Filmexport Home Video – Taková láska

Ve středu 7. prosince 2016 společnost Filmexport Home Video uvádí za 99,- Kč další pamětnickou novinku, drama Taková láska. Příběh dívky, která měla příliš ráda.

Imaginární postava Pána v taláru zkoumá na rekonstrukci celého příběhu vinu za zmařený lidský život mladé posluchačky práv Lídy Matysové, která spáchá sebevraždu.

Studentka práv Lída Matysová vejde do prázdného bytu. Pokusí se telefonovat, ale spojení je přerušeno. Lída otočí kohoutek plynu naplno a ulehne. Pán v taláru, který se objeví v místnosti, začne Lídě i lidem z jejího okolí klást otázky, které mají osvětlit události, které vedly mladou ženu až k tragickému řešení situace.

Lída před pěti lety chodila v Brně s Petrem Petrusem, ale vztah se rozpadl, když se dívka přestěhovala s matkou do Prahy. Docent Petrus se pak oženil a narodil se mu syn. Lída se po čase zasnoubila s inženýrem Milanem Stiborem. Na jeho naléhání svolí ke svatbě, také proto, aby vyřešila své neutěšené rodinné poměry. Den před svatbou se bývalí milenci potkají na právnické fakultě, kam přijel Petrus učit. Vzájemné city se prudce oživí a Lída se na svatbu nedostaví.

Okolí je vztahem ženatého muže k vlastní studentce pobouřeno. Lída se rozchází se Stiborem, který prostřednictvím své matky způsobí na fakultě skandál. Lídina matka vyhledá v Brně Petrusovu ženu a ta přijede do Prahy. Petrus se chtěl skutečně rozvést a vzít si Lídu, ale když zjistí, že by to ohrozilo jeho dosud úspěšný život, začne kolísat. Nechce přijít o dítě a přestane být pro Lídu oporou.

Pán v taláru přemlouvá Lídu, aby si vše rozmyslela. Omámená dívka se pokusí otevřít okno, ale již je pozdě…

Na csfd.cz 71 procent: Vlastně banální příběh je povýšen nápaditým zpracováním a hereckými výkony.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1959

Délka: 76 minut

Kinopremiéra v ČR: 2. října 1959

Režie: Jiří Weiss

Pomocná režie: Pavel Kopta

Asistent režie: Zdenka Pešulová, René Mattes

Námět: Pavel Kohout (divadelní hra Taková láska)

Scénář: Pavel Kohout, Jiří Weiss, Jiří Brdečka

Technický scénář: Jiří Weiss

Produkce: Rudolf Fencl

Kamera: Václav Hanuš

Druhá kamera: Josef Hanuš

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: Miloslav Hůrka

Kostýmy: Ota Janeček, Marie Jindrová, Marie Broncová

Masky: Otakar Košťál, Jiří Šimon, Marie Zedníková

Architekt: Karel Škvor

Odborný poradce: Ota Janeček /umělecká spol./

Spolupráce: Oldřich Okáč

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Daniel

Hrají: Marie Tomášová (studentka Lída Matysová), Vladimír Ráž (docent JUDr. Petr Petrus), Svatopluk Matyáš (ing. Milan Stibor, Lídin snoubenec), Miloš Nedbal (pán v taláru), Jarmila Smejkalová (rentgenoložka MUDr. Lída Petrusová), Jiřina Šejbalová (Milada Matysová, Lídina matka), Marie Vášová (Vendulka Stiborová, Milanova matka), Alena Kreuzmannová (studentka Majka, Lídina kamarádka), Felix le Breux (operní tenor Otomar), Bedřich Karen (děkan právnické fakulty), František Vnouček (poslanec profesor Drvota), Taťána Vavřincová (sekretářka), František Miška (dr. Král, Petrův přítel), Miloš Nesvadba (student-šprýmař), Milka Balek-Brodská (správcová), Rudolf Princ (strýc Rudolf Vaněk), Elena Hálková (teta, Vaňkova žena), Vladimír Klemens (vrchní v kavárně), Fanda Mrázek (vedoucí květinářství), Josef Bláha (poslanec), František Šlégr (hlídač v parku), Miroslav Svoboda (ceremoniář na radnici), Hermína Vojtová (žena na nádraží), Josef Příhoda (muž na nádraží), Vítězslav Černý (divák na hokeji), Oldřich Daněk (divák na hokeji), Jiří Krampol (student), Zuzana Fišárková (studentka), Václav Wasserman (divák), Jiří Weiss (divák koncertu), Stanislav Langer (profesor), Gabriela Bártlová-Buddeusová (sousedka), Josef Steigl (soused), Blažena Kramešová (prodavačka v květinářství), Věra Schubertová (studentka), Karla Chadimová (dívka v tramvaji), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný