Magic Box – V erbu lvice

Díky společnosti Magic Box se k divákům dostávají další české filmy, občas i ty méně známé. Za 199,- Kč se spolu s uvedením do e-shopů se i v trafikách ve středu 24. února 2016 objeví DVD V erbu lvice. Milena Steinmasslová ve filmu Ludvíka Ráži.

Historický film natočený na motivy románu A. Vrbové. Příběh o ženě, jejíž osud vedl od bohatství k dobrovolné chudobě, od lesku šlechtického života k péči o slabé a nemocné.

První polovina třináctého století byla dobou bojů o vládu mezi králem Václavem I. a jeho synem Přemyslem Otakarem II. Zemi ničila válka, lidé trpěli hladem a nemocemi. Tehdy vynikala lidumilnou činností moravská šlechtična Zdislava z Lemberka. Po vzoru blahoslavené Anežky Přemyslovny založila špitál, vzdala se výsad a pohodlí šlechtického stavu a poslední léta svého krátkého života věnovala všechny síly léčitelské práci.

v_erbu_lvice_01

Děj filmu tvoří příběh paní Zdislavy z Lemberka, o níž vypovídají legendy jako o hluboce věřící ženě s léčitelským darem, která se plně obětovala službě nemocným a trpícím bližním. Tvůrci filmu se soustřeďují na posledních sedm let hrdinčina života. Zdislava, která podle historických pramenů žila jen krátce (pravděpodobně v letech 1220–1252), avšak zanechala v srdcích a v paměti lidí nesmazatelnou stopu, než kdyby byla jen skvělou matkou a laskavou hradní paní svých poddaných. Její osobnost tvůrci představují jako oduševnělou a milující ženu, jež svým racionálním zájmem o léčebné procedury předznamenává renesanční myšlení.

Snímku nelze upřít profesionální úroveň a realizační pečlivost, podloženou pečlivým domýšlením neznámých dobových reálií a konzultacemi s odborníky. Film měl premiéru 11. dubna 1995, několik týdnů před tím, než papež Jan Pavel II. v Olomouci Zdislavu svatořečil.

Na csfd.cz 65 procent: Jeden z posledních opravdu historických filmů domácí produkce, byť vycházející spíš z legend než skutečnosti. Navíc vyšperkovaný mnohými zářícími herci.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1994

Kinopremiéra v ČR: 11. dubna 1995

Délka: 93 minut

Režie: Ludvík Ráža

Druhá režie: Dagmar Frantová

Asistent režie: Ivan Šimůnek

Námět: Alena Vrbová (román V erbu lvice)

Scénář: Ludvík Ráža

Produkce: Martin Hora, Jaroslav Vích

Vedoucí výroby: Miloš Matula, Ingrid Klímová

Hudba: Petr Hapka

Kamera: Jaroslav Brabec

Druhá kamera: Miroslav Vránek

Střih: Josef Valušiak

Zvuk: Jiří Kříž

Kostýmy: Evženie Rážová, Petra Barochová, Jitka Švecová, Jaroslava Lehárová, Renata Ryšavá, Radka Eiseltová

Masky: Nevena Thielová, Jana Radilová, Jana Dolejší, Jaroslav Šámal, Martina Růžičková

Architekt: Michael Krška, Woloďa Hruška

Choreografie: Ema Březinová

Odborný poradce: Josef Žemlička

Hrají: Milena Steinmasslová (Zdislava z Lemberka), Boris Rösner (Havel), Daniela Kolářová (Anežka Přemyslovna), Viktor Preiss (Václav I.), Radoslav Brzobohatý (Miruš), Michal Dlouhý (zpěvák), Eva Krížiková (Madalena), Edita Horová (chůva), Hana Maciuchová (Sybila), Martin Růžek (převor Gothard, dabing Petr Haničinec), Josef Kemr (šílený mnich), Petr Drozda (hromotluk), Barbora Srncová (služka Dorotka), Daniel Rous (posel), Ondřej Vetchý (Janek), Miroslav Středa (králův posel), Jan Potměšil (rytíř), Zdeněk Žák (velitel stráží), Václav Vydra (bratr Luciano), Monika Kobrová (žena), Václav Kmoníček (mnich), Radovan Lukavský (vypravěč), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: žádný