Filmexport Home Video – Zaostřit prosím!

Pokud se nemýlím, čeká nás poslední oznámený „předprázdninový" pamětnický titul, vydávaný společností Filmexport Home video. V pátek 2. července 2010 filmová veselohra natočená na motivy satirických povídek Jiřího Marka, v níž Vlasta Burian ztvárnil svou poslední roli Zaostřit prosím! za 59,- Kč.

Filmová veselohra natočená na motivy satirických povídek Jiřího Marka, v níž Vlasta Burian ztvárnil svou poslední roli. Krotký a opatrně kritický humor. Vlasta Burian zde hrál už za značných zdravotních potíží.

 

Film obsahuje tři příběhy, z nichž první se vysmívá kariérismu, druhý si bere na mušku nestatečný postoj některých našich literárních kritiků a závěrečný příběh je satirickým obrazem toho, jak se u nás ještě někde neodpovědně pracuje na stavbách.

 

Při promítání v zaplněném kině se přetrhl film. Komentátor uklidní obecenstvo a vyzve filmaře, aby se věnovali satiře a nalezli aktuální témata. Tvůrci uposlechnou a zaměří se nejprve na kariéru úředníka Přehršleho.

 

První příběh tedy vypráví o rychle skončené kariéře pana Přehršle. Tento skromný a nenápadný muž tiše pracuje, neodmlouvá doma ani v úřadě. Jednoho dne Přehršle telefonuje vrchnímu účetnímu. Do hovoru se vmísí neznámý hlas, který vyhrožuje, že by mohl vedení podniku kompromitovat v novinách. Vrchní účetní se domnívá, že vyděračem je Přehršle a informuje ředitele. Ten se rozhodne Přehršleho raději povýšit. Úředníkova kariéra skončí, když se po čase přizná, že nic neví.

 

Druhým terčem filmařů je kritik Pošahal, který neví, zda má sbírku mladého básníka pochválit nebo odsoudit. Na příkladu mladého básníka, který se snaží prosadit se svou sbírkou básní, si příběh bere na mušku postoj literárních kritiků. Pošahal se od přítele dozví o zvláštním pohybu rukou, který učinil nad sbírkou ministr. Po mnoha peripetiích zjistí, že šlo pouze o snahu uvést do chodu zastavené hodinky. Pro jistotu sbírku tedy pochválí i zkritizuje.

 

Třetím tématem pro filmový štáb je stavba, kde všichni čekají příjezd ředitele. Dojde však k záměně, díky níž ředitel nevidí vzorně připravený pořádek, ale naopak krutou realitu. Má možnost anonymně si prohlédnout nové pracoviště a zjistit nedostatky dříve, než jsou zamaskovány. Může proto přijmout různá opatření ihned poté, co se vedoucím pracovníkům představí.

 

Všechny tři příběhy jsou sice satirickým obrazem doby nedávno minulé, ale ani zdaleka vám nebudou připadat neznámé.

 

Diváci mají ovšem poněkud odlišný názor: Satira se superhvězdným ansámblem, která ani ve své době nepřitáhla do kin moc lidí, už dnes neříká vůbec nic.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Délka: 80 minut

Kinopremiéra v ČR: 25. prosince 1956

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Marie Hejzlarová

Pomocná režie: Jiří Jungwirth

Námět: Jiří Marek (sbírka povídek Z cihel a úsměvů)

Scénář: Jiří Marek

Produkce: Ladislav Terš

Hudba: Ludvík Podéšť

Kamera: Václav Pazderník

Asistent kamery: Jaroslav Kaiser, Stanislav Kautský

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Josef Vlček

Kostýmy: Aša Matějovská

Masky: Josef Mann

Architekt: Karel Škvor

Společnost: Studio hraných filmů

Hrají: Jan Pivec (kritik Pošahal), Josef Kemr (účetní a vedoucí stavby Jan Přehrš), Zdeňka Baldová (Přehršleho tchyně), Gustav Heverle (ředitel stavby Bláha), Vlasta Burian (účetní na stavbě Dušek), Vlastimil Brodský (účetní Macek), František Vnouček (šéfredaktor), František Filipovský (tajemník ministra), Miloš Nedbal (ředitel), Lubomír Lipský (vrchní účetní Pištora), Ladislav Pešek (komentátor), Ladislav Boháč (režisér filmu), Zdeněk Řehoř (básník Jan Hovorka), František Hanus (autor scénáře filmu), Božena Obrová (klapka), Lída Vostrčilová (Týna, Přehršleho žena), Marie Nademlejnská (úřednice slečna Vinklářová), Stella Zázvorková (Pošahalová), Robert Vrchota (kameraman), Josef Hlinomaz (náborový referent), Eduard Dubský (úředník Pulkrábek), Bedřich Bozděch (zřízenec Souček), Alois Dvorský (starý hlídač), Dvořák Vladimír (herec) (redaktor kulturní rubriky), Bohuš Hradil (starší úředník), Stanislav Fišer (asistent kameramana), Ota Motyčka (skladník), Fanda Mrázek (řidič u ředitele stavby), Bedřich Vrbský (redaktor v nakladatelství), Josef Steigl (úředník Šálek), František Miška (úředník), Josef Příhoda (úředník), Antonín Kandert (úředník), Přemysl Kočí (zákazník v knihkupectví), Eva Klepáčová (zákaznice v knihkupectví), František Miroslav Doubrava (úředník v nakladatelství), Martin Raus (redaktor v TV), Rudolf Pellar (redaktor), Jiří Sovák (Pošahalův přítel Zouna), Arnošt Faltýnek (tiskař), Jiřina Bohdalová (písařka v redakci), Marie Rosůlková (sekretářka ministra), Antonín Šůra (odpočívající dělník na stavbě), Václav Trégl (delegace u ministra), Jaroslav Moučka (delegace u ministra), Josef Chvalina (zaměstnanec na stavbě), Marie Kautská (účetní na stavbě), Miloš Willig (bagrista na stavbě), Vladimír Hrubý (dělník na stavbě chaty), Václav Švec (dělník na stavbě chaty), Lubomír Bryg (dělník na stavbě chaty), Blažena Slavíčková (úřednice Bílá), Miloš Vavruška (řidič na stavbě), Luděk Gradwohl (účastník schůze), Jan Víšek (úředník), František Suk, Karel Třebický, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky:

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný