Reflex – Pompeje: Zkáza

H.C.E. by za podpory časopisu Reflex mělo ve čtvrtek 17. června 2010 vydat druhou část dramatu Pompeje – Zkáza za 59,- Kč. Boj o život začíná – zkáza Pompejí!

Život v starověkých Pompejích se odvíjel v poklidu stejně jako kdykoliv jindy. Až do onoho dne, kdy se rozpoutalo peklo na zemi… Sledujte poslední dny a smrtelné záchvěvy antického města i jeho obyvatel, kteří neměli tušení, jaká pohroma je čeká.

Obyvatelé Pompejí žili v přesvědčení, že Vesuv, tyčící se nad Pompejemi i sousedním Herculaneem, je vyhaslý, a varovným signálům nevěnovali pozornost. Nespojovali je s aktivitou Vesuvu. Byli zvyklí na drobné otřesy země a výrony plynů ze vzdálené hory. Až v roce 62 byly otřesy natolik silné, aby způsobily poškození budov. Na začátku srpna roku 79 vyschly všechny studny ve městě, ale varování stále nebylo dostatečně silné a celý starověký Řím strnul hrůzou, když 24. srpna došlo ke katastrofální vulkanické erupci, která pohřbila Pompeje a zaclonila slunce v pravé poledne. Shodou okolností to bylo datum Vulkanálie, svátku římského boha ohně Vulkána.

Vnitřní strana obálky

Jediným hodnověrným očitým svědkem erupce byl Plinius mladší, který událost popsal v dopise Tacitovi. Podle jeho slov došlo k erupci kolem poledne. Nejdříve z Vesuvu vyšlehly vysoké plameny a později i velký černý mrak tvaru borovice, který zakryl slunce a den se změnil v noc. Na Pompeje dopadaly rozžhavené kameny bořící budovy. Obyvatele města usmrtily jedovaté plyny uvolněné při erupci (podle současných výzkumů se jedná asi o 10 000 osob). Erupce trvala nepřetržitě 3 dny, v důsledku čehož bylo město pokryto vrstvou popela o výšce asi 6 metrů. Zničeno bylo území od Herculanea až po Stabie. „Mrak“, o kterém Plinius mladší píše, je dnes znám jako pyroklastická vlna, což je mrak přehřátých plynů, popela a kamenů vyvrhnutých ze sopky. Plinius rovněž popisuje, že erupce byla současně doprovázena zemětřesením a že moře bylo zemětřesením odsáváno pryč a znovu vraceno – dnes tento jev nazýváme „tsunami“.

Zadní strana obálky

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Itálie

Rok vzniku: 2007

Délka: 100 minut

Původní název: Pompei, ieri, oggi, domani

Režie: Paolo Poeti

Scénář: Fabio Campus

Produkce: Bruno Altissimi, Guido De Angelis, Maurizio De Angelis, Giuseppe Giglietti, Maurizio Pastrovich, Gianfranco Pierantoni

Kamera: Gianlorenzo Battaglia

Kostýmy: Giuseppe Tramontano

Společnost: Victoria Media Group / Janus Media / Nimar Studios

Natáčeno: Bulharsko / Itálie

Hrají: Victor Alfieri (Dario), Tomas Arana (Massimo), Linda Batista (Maria), Gunther Gillian (Antonino), Vanessa Gravina (Lavinia), Ivan Kotsev, Michael Mendl (Matteo), Tony Musante (Alpio), Clayton Norcross (Galeno), Erol Sander (Helmuth), Nickolai Stoilov (Lucius Aquarius), Nikolai Urumow (městský úředník), Christof Wackernagel (Tigellino), Luca Ward (Caio), Bettina Zimmermann (Elena), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: