Filmexport Home Video – Děvče za výkladem

Filmexport Home Video ve středu 8. března 2017 vydává za 99,- Kč další katalogovou novinku Děvče za výkladem. Příběh svobodné matky, která najde pomoc u přátel.

Romantické drama s humorným nadhledem je předzvěstí pozdějších parodií na příběhy „pokleslé ženské literatury“.

Inka, osamělé chudé děvče, je zaměstnaná v obchodě s umělými květinami, patřícím její tetě Anně Hurychové. Přítelkyni Božce se Inka svěřuje, že její milostný vztah s úspěšným, leč povrchním hercem Viktorem nezůstal bez následků. Sobecký a namyšlený Viktor je rozmazlován obdivovatelkami a hlavně svojí matkou, úspěšnou spisovatelkou dívčích románů. Ta, ač ve svých knihách neustále sezdává bohaté muže s chudými dívkami, v reálném životě Inku jako snachu odmítá.

Viktor odjíždí na exteriéry a o dívku se dál nezajímá. Těhotná Inka přichází po hádce s tetou o práci. Jediné zaměstnání, které po mnoha dnech našla, je vystupování v roli živé modelky v plavkách za výlohou obchodního domu. Akce však vzbudí nežádoucí rozruch, zasáhne policie a Inka je opět bez práce.

V nouzi se o ni postará Božka se svým bratrem Ferdou, který Inku tajně miluje. Narození chlapce usmíří tetu, která má ve skutečnosti zlaté srdce. Také spisovatelka Kotrbová-Židlická je ochotna dát svého vnuka do dobré rodiny na vychování. Inka, která přijala Ferdovu nabídku k sňatku, však již nalezla nové štěstí…

Na csfd.cz 54 procent: Naivně sentimentální příběh, u něhož nelze rozeznat, je-li parodií, nebo je myšlen zcela vážně.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 95 minut

Kinopremiéra v ČR: 7. května 1937

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: Walter Schorsch

Námět: Julius Kalaš

Scénář: Miroslav Cikán, Julius Kalaš

Produkce: Josef Stein

Hudba: Julius Kalaš

Kamera: Jan Roth

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Šindelář

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Lepka

Hrají: Hana Vítová (Inka), Helena Bušová (přítelkyně Inky Božka), Zdeněk Hora (řidič Ferda, Božčin bratr), Antonie Nedošinská (Anna Hurychová, Inčina teta), Marta Májová (spisovatelka Jarmila Kotrbová-Židlická), Raoul Schránil (herec Viktor, syn Kotrbové-Židlické), Vlasta Hrubá (služka u Židlických Barča zv. Béry), Václav Trégl (domovník Pírko), Bedřich Veverka (ředitel obchodního domu Jan Skoch), Vladimír Hlavatý (zástupce filmové výroby), Zdenka Sulanová (dělnice ve výrobně umělých květin), Milada Smolíková (žena s dítětem), Marie Ježková (zákaznice v květinářství), Štefan Munk (návrhář v obchodním domě), Bedřich Frank (strážník), Milka Balek-Brodská (drbna Šimůnková), Ella Nollová (Fafejtová, sousedka Šimůnkové), Ladislav Hemmer (filmový režisér), Václav Huňka (kameraman), Antonín Bukový (osvětlovač), Božena Šustrová (dělnice ve výrobně umělých květin), Květa Horská (dělnice ve výrobně umělých květin), Marie Norrová (dělnice ve výrobně umělých květin), Marie Hallerová (dělnice ve výrobně umělých květin), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný