Filmexport Home Video – Rukavička

Ve středu 19. října 2016 společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč přichystala další pamětnickou novinku, komedii Rukavička. Jedna ztracená rukavička zasáhne do osudů několika lidí.

Mařenka Berková má velmi přísného otce – bankéře, který drží dívku zkrátka a rozhoduje o celé rodině. Naplánuje dceřin sňatek s bratrancem a neočekává žádné námitky. Pochopení nachází dívka jen u své babičky, která ji vezme do společnosti, koupí jí pěkné a moderní oblečení a pomáhá jí. Tak se Mařenka seznámí s klavíristou Arne Brantem, který se do ní zamiluje.

Ten je však ve špatné finanční situaci a navíc je i finančně zavázán bývalé tanečnici Pavlíně, která chce využít situace a vynutit si jeho lásku. Při schůzce v zimní zahradě Mařenka ztratí jednu rukavičku a druhou si ponechá Arne pro štěstí. Rukavička ho inspiruje ke složení milostné písně.

Pavlína se však nehodlá jen tak vzdát. Když se dozví o Arneho vztahu k Mařence, odmítne ze žárlivosti proplatit Arneho směnky. Jeho plánovaný koncert se proto nekoná a slibná umělecká kariéra je tak ukončena. Arne nechce připoutat Mařenku ke své nejisté budoucnosti a pošle jí rukavičku spolu se vzkazem o ukončení jejich vztahu. Krach na burze připraví Pavlínu o všechny peníze a žena vyřeší svou situaci sebevraždou. Mařenka Arneho marně hledá a nakonec svolí ke svatbě s bratrancem. Jednoho večera náhodou zaslechne Arneho píseň o rukavičce a objeví tak milovaného muže, který hraje v baru. Tak je rukavička znovu svedla dohromady…

Na csfd.cz 57 procent: Přespříliš sentimentální a nezábavné.

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1941

Délka: 107 minut

Kinopremiéra v ČR: 14. března 1941

Režie: J. A. Holman

Asistent režie: Vratislav Innemann

Námět: Václav Řezáč (filmová povídka Milostná bloudění)

Scénář: J.A. Holman

Produkce: František Jerhot, Josef Valenta

Hudba: Jiří Srnka

Kamera: Václav Hanuš

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Miroslav Prokeš, František Šindelář, Vilém Taraba, Antonín Rambousek

Kostýmy: Adolf Wenig

Architekt: Jan Zázvorka, Bohumil Heš

Choreografie: Nina Jirsíková

Tančí: Taneční soubor divadla D 41

Společnost: Lloyd

Hrají: Nataša Gollová (Mařenka Berková), Vojta Novák (bankéř Antonín Berka, otec Mařenky), Eva Vrchlická (Berková, matka Mařenky), František Vnouček (Jan Půst, Berkův nevlastní synovec), Otomar Korbelář (klavírní virtuóz Arne Brant), Vlasta Fabianová (tanečnice Pavlina Zejdová uměleckým jménem Doré), František Kreuzmann (impresário Ferdinand Brychta), Růžena Šlemrová (Klanicová, Mařenčina babička), Vladimír Majer (koncertní podnikatel Houdek), Meda Valentová (Houdkova žena), Božena Šustrová (Adélka, dcera Houdkových), Theodor Pištěk (příbuzný pana Berky), Ferenc Futurista (parketář), Eman Fiala (ladič pian), Jaroslav Sadílek (číšník), Josef Kemr (cukrář), Vladimír Řepa (přednosta důchodkového úřadu), Jarmila Beránková (komorná u paní Zejdové), Vladimír Pospíšil-Born (ředitel baru), Jindřich Láznička (krejčí), František Filipovský (předseda sportovní poroty), Anna Letenská (služka u Berků Anička), Milka Balek-Brodská (host u Berků), Lola Skrbková (host u Berků), Ada Karlovský (host u Berků), Antonín Holzinger (zřízenec v klubu šermířů), Antonín Zacpal (úředník důchodkového úřadu), Hermína Vojtová (uklízečka v baru), Viktor Nejedlý (kancelářský sluha), Dagmar Frýbortová (prodavačka v módním salónu), Miroslav Svoboda (noční chodec v parku), František Paul (krejčí), Jarmila Holmová (prodavačka porcelánu), Jaroslav Hladík (host u paní Houdkové), Jiřina Hladíková (host u paní Houdkové), Miroslav Kryštof-Kutina (host u paní Houdkové), Otto Rubík (otec paní Zejdové), Jiří Hojer (sportovní trenér), Václav Mlčkovský (člen sportovní poroty), Josef Hořánek (člen sportovní poroty), Zbyšek Olšovský (člen sportovní poroty), Josef Waltner (vrátný v kabaretu „Kankán“), Ota Motyčka (host v „Kankánu“), Josef Oliak (host v „Kankánu“), Viktor Socha (vrchní v „Kankánu“), Emanuel Hříbal (exekutor), Břetislav Hrstka (vrátný v Obecním domě), Míla Spazierová-Hezká (zpěvačka v kabaretu), Inka Zemánková (zpěvačka), Karel Šejna (dirigent), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný