Filmag válka film – Hlasy padlých studentů – Poslední kamarádi

Filmag nabídne v úterý 12. července 2010 v ediční řadě Válka film opět ukázku z japonské kinematografie Hlasy padlých studentů: Poslední kamarádi za 45,- Kč. Novodobá verze slavného válečného filmu.

Japonský válečný film, v němž se vysokoškolský student ze současnosti ocitne mezi mladíky odvedenými na vojnu během 2. světové války. Přes tento fantaskní prvek jde o realistický popis hrůz válečné mašinérie.

 

Snímek je remakem černobílého filmu z roku 1950, který vznikl na motivy knihy sestavené z dopisů a deníků padlých japonských frontových vojáků. Paralelní příběhy kamarádů, kteří bojují na souši i ve vzduchu, se proplétají s osudy hlavního hrdiny, jenž uniká před armádou. Jde přitom o jeden z mála japonských filmů, kde je zobrazeno násilí fašistických dobyvatelů na okupovaných územích. Jeho protiválečné poselství ho řadí k nejvýznamnějším válečným filmům japonské kinematografie.

Jak jsem již psal v obdobném případě dříve, u těchto filmů těžko shánět nějaké hodnocení či komentáře. Nicméně je to možná vhodná chvilka upozornit na text, na který odkazuje diskuse na Zóně. Z něho v této souvislosti stojí za pozornost úryvek: Okruh národnostně či žánrově vyhraněných diváků i odborníků zase ocení aktivity společnosti Řitka video. Každoročně na český trh uvádí desítky italských, japonských či ruských titulů, které doposud nikdy mimo zemi svého vzniku na DVD nevyšly. Sice se z tradičního, a naštěstí přežitého hlediska jedná o „druhořadé" snímky, ale podávají důležité svědectví o šíři produkce a proměnách stylu v příslušných národních kinematografiích.

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Japonsko

Rok vzniku: 1995

Délka: 131 minut (2:10:48)

Původní název: きけ、わだつみの声 / Kike wadatsumi no koe / Last Friends

Světová premiéra: 3. června 1995 – Japonsko

Režie: Masanobu Deme

Scénář: Akira Hayasaka

Produkce: Yusuke Okada, Tan Takaiwa, Yasushi Tsuge

Hudba: Gil Goldstein

Kamera: Kazutami Hara

Střih: Kiyoaki Saitô

Společnost: Bandai Visual Company / Toei Tokyo

Hrají: Naoto Ogata (Yusuke Tsuruya), Yûji Oda, Toru Kazama, Mayu Tsuruta (Tsuzaka), Tôru Nakamura, Masako Motai (Hashimoto), Kenzô Kawarazaki, Ken’ichi Endô (Kondo), Ren Ôsugi, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 japonsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvukové stopy 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: z naší nabídky (náhledy obalů)