Sony – Posedlost Ayn Randové

Sony v pátek 2. července 2010 nabídne další televizní (opět Hallmark) drama Posedlost Ayn Randové s cenou závislou na balení – 60,- nebo 70,- Kč. Životní osudy a chování známé spisovatelky provokovaly okolí snad ještě více, než její knihy.

Film oceněný cenou Emmy za hlavní ženskou roli (Helen Mirrenová) a Zlatým glóbem pro nejlepšího herce ve vedlejší roli (Peter Fonda). Příběh byl natočen podle autobiografické knihy Barbary Brandenové.

Rok 1951. Nathaniel a Barbara navštíví známou spisovatelku a filozofku  Ayn Randovou a prodebatují s ní celou noc. Vzájemně si tak padnou do noty, že zůstávají v kontaktu i nadále.

 

Nathan s Barbarou se pak vezmou a přestěhují do New Yorku, kde Nathan studuje psychologii. Zanedlouho se tam přestěhuje i Ayn s manželem Frankem. Ayn Nathana natolik zaujala, že mezi nimi vzniká pouto (její manžel je na ní zcela závislý, i finančně), a protože se oba cítí být výjimečnými osobnostmi, domluví se na zcela nekonvenčním vztahu.

 

Aynin vliv je tak silný, že i Barbara s tím přes počáteční odpor souhlasí. Nějaký čas to funguje, ale Barbara je první, kdo situaci nezvládne a ocitá se v tragickém duševním stavu. I ostatní začínají mít problémy… 

Hodnocení mírně nad 50: Viditelně televizní zpracování mileneckého příběhu americké filozofky ruského původu, egoistky a antikolektivistky, ozvláštněné solidními hereckými výkony.

Žánr: Biografický / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 104 minut

Původní název: The Passion of Ayn Rand

Režie: Christopher Menaul

Námět: Barbara Branden

Scénář:Howard Korder, Mary Gallagher

Produkce: Doug Chapin, Peter Crane, Steven Hewitt, Barry Krost, Marilyn Lewis, Irwin Meyer, Sharon Seto, Martin Walters, Linda Curran Wexelblatt

Hudba: Jeff Beal

Kamera: Ron Orieux

Střih: David Martin

Kostýmy: Resa McConaghy

Společnost: Producers Entertainment Group / Showtime Networks

Natáčeno: Toronto, Ontario, Kanada

Hrají: Helen Mirren (Ayn Randová), Eric Stoltz (Nathaniel Branden), Julie Delpy (Barbara Brandenová), Peter Fonda (Frank O’Connor), Sybil Temtchine (Caroline), Tom McCamus (Richard), Don McKellar (Alfred), David Ferry (dotazovatel), Donald Carrier (David), Hamish McEwan (Henry), Elyssa Livergant (Naomi), Christopher Marren (Aaron), Jennifer Gould (Janet), Robert Thomas (ochranka), John Lefebvre (pohřebák), Katherine Trowell (žena na pohřbu), Stan Coles (soudce), Rene Lemieux (domácí), D’Arcy Smith (mladý muž), Andrew Dolha (vzdělaný muž), Tomas Chovanec (student), Daniel Enright (číšník), Patrick Garrow (student), Aviva Armour (studentka), Tara Meyer (studentka), Sergio Di Zio (student), Domenico Fiore (obchodník), Hakan Coskuner (květinářka), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz: barevný

Bonus: