Bontonfilm – Kdyby byly ryby

V neděli 6. prosince 2015 je jedinou novinkou společnosti Bontonfilm domácí pohádka. Podle nedělních distributorů za 299,- Kč, přitom DVD Kdyby byly ryby je na e-shopech běžně o stokorunu levněji.

Když král krade – trest čeká celou zemi. Každá kletba má ale háček… Dokáže odvážný rybář zlomit kletbu, získat královskou korunu a princeznu k tomu?

Království tří rybníků postihla zlá kletba. Nadsmyslné bytosti odčarovaly ze zdejších rybníků všechny ryby, aby vytrestaly domýšlivého krále Boleslava za to, že jim pro svou novou manželku, fintivou královnu Gabrielu, ukradl jasnozřivé Rybí oko. Zmizení ryb, hlavního domácího produktu, postihlo ale většinu poddaných, kteří tak přišli o živnost. Svou nespokojenost dávají stále hlasitěji najevo a nyní se bouří.

I uvnitř královské rodiny se zahušťují vztahy. Králova dcera, princezna Lidunka, je také nespokojená a má úplně jinou představu o životě než její macecha. Chce navazovat na tradiční úlohu, kterou mladé ženy v tomto království vždy naplňovaly. Potřebuje rybí tuk, aby se jí správně vyrýsovaly svaly, dosáhla tak místního ideálu ženské krásy a podle tradice dokázala uzvednout svého nastávajícího.

Do přízně královské rodiny v nesnázích se záhy vetře podfukář a zloděj Nikdáš, který slibuje, že ryby do rybníků vrátí. Ukradl totiž nadsmyslným bytostem, které zavřel do hrnce na dně rybníka, kouzelný proutek a má najednou v rukou velkou moc.

Naštěstí se v pravý čas objeví mladý rybář Ludvík, který přijde na to, jak ryby do království vrátit. Než se mu ale podaří celou záležitost vyřešit, musí se spojit s jednou z nadsmyslných bytostí a utkat se především s Nikdášem, který si mezitím stačil díky úplatným kouzlům podrobit téměř celý královský dvůr i poddané. Bude to právě on, kdo překoná kletbu, dokáže, že on je ten pravý, kdo může překonat nástrahy, zachránit království a získá ruku princezny?

kdyby_byly_ryby_01

kdyby_byly_ryby_02

kdyby_byly_ryby_03

kdyby_byly_ryby_04

kdyby_byly_ryby_05

kdyby_byly_ryby_06

kdyby_byly_ryby_07

Alternativně z webu ČT:

Velká výpravná komediální pohádka o království, ve kterém, jako trest za chamtivost královského páru, jenž ukradl pro vlastní potěšení věštecké Rybí oko, nechají nadsmyslné bytosti zmizet z rybníků všechny ryby. Ztráta hlavního zdroje obživy všech poddaných způsobí chaos, kterého využije zloděj a podvodník Nikdáš. Vetře se na zámek a za pomoci kouzelného proutku ukořistěného nadsmyslným bytostem se prakticky chopí moci. Aby se ale mohl stát právoplatným vládcem celého království, musí nejen vrátit do rybníků zase všechny ryby, ale také získat srdce princezny Lidunky a oženit se s ní. Naštěstí se, jak praví kletba vyřčená nadsmyslnými bytostmi, objeví mladý rybář Ludvík, který najde způsob, jak ryby opět do rybníků přivést. Pomocí Rybodlaka, jedné z nadsmyslných bytostí, které se jinak Nikdášovi podařilo zpacifikovat, tak může překonat osudové prokletí celého království i nevyzpytatelná Nikdášova kouzla a dokonce se přitom zamilovat do princezny Lidunky, která touží po skutečném zachránci a ne sobeckém podvodníkovi, jemuž, jak se zdá, naletěli skoro všichni nejen na zámku, ale i poddaný lid. Na Ludvíka ale čeká těžký protivník i úděl tradice, podle které by princezna měla svého nastávajícího uzvednout, a především by ji neměl, jak říká věštba, vadit.

Na csfd.cz 42 procent: Čeho je moc, toho je příliš. Tak moc dadaistické, že skoro nekoukatelné.

Zadní strana

Žánr: Pohádka / Rodinný

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2014

Délka: 96 minut

Premiére v ČR: 25. prosince 2014

Režie: Jan Prušinovský

Námět: Alois Ditrich

Scénář: Alois Ditrich, Petr Kolečko, Jan Prušinovský

Produkce: Jana Urbášková

Hudba: František Svačina

Kamera: Petr Bednář

Triky: Boris Masník

Střih: Melissa Kent

Kostýmy: Ivan Stekla

Masky: Lukáš Král

Architekt: Jan Vlček

Společnost: Česká televize

Hrají: Ondřej Pavelka (zloděj Nikdáš), Lukáš Příkazký (rybář Ludvík), Jenovéfa Boková (princezna Lidunka), Ondřej Vetchý (král), Tatiana Vilhelmová (královna), Marek Taclík (rybodlak), Jaroslav Plesl (komoří), Norbert Lichý (kat), Pavel Nečas (vodník), Pavel Liška (hejkal), Zuzana Bydžovská (polednice), Jan Plouhar (strážný), Michal Čapka (kuchař), Pavla Beretová (Hedvika), Tomáš Dastlík, Jiří Lábus (hlas rybího oka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1)

Bonus: žádný