Amercom – Velké bitvy historie (14. díl) – Stalingrad 1942

V pátek 6. srpna 2010 bylo podle plánu vydavatelství Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie možno očekávat další ve fólii společně zatavené DVD a kniha Stalingrad 1942 za 99,90 Kč. Plán je jedna věc, skutečnost druhá… DVD se na stáncích objevilo již ve čtvrtek 5. srpna 2010.

Opět pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 18 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej. Domácí stránky vydavatele vytuhly na devátém pokračování, vodítkem v seznamu dalších epizod nám tedy budiž avizo na předchozích dílech.

Ztracené informace: Stalingrad 1942 

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

 

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

 

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Stalingrad 1942 – Porážka 6. armády

Detektivové na bitevním poli: II. světová válka – Stalingrad

Jedna z největších a nejznámějších bitev druhé světové války je boj o Stalingrad, kde Hitlerovská vojska utrpěla první velkou porážku na východní frontě. To hrálo roli určitého katalyzátoru pro následující selhání Třetí říše, protože výsledek obnovil víru vojáků v možnost, že sovětská armáda je schopna válku vyhrát.

Kniha obsahuje podrobný popis obou stran tohoto konfliktu, jejich velitelů, a také popisuje příčiny, které měly vliv na konečný výsledek této gigantické bitvy.

Autor se snaží odpovědět na otázku, proč Němci opustili základní cíl akce, stanovený v roce 1942 a místo toho svou pozornost zaměřili jinam. Díky přehledným mapám a plánkům může čtenář snadno sledovat pohyby vojsk, jejich cíle a překážky v cestě, která vedla k pětiměsíční bitvě a jejímu výsledku.

A po vydání oficiální texty:  

Bitva u Stalingradu je jedním z největších a nejdiskutovanějších střetnutí druhé světové války. Šlo o Hitelrovu první porážku, která se stala katalyzátorem jeho následného pádu. Ze Stalingradu zbyla na přelomu roku 1942 a 1943 jen obrovská změť trosek, v nichž se v nelítostném boji utkávali němečtí a sovětští vojáci. Tento film s pomocí vzpomínek pamětníků, nejmodernější počítačové grafiky a hraných scén oživuje průběh krvavé bitvy na Volze. Popisuje každoddenní strasti prostých vojáků a zároveň objasňuje důvody německé porážky v této epické bitvě.  

Autor knihy podrobně popisuje bojové sestavy obou stran, diskutuje přínos velitelů a způsob, jakým ovlivnili bitvu. Zároveň si klade otázku, proč Němci upustili od svých původních plánů a vrhli ohromné síly do boje o vedlejší cíl. Obrázky z ptačí perspektivy a mapy v této knize odhalují směr postupu jednotek, jejich úkoly a nasazení, ale i taktické chyby, které vedly k denodenní vyčerpávající bitvě, trvající téměř pět měsíců.

 

Kniha Stalingrad 1942 je z roku 2007 (Stalingrad 1942), má obvyklých 96 stran, křídový papír a lepenou vazbu vázaných „sešitků". Autorem knihy je Peter Antill, ilustrace Peter Dennis, český překlad PhDr. Jiří Fidler, jazyková korektura PhDr. Alena Hasáková.

 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (44:41)

Původní název: The Lost Evidence: Stalingrad

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Nastavení zvuku a titulků 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5

Bonus: žádný