Bohemia Motion Pictures – Adelheid (digitálně restaurováno)

Ve čtvrtek 25. května 2017 nabízí společnost Bohemia Motion Pictures za 199,- Kč českou klasiku v digitálně restaurované verzi, ke koupi je drama Adelheid. Komorní psychologické drama reflektuje období vysidlování Němců z pohraničí a baladicky vykresluje pokřivené mezilidské vztahy mezi dvěma národy v pohnuté atmosféře poválečných let.

Voják. Němka. Touha. Sudety.

Je konec války a karta s mocí se obrátila. Poručík Chotovický se vrací do vlasti, aby se zotavil, fyzicky i duševně. Straní se lidí, touží po klidu, ale přeci jen hypnoticky sleduje Adelheid, Němku, která mu byla přidělena jako hospodyně. Pokřivené vztahy nejen mezi Čechy a Němci odráží všudypřítomná nedůvěra a osamění. Působivě netečné herectví hlavních protagonistů a ponurá atmosféra očekávání nastiňuje, že není již kam spěchat a že všechno má svůj čas, vzdor i smíření.

První barevný film režiséra Františka Vláčila podle stejnojmenné novely Vladimíra Körnera je hlubokou sondou do vztahu mezi mužem a ženou, kteří nejsou schopni komunikovat, domluvit se. Příběh sám i režisérova virtuozita, založená na vytříbeném výtvarném vidění, řadí tento snímek k tomu nejlepšímu, co bylo v době poválečné natočeno.

Je rok 1945, válka skončila. Do vesnice Černý Potok v severomoravském pohraničí přijíždí jako národní správce konfiskovaného statku Viktor Chotovický, nedávno poručík československé zahraniční armády. Zasmušilý nemluvný mladý muž přebírá zčásti vydrancovanou budovu, připomínající spíše malý zámek, jejíž bývalý majitel, aktivní nacista továrník Heidenmann, čeká ve vězení na soud. Strážmistr Hejna přidělí Viktorovi na úklid a vaření Adelheid, Heidenmannovu dceru, která se denně po práci vrací k ostatním Němcům, čekajícím na odsun.

Viktor trpí bolestivou nemocí žaludku a potřebuje pravidelnou teplou stravu. Vyžádá si proto, aby dívka zůstávala přes noc v domě. Dvojice plachých lidí se sbližuje jen obtížně, brání jim navíc jazyková bariéra. Přesto spolu stráví milostnou noc. Ráno se Adelheid dozví, že byl její otec popraven. Mladá žena se zamkne v pokoji. Hejna varuje Viktora před jejím bratrem Hansgeorgem, který údajně padl na frontě, ale jsou svědectví, že se objevil v okolí. Hejnu, který zůstal na statku přes noc, najde Viktor ráno zavražděného. Sám je vzápětí mladým nacistou napaden. Adelheid zasáhne do rvačky a udeří Viktora železnou tyčí. Zachrání ho čeští vojáci, Hansgeorg je zabit a Adelheid zatčena. Přestože ji Viktor omlouvá a brání, čeká ženu soud. Zakrátko se Adelheid oběsí…

Digitální restaurování pod dohledem Národního filmového archivu bylo podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a spolufinancováno Ministerstvem kultury České republiky. Partnery projektu byly Norská národní knihovna a CESNET.

Na csfd.cz 84 procent: Mistrovské dílo, výborné drama, poslední velký režisérův počin před nástupem normalizace.

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1969

Délka: 99 minut

Kinopremiéra v ČR: 6. dubna 1970

Režie: František Vláčil

Pomocná režie: Aleš Dospiva

Asistent režie: Milena Třešková, Eva Kubesová

Asistent režie: Václav Dražil

Námět: Vladimír Körner (novela Adelheid)

Scénář: Vladimír Körner, František Vláčil

Technický scénář: Vladimír Körner, František Vláčil

Dramaturg: Antonín Máša

Produkce: Věra Kadlecová, Miroslav Dousek, Václav Havlík

Hudba: Zdeněk Liška, Johann Sebastian Bach, Johann Strauss

Kamera: František Uldrich

Druhá kamera: Jiří Macák

Asistent kamery: Vladimír Murat

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: František Fabián

Kostýmy: Theodor Pištěk ml., Eva Martincová, Jaroslava Váňová

Masky: Jiří Hurych, Jiřina Pahlerová, Miloš Bobek

Architekt: Jindřich Goetz

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Novotný – Kubala

Hrají: Petr Čepek (Viktor Chotovický, poručík v záloze), Emma Černá (Adelheid Heidenmannová), Jan Vostrčil (strážmistr Hejna), Jana Krupičková (děvče), Pavel Landovský (gardista Jindra), Lubomír Tlalka (gardista Karel, dabing Josef Somr), Miloš Willig (štábní kapitán), Karel Hábl (poručík), Zdeněk Mátl (Hansgeorg Heidenmann, bratr Adelheid), Alžběta Frejková (stará Němka), Josef Němeček (Slovák), Karel Bělohradský (gardista), Vlasta Petříková (žena), Bohumil Vávra (farář), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,37:1)

Bonus: Hospodaření s elektřinou (1950), Posádka na štítě (1956), Návrat volyňských Čechů (1948), Nový čas 11/1946 (1946), Ve jménu míru (1947), Osidlujeme pohraničí (1946), Digitální restaurování nejčastějších poškození (2017), Trailer Adelheid (2016)