Amercom – Stíhači v boji 4 – Letecké souboje – Létající tygři

Vydavatelství Amercom v nové ediční řadě Stíhači v boji – Letecké souboje již ve středu 14. července 2010 pokračuje dalším diskem s názvem Létající tygři za 69,- Kč. Jedná se o seriál Dogfights, který před nedávnem vysílala Česká televize. Pokud jste tak hloupí jako já, pak inzerované balení magazín + DVD znamená podle upozornění těch všímavějších tolik, že vnitřní strana papírového obalu obsahu doprovodný text…

Dokumentární seriál Stíhači v boji (originál Dogfights) přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

S pomocí nejmodernější počítačové grafiky se ocitnete v kokpitu stíhaček Tomahawk P-40, které s hrozivou tlamou žraloka na přídi odrážely japonské útoky v Číně. O pilotech tajemného, dobře vycvičeného letectva na moderních strojích čínské noviny psaly, že bojují jako létající tygři. 

 

Ještě před vstupem Spojených států do druhé světové války se drtivé převaze Japonského císařského letectva postavila skupina odvážných amerických pilotů známá jako Létající tygři. Tito sebevědomí profesionálové křižovali nebe na Dálném východě a pomáhali zastavit postup Japonců v Číně. Jejich sláva se rychle šířila a historky o jejich troufalých kouscích připomínaly dobrodružnou literaturu.

 

Poprvé vzlétli proti nepříteli 20. prosince 1941. Deset japonských dvoumotorových bombardérů Ki-21 (Sally) tehdy letělo k jihočínskému městu Kunming. Cíl už byl nablízku, když piloty japonských bombardérů ohromil pohled na čtyři drobné stíhačky, řítící se přímo na ně. Přibližující se P-40 Tomahawky zahájily palbu. Přepadené bombardéry rychle odhodily svůj náklad pum a na plný plyn otočily směrem k domovu. Objevilo se ale dalších deset stíhačů s podivnou malbou na trupu! Taková letadla Japonci ještě nikdy neviděli. Byla rychlá a skvěle pilotovaná. Na křídlech nesla výsostné znaky Čínského letectva, ale na přídi byla malba otevřené žraločí tlamy.

 

Toho dne tajemná letka hned čtyři japonské stroje sestřelila. Japonci vůbec netušili, kde se vzalo ve zdecimované Číně toto nové vojenské letectvo. Vděční Číňané to ale dobře věděli. A když o skvělém vítězství referovaly čínské noviny, daly těmto odvážným pilotům jméno. Čínské noviny přišly s označením, že bojovali jako tygři, létající tygři. Piloty byli Američané, dobrovolníci, sloužící za dobrou mzdu u čínského letectva.

 

Tento dokument vypráví jejich bojové příběhy z nasazení na počátku války pod hlavičkou čínské armády i z pozdější doby, kdy se opět stali příslušníky amerického letectva. Letouny P-40 Tomahawk Texe Hilla a Johna R. Alisona  proti strojům japonského císařství Ki-27 "Nate", Ki-21 "Sally" a Ki-43 "Oscar".

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: 45 minut 

Původní název: Dogfights – Flying Tigers  

Rok vzniku: 2006

Režie: Wayne Weiss, Robert Kirk

Scénář: Cynthia Harrison, Jason McKinley, Brooks Wachtel, Wayne Weiss  

Produkce: Tony Alunni, Cynthia Harrison, Robert Kirk, Rob Lihani, Jason McKinley, Abe Scheuermann, Brooks Wachtel, Wayne Weiss  

Hudba: Randy Jones

Střih: Steve Pomerantz, Gerard San Gemino

Společnost: Digital Ranch / History Chanel

Hrají: Phil Crowley (vypravěč), Frederick Blesse (generálmajor USAF), Ralph Parr (plukovník USAF), Robinson Risner (brigádní generál USAF), Barrett Tillman (historik)

 

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: 

Titulky: 

Obraz: 

Bonus: