Filmexport Home Video – Komediantská princezna

Ve středu 14. června 2017 společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč vydává další pamětnickou novinku Komediantská princezna. Sentimentální příběh lásky loutkářovy dcery k bohatému průmyslníkovi.

Továrník Dvorský má starosti, protože zásoba kaolinu pro jeho továrnu je vyčerpána. Paní starostová Pivoňková je ochotna mu pole s kaolinem prodat pod podmínkou, že se ožení s její dcerou Táňou. Táňa však vdovce Dvorského se čtyřletým chlapcem nechce. Kaolin má také paní Lexová. Dvorský pozve do své vily loutkáře, aby sehráli představení pro jeho nemocného syna Mirka. Mirek se v noci probudí a jde do divadla hledat loutku princezny. Nešťastně však podpálí svíčkou oponu a divadlo shoří. Dítě zachrání dcera majitele divadla Eva. Dvorský dá jejímu otci peníze na nové divadlo a Evu ubytuje ve svém domě. Oba v sobě najdou zalíbení. Dvorský chce koupit kaolinová pole od paní Lexové, ta si však klade podmínku, že „komediantka“ Eva odejde z domu. Dvorský chce Evu požádat o ruku a proto smlouvu s paní Lexovou roztrhá. Dojde však k nedorozumění a Eva uteče zpět k divadlu. Dvorský s Mirkem ji vyhledají a vše se vysvětlí. Starostových Táňa se provdá za štukatéra Ferdu a ten se rozhodne kaolinová pole Dvorskému odprodat.

Film byl připravován pod pracovním názvem „Princezna komediantů“ a byly zde použity původní loutky Matěje Kopeckého.

Na csfd.cz 57 procent: Standardní sentimentální film třicátých let, snadno zapomenutelný a ničím nevyčnívající (s výjimkou poskládaného hereckého obsazení).

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1936

Délka: 83 minut

Kinopremiéra v ČR: 6. února 1936

Režie: Miroslav Cikán

Asistent režie: Václav Dražil

Námět: Emanuel Brožík, Jan Gerstel, Miroslav Cikán

Scénář: Emanuel Brožík, Jan Gerstel, Miroslav Cikán

Produkce: Antonín Procházka

Hudba: Julius Kalaš, Eman Fiala

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Ufa

Hrají: Jaroslav Vojta (loutkář Kratochvíl), Lída Baarová (Kratochvílova dcera Eva), Otomar Korbelář (továrník Dvorský), Miroslav Sirotek (továrníkův malý synek Mirek), Jára Kohout (starosta Pivoňka), Slávka Rosenbergová (starostova žena Márinka), Věra Ferbasová (starostových dcera Táňa), Ladislav Pešek (Ferda Sekanina, Kratochvílův synovec), Adina Mandlová (Lexová), Vlasta Hrubá (komorná paní Lexové Marie), Jaroslav Marvan (advokát), František Kreuzmann (zprostředkovatel Liška), Eman Fiala (písař Fousek), Marie Ptáková (hospodyně u Dvorského), Jindřich Plachta (první radní), Gabriel Hart (lékař), Alois Dvorský (senilní neplatící divák), Emanuel Hříbal (člen městské rady), Karel Němec (člen městské rady), Alfred Baštýř (člen městské rady), Jan W. Speerger (člen městské rady), Jan Richter (činelista v orchestru), Karel Postranecký (hostinský), Vladimír Smíchovský (kolovrátkář), Václav Binovec (host na večírku), Marie Marková-Nekolová (dáma ze společnosti), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný