Filmexport Home Video – Za tichých nocí

Ve středu 18. května 2016 společnost Filmexport Home Video nabízí za 99,- Kč další pamětnické DVD Za tichých nocí. Citlivý příběh lásky, která zhasla kvůli malichernému nedorozumění.

Do Prahy přijíždí ke dvěma staropanenským tetám krásná neteř Jana. Přáním obou žen je dobře ji provdat. O krásnou dívku se uchází syn dvorního rady Petr. Jana však zahořela láskou k mladému úředníkovi Závišovi. Ten dívku také miluje, ale je chudý a ženit se nemůže. Utají Janě, že skládá písně.

Shodou okolností je Petr jeho přítelem a oba muži si vyprávějí o dívkách, které milují, a netuší přitom, že jde v obou případech o Janu. Petr chce okouzlit svou dívku písní. Protože sám skládat neumí, koupí od Záviše jednu skladbu a vydává ji za svou. Při jedné schůzce pak Jana cituje slova této písně a Záviš pozná, že ona je Petrovou dívkou. Domnívá se, že Jana miluje Petra, proto se rozhodne stáhnout. Krátce a chladně se s nic netušící dívkou rozloučí. Když chce na něm Petr další píseň, prodá mu ji za lístek do Ameriky a odjíždí.

Opuštěná Jana po čase svolí ke sňatku s Petrem. Po dvaceti letech přijíždí do Prahy slavný jazzový dirigent Collman, v němž Jana s Petrem poznávají Záviše. Bývalí milenci si vysvětlí nedorozumění, ale na nápravu je již pozdě. Záviš nechce Janinu dcerku připravit o matku a vrací se zpět do Ameriky.

Snímek je inspirovaný poetickou sbírkou Písně Závišovy, kterou napsal předčasně zemřelý básník Jan Červenka. Má vlastenecký charakter, Karel Hašler tu zazpíval jednu ze svých nejznámějších písní Po starých zámeckých schodech. Ve filmu se prolíná několik hudebních stylů za doprovodu kytary, klavíru i orchestru. Přestože film vznikl již za protektorátu v roce 1940, mohlo se ještě volně cestovat do Ameriky i z ní. Použité lyrické prvky povyšují snímek na krásnou obrazovou báseň, která si udržuje patřičně „ušlechtilou“ úroveň – je vidět, že scénář napsal Vítězslav Nezval.

Na csfd.cz 65 procent: Málo známé tklivé melodrama.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Kinopremiéra v ČR: 17. ledna 1941

Délka: 83 minut

Režie: Gina Hašler

Asistent režie: Antonín Kubový, Josef Zezulka

Námět: Jan Červenka (básně Písně Závišovy), Miloš Havel

Scénář: Vítězslav Nezval

Produkce: Oldřich Papež

Hudba: Miloš Smatek, Rudolf Friml, Karel Hašler, Jiří Traxler

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Jan Kohout

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Ferdinand Fiala, Jiří Dušek

Odborný poradce: Adolf Wenig

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Karel Höger (skladatel Záviš Herold, později Ben Collman), Lída Baarová (Jana Radimská), Světla Svozilová (Rosa Trunečková, Janina teta), Marie Blažková (Anna Trunečková, Janina teta), Antonie Nedošinská (Bilianová, Závišova bytná), Rudolf Deyl st. (dvorní rada Rajský), Růžena Šlemrová (Rajského žena), Raoul Schránil (Petr, syn Rajských), František Kreuzmann (baron Jindřich Čermák), Lilli Hodáčová (zpěvačka Marianna), Karel Hašler (písničkář Karel Hašler), Karel Veverka (básník Bohdan Kaminský), Hermína Vojtová (kartářka), Vladimír Řepa (farář), František V. Kučera (přednosta úřadu), Josef Hořánek (lékař), Miroslav Doležal (přítel Petra Rajského), Bohumil Langer (host na zahradní slavnosti), Václav Pata (číšník ve Zlaté studni), Ferdinand Kohout (listonoš), Karel Postranecký (portýr v americkém hotelu), Zora Lašková (Janina přítelkyně Anežka), R. A. Dvorský (dirigent), Orchestr R. A. Dvorského, Allanovy sestry, Setleři, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný