami panuje hustá mlha.

 

Aby byla mystifikace opravdu dokonalá, připravil Olds ještě jeden fígl. Na své stroje nainstaloval rušičku radarů, která byla standardní výbavou bombardérů, nikdy se však nepoužívala ve spojitosti s Phantomy. Nepřítelem zachycený signál této rušičky měl jen zdokonalit plán. Nepřátelé se skutečně nechávají nachytat, a jakmile zaznamenají snadný cíl, vzlétají. Netrvá dlouho a léčku prokouknou. Jsou však natolik překvapení, že nevědí, jak reagovat. Panuje zmatek. Piloti MiGů jsou vycvičeni k plnění rozkazů, nesmějí se řídit vlastním instinktem. Jsou zvyklí poslouchat, co jim řekne pozemní personál, ale ten pod záchvatem paniky také není schopen dávat jasné instrukce. Toho Američané využívají a pouštějí se do přímého střetu. Vietnamci, kteří si mezitím uvědomí, že jejich stroje byly vylákány do vzduchu proti dobře vyzbrojeným Phantomům, jsou přinuceni bojovat.

 

Během necelých pěti minut sestřelil plukovník Olds se svým rojem tři nepřátelské MiGy a sám neztratil ani jeden stroj. Následoval tvrdý boj, během kterého piloti Phantomů odpálili celkem 28 protiletadlových řízených střel a nárokovali sedm jistých sestřelů bez vlastní ztráty. Olds a jeho muži vybojovali velké vítězství. Během pouhých třinácti minut poslali k zemi sedm MiGů! I když se toto číslo nemusí zdát nijak závratné, úspěch to byl, zvlášť uvědomíme-li si, že letectvo Severního Vietnamu mělo k dispozici všeho všudy 16 strojů.

 

V průběhu války ve Vietnamu to byl dosud nejvyšší počet sestřelů během jediné akce – a beze ztrát na americké straně. Ale důsledky operace sahají ještě mnohem dál. Na nějakou dobu utlumily aktivitu MiGů a především povzbudily všechny stíhací piloty, kterým se vrátilo sebevědomí.

 

Robin Olds byl vyznamenán svou třetí Stříbrnou hvězdou. Během svého nasazení ve Vietnamu sestřelil ještě další tři MiGy. S celkovým počtem sedmnácti sestřelů – třinácti během druhé světové války a čtyřmi ve Vietnamu – se stal trojnásobným leteckým esem – jedním z nejlepších stíhacích pilotů v dějinách letectva Spojených států. Díky Oldsově výcviku dosáhlo jeho stíhací křídlo 38 vzdušných vítězství. Byl to nejvyšší počet sestřelených MiGů celé vietnamské války. V květnu 1968 byl Olds povýšen do hodnosti brigádního generála a v roce 1973 odešel do výslužby. I jeho zásluhou si letectvo Spojených států znovu osvojilo a dále zdokonalilo umění leteckých soubojů. 

 

Dokumenty jsou postaveny na historicky doložených faktech průběhu vzdušných soubojů, a protože k nim samozřejmě neexistují autentické videoarchivy, tvůrci bojové situace animovali velmi věrně na moderních počítačích. Celek působí strhujícím dojmem; budeme skutečně spolu s piloty v bojových situacích, když na hraně ztráty stroje a života bojovali za svoji vlast ve dvou naprosto odlišných válkách.

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: 45 minut 

Původní název: Dogfights – Air Ambush

Rok vzniku: 2006

Režie: Robert Kirk

Scénář: Cynthia Harrison, Brooks Wachtel

Produkce: Tony Alunni, Cynthia Harrison, Jason McKinley, Brooks Wachtel

Hudba: Randy Jones

 

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: 

Titulky: 

Obraz: 

Bonus: