Filmexport Home Video – Co se šeptá

V úterý 20. prosince 2016 přichystala společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč poslední letošní novinku, drama Co se šeptá. Sentimentální příběh o lásce, touze, žárlivosti a nevěře.

Dvě drbny v parku na lavičce zahlédnou kolemjdoucího mladého muže a jedna druhé vypráví mladíkův příběh.

Jeho matka Helena byla před lety krásnou a nadanou studentkou zpěvu na konzervatoři. Platonicky ji miloval spolužák-komponista Vilém Gregor, syn obchodníka se šněrovačkami. Heleně se však líbí šarmantní a lehkomyslný Martin, který ji po absolventském večírku konzervatoře svedl. Druhý den odjel Martin chvatně do Paříže a nepodával o sobě zprávy.

Noc však nezůstane bez následků a dívka s hrůzou zjišťuje, že je těhotná. Přivítala proto spásnou nabídku k sňatku od věrného Viléma. Uplynulo šťastných osm let. Vilém zvelebil závod, zamiloval si syna Ivana jako vlastního a i Helena měla svého muže ráda. Pak však přijel Martin, který se stal druhým kapelníkem v pařížské Opeře, a znovu zatoužil po Heleně. Tušil, že je Ivan jeho synem.

Žena Martinovu dvoření odolávala a Ivan „strýčka“ instinktivně nenáviděl. Večer před Martinovým odjezdem popíjeli šampaňské. Když si šel Vilém lehnout, opilý Martin Helenu objal. Náhodný svědek Ivan to prozradil Vilémovi. Ten nabídl své ženě velkoryse volnost. Helena však odmítla, protože svého muže milovala.

Klepny uroní slzu nad dojemným příběhem. Penzista na vedlejší lavičce konstatuje, že „vše pomíjí, jen klepy jsou věčné.“

Na csfd.cz 67 procent: Veselohry šly Haasovi mnohem lépe, přesto nadprůměr.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1938

Délka: 86 minut

Kinopremiéra v ČR: 27. září 1938

Režie: Hugo Haas

Asistent režie: Antonín Kubový

Námět: Hugo Haas

Scénář: Hugo Haas

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Jan Branberger

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Lloyd

Hrají: Jiřina Štěpničková (Helena Horáková), Hugo Haas (Vilém Gregor, Helenin muž), Ríša Novák (Helenin synek Ivan), Karel Veverka (výrobce šněrovaček, Vilémův otec), Saša Rašilov (penzista), František Roland (zahradník Šebor), Růžena Šlemrová (klepna), Lola Skrbková (klepna), Jozef Budský (hudebník Rudolf Martin), K. Meinhardt (ředitel Stavovského divadla), Jiří Vondrovič (student Růžička), Stanislav Neumann (student Krištůfek), František Paul (student Nečas), Eva Prchlíková (studentka Klára), Marie Blažková (Nána, Ivanova chůva), Fanda Mrázek (zpěvák v kabaretu), František Černý (čalouník Skutecký), Elsa Vetešníková (uklízečka), Karel Jičínský (sekretář Stavovského divadla), Jaroslava Vacková (Helenina teta), Fráňa Vajner (listonoš), Rudolf Vašíček (pianista korepetitor), Marie Ježková (teta Ema), Eliška Jílková (teta Klotylda), František Filipovský (strýc Adolf), Karel Černý (sluha u Gregorů Jerolím), Elena Hálková (prodavačka u Gregorů), A. Bulík (princ Lobkovic), Alena Koukolíčková (zákaznice u Gregorů), Marie Bibikoffová (studentka Lída), Vilém Prokop Mlejnek (student kytarista a čelista), Hanuš Süskind (student a klavírista Karel), Miroslav Kryštof-Kutina (student Jan), Dagmar Vondrová (studentka Julie), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný