Codi – Německé tanky II. světové války – Panzer IV

Pořadové číslo 48 nese další DVD z edice 2. světová válka vydavatelství Codi, které se místo ve čtvrtek 22. července 2010 objevilo až v pátek 23. července 2010. Ke koupi za 49,- Kč DVD Německé tanky II. světové války – Panzer IV – Těžký tank. Pozor! Původně na trh dodaná obálka obsahovala chybný disk!  

Panzerkampfwagen PzKpfw IV, Panzer IV  

 

Poté, co se střetla německá tanková vojska se sovětskými tanky na východní frontě a s americkými Shermany v Africe bylo jasné, že ani poměrně moderní tank Panzer III, byť vylepšený kanonem ráže 50 mm, není dostatečně účinnou zbraní.

 

Německo však již na základě specifikací z druhé polovině 30. let 20. století mělo vyvinuto bojové vozidlo, jež by mohlo v boji s moderními tanky Spojenců obstát. Byl jím dvacetipětitunový tank PzKpfw IV, známý jako Panzer IV, vyzbrojený 75 mm kanonem KwK 40, poháněný výkonným benzinovým dvanáctiválcem Maybach o 300 koňských silách.

 

 

 

Tank byl původně určen jako partner tanku Panzer III, který měl být hlavním útočným tankem a měl být využíván tehdy, kdy by Panzer III nebyl dostatečně účinný – například proti silnějším opevněním. Tomu také odpovídala jeho výroba, která se zvyšovala velmi pomalu, z počátečních 262 kusů dodaných v roce 1939 na 880 kusů dodaných v roce 1942.

 

 

 

Zlom přišel až v roce 1943, kdy byla výroba Panzeru III ukončena a Panzer IV jej plně nahradil jako hlavní bitevní tank. Parametry Panzeru IV byly velmi dobré. Kanon KwK 40 se vyrovnala tankovým kanonům sovětské a americké výroby a byl dálke zlepšován. Mezitím ale zastarávalo pancéřování tanku, které se brzy ukázalo být nedostatečným.

 

 

 

A tak zatímco se stal tank Panzer IV hlavním tankem Wehrmachtu i zbraní SS, byl uveden do výroby jeho modernější a lépe chráněný následovník Panzer V. Výrobní náročnost a vysoké výrobní náklady však způsobily, že Panzer V nikdy tan Panzer IV v jeho úloze nikdy nenahradil. Panzer IV byl také nejexportovanějším německým obrněným vozidlem II. světové války. Své poslední bitvy dobojoval teprve v roce 1967 v syrské armádě v izraelsko-arabské šestidenní válce. 

 

A informaci doplňme o vyjádření vydavatele:

 

Vážení zákazníci, při výrobě titulu Panzer IV – Těžký tank došlo k fatální chybě, kdy byl pro výrobu tohoto dílu použit chybou výrobce master z dílu předchozího – tedy Panzer III – Střední tank. Obsah DVD tedy neodpovídá titulu uvedenému na obalu.

 

Za vzniklou chybu se velice omlouváme, jsme připraveni všem zákazníkům zaslat verzi správnou s dalším DVD navíc jako omluvou. Chybné DVD není nutné vracet zpět, pro vyřízení reklamace plně postačí nahlásit počet zakoupených ks a adresu pro zaslání zásilky.

 

Pro vyřízení reklamace zasílejte informace na e-mail: info@codi.cz nebo volejte na tel.č. 235 350 731. Velice děkujeme za pochopení a za Vaši shovívavost. 

 

A doplňme, že náprava je OK – viz obrazovky z opravného disku.

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Původní název: Deutschen Panzer Number 3 – Panzerkampfwagen PZKPFW IV – Panzer IV

Země původu: Velká Británie

Délka: 63 minut (57:35)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádný

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi