Filmexport Home Video – Extase

Po mnohých průtazích a odkladech hlásí PNS ve svých plánech na pátek 28. dubna 2017 titul, který je dle webu společnosti Filmexport Home Video dostupný již od středy 26. Dubna. Za 149,- Kč snad konečně opravdu na pulty dorazí mimo běžnou řadu vydané DVD s filmem Extase.

Eva, dcera velkostatkáře, se provdá za zámožného, ale o mnoho let staršího a citově odtažitého Emila Jermana. Již po návratu ze svatebního obřadu do luxusního pražského bytu a při nenaplněné svatební noci pozná svůj omyl: manžel o ni jako o ženu nejeví žádný zájem.

Senzitivní dívka trpí jeho chladem a staromládeneckým puntičkářstvím natolik, že se vrátí na otcův statek a požádá o rozvod pro nepřekonatelný odpor. Při koupání v rybníce se Eva seznámí s mladým stavebním inženýrem Adamem, pracujícím nedaleko na stavbě silnice. Muž je pravým opakem jejího manžela: vyhlíží sice robustně, ale chová se něžně.

Za noční bouře jde dívka za ním do jeho domku a stane se jeho milenkou. Teprve nyní pozná milostnou rozkoš. Manžel dostane zprávu od soudu a rozjede se za Evou, k návratu ji však přesvědčuje marně. Na zpáteční cestě potká Adama a pochopí, o koho jde. Oba muži se zdrží ve venkovském hostinci, kam za Adamem přijede Eva. Manžel spáchá ve svém pokoji sebevraždu. Jeho smrt se postaví mezi milence, Adam se vrací k práci, Eva porodí dítě.

Příběh milostného trojúhelníku je pro režiséra Machatého východiskem k rozvinutí jedinečné senzuální obrazivosti. V hlavní roli uplatnila svůj talent pozdější hollywoodská herečka Hedy Kieslerová, která zde ztělesnila ideál erotismu a ženské vitality.

Na csfd.cz 74 procent: Průlomová záležitost nejen domácí kinematografie. Skvělá kamera, naivní dialogy.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo / Rakousko

Rok vzniku: 1932

Délka: 83 minut

Kinopremiéra v ČR: 20. ledna 1933

Režie: Gustav Machatý

Asistent režie: Alexander Hackenschmied

Námět: Gustav Machatý, František Horký

Scénář: Gustav Machatý, František Horký

Produkce: František Horký

Hudba: Giuseppe Becce

Kamera: Jan Stallich

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Bohumil Heš

Společnost: Gustav Machatý / Elekta

Hrají: Hedy Kiesler (Eva), Aribert Mog (stavební inženýr Adam), Zvonimir Rogoz (Emil Jerman, Evin manžel), Leopold Kramer (Evin otec), Karel Mácha-Kuča (advokát), Jiřina Steimarová (písařka na stroji), Jan Sviták (tanečník na barrandovské terase), Eduard Šlégl (člověk ve venkovské hospodě), Antonín Kubový (člověk ve venkovské hospodě)0

Dabing: Jiřina Štěpničková (hlas Evy v české verzi), Ladislav Boháč (hlas Adama v české verzi), Bedřich Vrbský (hlas Evina otce v české verzi)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3, barevný 16:9

Bonus:

Rozhovory

  • Libuše Heczková o reprezentaci ženství

ve filmu

  • Michal Bregant o cenzurních zásazích
  • Jiří Horníček o díle Gustava Machatého

Archivní záběry

  • Porovnání české a rakouské verze
  • Ukázky z Madly z cihelny (1933) k tématu zobrazování žen ve 30. letech
  • Zpravodajské šoty s Gustavem Machatým

Fotogalerie

Součástí digipacku je informační brožura Národního filmového archivu k tomuto filmu.