Filmexport Home Video – Jarčin profesor

Ve středu 5. října 2016 společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč nabídne další novinku pro pamětníky, komedii Jarčin profesor. Prázdninová veselohra o brigádě na statku plná nedorozumění, lumpáren a letní lásky.

I doučování v sobě může skrývat četná úskalí…

Propadající statkářova dcera Jarča se vrací na prázdniny domů. Netuší, že její otec přijal na letní brigádu nového kočího, který mu zachránil život zkrocením splašených koní. Statkář si mladíka oblíbí a když zjistí, že je i vzdělaný, svěří mu Jarčinu výuku a přípravu na reparát z němčiny. Dívka se zpočátku chová ke kočímu pohrdavě, ale později si ji pohledný a pracovitý mladík získá. A to ještě netuší, co ji čeká za překvapení po návratu do školy….

Hned ve svém prvním filmu Gustav Nezval zazářil; skvěle mu sekunduje dvojice Plachta – Pešek a hereckému obsazení tentokrát vévodí Bedřich Veverka v roli namyšleného synka bohatého statkáře.

Jiná verze:

Absolvent filozofické fakulty Karel Stržický se dozví, že místo, s nímž počítal, je již obsazeno. Z nouze přes prázdniny vyráží na brigádu na venkov s kamarády Petrem Laškem a Bořkem Navrátilem. Podaří se jim sehnat místo u statkáře Drahana. Drahan si Karla, který mu zachránil život zkrocením splašených koní, velmi oblíbí. A když na prázdniny přijíždí jeho rozpustilá dcera Jarča, která propadá z němčiny, svěří doučování své dcery Karlovi s přáním, aby ji připravil k reparátu.

Jarča se ke Karlovi, kterého považuje za obyčejného kočího, chová zpočátku pohrdavě. Ale nakonec si ji pohledný a vzdělaný mladík získá a oba se do sebe zamilují což se ovšem vůbec nelíbí Felixi Žlůvovi. Ten by se totiž o dívku také rád ucházel a proto na taneční zábavě Karlův konkurent v lásce namluví Jarče a jejím rodičům, že Karel je bývalý trestanec.

Tato zpráva znamená naprostou roztržku a vylekaní rodiče nic nechápajícího Karla, ale i jeho kamarády okamžitě ze statku vyhodí. Má však štěstí, doma na nešťastného Karla čeká dobrá zpráva. Byl přijat jako zastupující profesor na pražském gymnáziu. A zde se znovu setká s Jarčou, která je nyní jeho skutečnou žačkou. Karlovým kamarádům se pak podaří vysvětlit všechna nedorozumění ke spokojenosti obou zamilovaných i Jarčiných rodičů.

Na csfd.cz 64 procent: Povedená předválečná podívaná se spoustou povedených hlášek.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 100 minut

Kinopremiéra v ČR: 13. srpna 1937

Režie: Čeněk Šlégl, Jiří Slavíček

Asistent režie: František Milič, Jiří Kratina

Námět: Vojtěch Ambrož

Scénář: Čeněk Šlégl, Karel Feix

Produkce: Karel Feix

Hudba: Josef Stelibský

Kamera: Karel Degl, Julius Vegricht

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Nationalfilm

Hrají: Theodor Pištěk (statkář Drahan), Zdeňka Baldová (Drahanova žena Marta), Hana Vítová (Jarča, dcera Drahanových), Gustav Nezval (dr. Karel Stržický), Jindřich Plachta (Petr Lašek), Ladislav Pešek (Bořek Navrátil), Jiří Vondrovič (Antonín Holeček), Eman Fiala (Josef Kostka zvaný Saranče), Václav Trégl (Václav Rašek), Stanislav Neumann (Karel Vávra), Bedřich Veverka (Felix Žlůva, syn bohatého statkáře), Jaroslav Marvan (ředitel baru), Majva Červená (studentka Amálka Vrbová), Elena Hálková (děvečka na Drahanově statku Maryška), Ella Nollová (Anna Malíková, Jarčina bytná), Betty Kysilková (Hnátková), Růžena Hodrová (matka Bořka Navrátila), Bolek Prchal (čeledín u Drahanů), Milka Balek-Brodská (dělnice na statku), Václav Menger (školník), J. Štěpán (dozorce vězňů), Karel Němec (trestanec), Fráňa Vajner (trestanec), Božena Nádeníková (švadlena), Věra Jedličková (služka v koleji Kučerová), Viktor Socha (vrchní), Emil Dlesk (číšník), Slávka Doležalová (Zdenička, Žlůvova přítelkyně v baru), Eva Prchlíková (host v baru), Antonín Soukup (host v baru), F. X. Mlejnek (host v baru), Elsa Vetešníková (host v baru), Julius Baťha (host v baru), Karel Šott ml. (student), Oldřich Kovář (student), Jiří Milan (student), Jan Hák (student), Anna Gabrielová (studentka), Helena Svirtová (studentka), Robert Vyhlídka (student), Bobina Prošková (účastnice tancovačky), Josef Kytka (účastník tancovačky), Josef Sládek (účastník tancovačky), Karel Český (účastník tancovačky), Setleři (pěvecký sbor), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný