Bohemia Motion Pictures – The program: Pád legendy

Společnost Bohemia Motion Pictures v úterý 1. března 2016 nabídne v trafikách za 299,- Kč film The program: Pád legendy. Pravdivý příběh Lance Armstronga.

The Program: Pád legendy mapuje vzrušující příběh cyklistické kariéry Lance Armstronga z přelomu tisíciletí, kdy zápasí s rakovinou a kdy on i jeho američtí kolegové cyklistice dominují a mění tento dříve ryze evropský sport na světový fenomén. Po celkem sedmi vítězstvích na Tour de France Lance Armstrong odchází do sportovního důchodu jako jeden z největších sportovních hrdinů naší doby s miliony dolarů v kapse.

Irský sportovní novinář David Walsh je nejprve okouzlen talentem a lidským charismatem Lance Armstronga. Avšak po několika vítězstvích Armstronga v Tour de France mu něco na něm nesedí a začíná být přesvědčený, že jeho výkony v průbězích závodů jsou podpořené zakázanými dopingovými látkami. Walsh, hnaný touhou dokázat svou pravdu, začne shromažďovat důkazy, které nakonec Armstronga odhalí jako největšího podvodníka v historii sportu.

Lež, kterou Armstrong světu předhazoval, neměla obdoby, ale i v současnosti je stále cyklista jedněmi oslavován a druhými zatracován. Jedno je jisté – Lance Armstrong měl vítězství v krvi.

2-pad_legendy_01

3-pad_legendy_02

4-pad_legendy_03

5-pad_legendy_04

Jinými slovy:

Svět potřebuje hrdiny a Lance Armstrong byl absolutní sportovní hrdina. Po vyčerpávajícím boji s rakovinou se Armstrong vrátil v roce 1999 ke své cyklistické kariéře s pevně stanoveným cílem a odhodlaný, více než kdy předtím, zvítězit na prestižním závodě Tour de France. Za pomoci zkorumpovaného italského lékaře Michela Ferrariho a ředitele Armstrongova cyklistického týmu Johana Bruyneeliho vyvinuli nejpropracovanější dopingový program v historii tohoto sportu. Tento program umožnil Armstrongovi a jeho americkým kolegům ovládnout svět cyklistiky a dojet si na Tour de France pro neuvěřitelných sedm vítězství.

Ne každý však věřil v tato pohádková vítězství… Novinář Sunday Times David Walsh, nejprve okouzlen Armstrongovým charismatem a talentem, se brzy začal ptát, zda je „největší světový atlet“ tzv. „čistý“. Walsh se snažil odhalit pravdu za každou cenu a následnou právní bitvou s Armstrongem riskoval celou svou profesní kariéru. I po mnoha soudních procesech, které stály Sunday Times statisíce liber, ve svém odhodlání nepolevil. Neúnavný Walsh nakonec uspěl, když se pár vyvolených z Armstrongova týmu rozhodlo promluvit, a tak odhalili jeden z největších sportovních podvodů naší doby…

Na csfd.cz 65 procent: Poněkud plochý film, který slušně řemeslně vyjadřuje zhnusení nad profi sportem, ale životopisem ho nazývat lze jen těžko.

Zadní strana

Žánr: Životopisný / Drama / Sportovní

Země původu: Velká Británie / Francie

Rok vzniku: 2015

Původní název: The Program

Světová premiéra: 13. září 2015 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 15. října 2015

Délka: 99 minut

Režie: Stephen Frears

Námět: David Walsh (kniha)

Scénář: John Hodge

Produkce: Raphaël Benoliel, Tim Bevan, Liza Chasin, Olivier Courson, Eric Fellner, Amelia Granger, Ron Halpern, Matthieu Rubin, Tracey Seaward, Kate Solomon

Hudba: Alex Heffes

Kamera: Daniel Cohen

Střih: Valerio Bonelli

Kostýmy: Jane Petrie

Společnost: Anton Capital Entertainment / StudioCanal / Working Title Films

Natáčeno: Francie / Austin, Texas, USA / Texas, USA / Paříž, Francie / Belgie

Hrají: Ben Foster (Lance Armstrong), Chris O’Dowd (David Walsh), Guillaume Canet (lékař Michele Ferrari), Jesse Plemons (Floyd Landis), Lee Pace (Bill Stapleton), Denis Ménochet (Johan Bruyneel), Edward Hogg (Frankie Andreu), Dustin Hoffman (Bob Hamman), Elaine Cassidy (Betsy Andreuová), Laura Donnelly (Emma O’Reillyová), Peter Wight (editor Sunday Times), Nathan Wiley (Charles Pelkey), Chris Larkin (John Wilcockson), Mark Little (Rupert Guinness), Sid Phoenix (Tony), Josh O’Connor (Rich), Sam Hoare (Stephen Swart), James Harkness (Wayne), Saskia Reeves (lékařka), Chloe Hayward (Kristin), Adam LeFevre (Jeffrey Tillotson), Brent Langdon (Richard Faulkner), J. D. Evermore (Tailwind Executive), Nicolas Robin (Christophe Bassons), Julien Vialon (John Lelangue), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný / černobílý PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný