Filmexport Home Video – Uličnice

Společnost Filmexport Home Video měla ve středu 16. prosince 2015 vydat za 99,- Kč další pamětnické DVD Uličnice. Komedie, ve které Věra Ferbasová a Jára Kohout zpívají populární píseň „Já mám devět kanárů…“, se ale v plánech PNS najednou přesunula až na pátek 18. prosince 2015.

Když se dívka bláznivě zamiluje, udělá všechno, aby svého milého získala jen pro sebe.

Příběh osmnáctileté továrnické dcerky Věry Janákové, po uši zamilované do slavného letce Jiřího Málka, kterého zná pouze z novinových článků. Z penzionátu uteče do Karlových Varů, kde doufá, že se s ním setká. Když zaslechne, že jeho strýček mu plánuje vychovat z třináctileté osiřelé dívky budoucí ženu, neváhá a tuto informaci využije ve svůj prospěch. Zavolá do sirotčince a sama se stává roztomilou holčičkou…

Film vznikl podle úspěšné předlohy, která v roce 1936 dobyla přední pražské operetní scény. Filmová verze jeho Uličnice vznikla v rekordně krátkém odstupu od divadelní premiéry. Režisér Slavínský šťastně zvolil do role uličnice Věru Ferbasovou, která se rázem stala nejpopulárnější hvězdou československých biografů. Těšit se můžete i na koktajícího Ladislava Peška a vtipného Jindřicha Plachtu.

Obsáhlejší verze:

Věra, dcera továrníka Janáka, je zamilovaná do letce Jiřího Málka. Uteče z penzionátu a jede za ním do Karlových Varů. V hotelu se náhodou dozví, že Jiřího strýc čeká na příjezd třináctileté dívky, kterou chce vychovat jako budoucí ženu pro Jiřího. Věra se ihned rozhodne vydávat se za očekávaného sirotka. Skutečného sirotka se zbaví jedním telefonátem do sirotčince. Rodina továrníka Vydry chystá vyhlásit zasnoubení své dcery Bessy s hrabětem Morettim, který je ve skutečnosti sňatkovým podvodníkem. Bessy ho však za manžela nechce. Vydrovi najmou Bobíka Dudlovského, aby Bessy přesvědčil o výhodách sňatku s hrabětem. Místo toho se oba mladí lidé do sebe zamilují. Věře se podaří získat náklonnost Jiřího a celé rodiny. Když její skutečný otec zjistí, že zmizela, vypíše odměnu. Komisař brzy Věru najde a odhalí i podvodného hraběte. Věře se podaří zmařit útěk Bessy s Bobíkem, omylem obžalovaným z krádeže auta. Na komisařství se vše vysvětlí a oba mladé páry oznámí své zasnuby.

Na csfd.cz 67 procent: Naivní operetka, která na dnešního diváka působí jako parodie. Sladkobolné přehrávání herců snad ani nemohlo být myšleno vážně.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1936

Délka: 103 minut

Kinopremiéra v ČR: 23. října 1936

Režie: Vladimír Slavínský

Námět: Karel Tobis, Václav Mírovský, Karel Špilar (opereta Uličnice)

Scénář: Vladimír Slavínský, Otakar Vávra

Produkce: J. A. Holman

Hudba: Jára Beneš

Kamera: Otto Heller, Ferdinand Pečenka

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Slavia-film

Hrají: Věra Ferbasová (Věra Janáková), František Šašek (továrník Josef Janák, Věřin otec), František Krištof-Veselý (Bobík Dudlovský), Jindřich Plachta (továrník Filip Vydra), Zdeňka Baldová (Ela, Vydrova žena), Helena Bušová (Bessy, dcera Vydrových), Ladislav Pešek (tajemník Petr Holub), Světla Svozilová (Vlastička, sekretářka továrníka Vydry), Jiří Dohnal (letec Jiří Málek, Vydrův synovec), Oldřich Nový (hrabě Antonio Moretti alias Josef), Jára Kohout (kominík a policejní radní), Čeněk Šlégl (Alexander Michajlovič), Růžena Šlemrová (vychovatelka Věry Janákové), Jaroslav Bráška (přítel továrníka Vydry), Antonín Vaverka (host na zásnubní hostině), Jaroslav Hladík (host na zásnubní hostině), František Černý (obecní strážník), Fanča Foltová (chovanka penzionátu Mírovská), Lída Matoušková (Milada, kamarádka Mírovské), Alois Peterka (ředitel hotelu), Pavla Stolzová (ředitelka penzionátu), Karel Postranecký (vrchní v hotelu), Václav Mlčkovský (vrátný v hotelu), Stanislav Neumann (strážník), Jiří Hron (sluha), Jan Richter (vězeň), Václav Menger (vězeň), Emanuel Hříbal (vězeň), Jan W. Speerger (četnický strážmistr), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný