Blesk – Bod varu

Další pondělek a z katalogu Hollywood Classic Entertainment další (pod)průměr, 19. července 2010 s logem Blesku za nových 59,- Kč DVD Bod varu. Nelítostný policajt má jen několik dní na to, aby pomstil smrt svého kolegy, kterého zabili malí podvodníci.

Red Diamond je stárnoucí podvodník. Právě ho propustili z vězení společně s Ronniem, mladým neúspěšným zločincem, který se dá lehce zmanipulovat. Už ve vězení si naplánovali první "kšeftík".

Plán, který vymyslel Red, je jednoduchý. Sežene zákazníka a zorganizuje prodej falešných bankovek. Jeho lehce ovladatelný komplic Ronnie pak zákazníka na domluvené schůzce místo výměny zabije a sebere jeho peníze. Jednoduchý plán funguje bez chyby až do doby, kdy horkokrevný a nedočkavý Ronnie zabije tajného agenta, detektiva finanční policie Russa, který s kolegy nastražil na obchodníky s falešnými bankovkami past. Vzápětí mají v patách mstitele.

 

Russovi kolegové Jimmy Mercer a Brady mají být kvůli nezdařené akci potrestáni a Jimmy má být přeložen do Newarku. Vyžádá si od nadřízených týden k tomu, aby mohl vrahy svého kolegy vypátrat a než se pustí do pátrání, zastaví se za svou bývalou manželkou Sally a malým synkem, kteří žijí s novým mužem. Potom se pustí do pátrání.

 

Do ruky mu hraje i Redova časová tíseň. Ten splácí dluh tvrdému mafiánovi Tonymu Diovi a do týdne musí sehnat ještě kolem čtyřiceti tisíc dolarů. Jimmy začne pátrání u uvězněného padělatele, od kterého se dostanou na stopu jeho přítele Virgila. Ten sice odmítne cokoli prozradit, jeho žena, feťačka Connie, je však přivede na Redovu stopu. Ten shodou okolností tráví večer s lepší prostitutkou Vikky, která je Mercerovou kamarádkou a příležitostnou milenkou.

 

Další akce Redovi nevyjde. Ronnie jako vždy zabije zákazníka, ale potom zjistí, že i jeho bankovky jsou falešné. Navíc mrtvý muž přivede Jimmyho a jeho kolegu Bradyho na další stopu, která vede přímo k Redovi a Ronniemu.

Ten se právě v časové tísni rozhodl zbavit svého věřitele Tonyho a poštval na něj Ronnieho. Ten ho zastřelí stejně jako jeho osobního strážce a společně s Redem ukradne z jeho apartmá značnou sumu. To už jsou jim detektivové ovšem v patách a blíží se rozhodující střetnutí.

Zadní strana obálky 

Pod 50 procent: Slibné obsazení, klišé na klišé, žádné napětí.

Žánr: Krimi / Thriller / Drama / Akční

Země původu: USA / Francie / Japonsko

Rok vzniku: 1993

Délka: 89 minut

Původní název: Boiling Point / L‘ Extrême limite

Světová premiéra: 16. dubna 1993 – USA

Režie: James B. Harris

Námět: Gerald Petievich (román "Money Man")

Scénář: James B. Harris

Produkce: Patrick Beaufront, René Bonnell, Leonardo De La Fuente, Marc Frydman, Olivier Granier, Philippe Maigret, Ramsey Thomas

Hudba: John D’Andrea, Cory Lerios

Kamera: King Baggot

Střih: Jerry Brady

Kostýmy: Molly Maginnis

Společnost: StudioCanal aka Hexagon Films / Yamada Right Vision Corporation

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Wesley Snipes (Jimmy Mercer), Dennis Hopper (Rudolph ‚Red‘ Diamond), Lolita Davidovich (Vikki Dunbarová), Viggo Mortensen (Ronnie), Seymour Cassel (Virgil Leach), Jonathan Banks (Max Waxman), Christine Elise (Carol), Tony Lo Bianco (Tony Dio), Valerie Perrine (Mona), James Tolkan (Levitt), Paul Gleason (muž u transakce), Lorraine Evanoff (Connie), Stephanie Williams (Sally Mercerová), Tobin Bell (Roth), Bobby Hosea (Steve), Dan Hedaya (Brady), George Gerdes (Henderson), James Pickens Jr. (vězeňský důstojník), Keith Leon Williams (Cook), Rick Dean (barman), John Petievich (hotelová ochranka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný