Sony – Ford: Muž a stroj

Pravidelný týdenní příspěvek od Sony má v pátek 6. srpna 2010 podobu dalšího Hallmarkově televizního filmu Ford: Muž a stroj. Cena jako vždy buď 60,- nebo 70,- . Henry Ford – americký podnikatel, jeho soukromí a cesta k úspěchu. Geniální vynálezce, který se stal zosobněním amerického snu. Více než padesát let boje, konfliktů a sporů… Strhující příběh zakladatele automobilového impéria.

Narodil se do doby, kdy lidi začala vozit pára a auta vypadala jako kamna na kolečkách. Než ve svých třiaosmdesáti letech zemřel, byl nejznámějším a nejbohatším mužem světa: Henry Ford, konstruktér benzinového motoru s vnitřním spalováním, zakladatel továrny na výrobu automobilů v Detroitu, který zavedl pásovou výrobu a standardizaci automobilových součástí.

 

Jeho model "T" byl prvním sériově vyráběným automobilem a po světě jich jezdilo patnáct milionů!

Dvoudílný televizní životopisný film režiséra Allena Eastmana zachycuje nejen začátky Fordova snu dát světu auto, kterým by mohli farmáři jezdit z venkova do města a muži z města zase na venkov, ale také soužití se ženou Clarou, synem Edselem, kterého učinil „papírovým" prezidentem Ford Motor Company, milenkou a společníkem. Vypráví i o Fordových aktivitách během druhé světové války a těsně po ní, které ho vynesly mezi nejvlivnější muže naší planety.

 

Mírně nad 60 procent. Průměrný životopisný film o muži, který dokázal změnit způsob podnikání, ovlivnit řadu lidí, ale nezvládal vztahy ve vlastní rodině. Příběh zcela pomíjí jeho archaické postoje, pletky s nacisty a silný antisemitismus.

A co uvádí obal:

Muž, který změnil tvář nejen Ameriky, ale v podstatě i celého světa – Henry Ford byl totiž nejenom zakladatelem automobilového impéria, ale také velice mocný a bohatý muž, zároveň ovšem kontroverzní postava, a někdy možná až příliš…

Na smrtelné posteli se ohlíží za svám životem – a co vidí? Navzdory všem svým pohádkovým obchodním úspěchům a slávě, přízni politiků i prezidentů mu stálne něco chybělo. Soukromý život měl v troskách, manželství se nevydařilo a hledal proto útěchu u jiných žen, nerozuměl si ani se svým synem Edselem.

Postupně se z něj začal stávat podivín, který věří v posmrtný život, je stále podezíravější. Pak ovšem jeho syn onemocní rakovinou a Henry Ford, nejbohatší muž na světě, zjišťuje, že peníze ani moc nejsou vše. Není již ovšem pozdě?

Žánr: Biografický / Drama

Země původu: Kanada / USA

Rok vzniku: 1987

Délka: 200 minut – na disku 189:43 (1. díl – 95:13, 2. díl – 94:29)

Původní název: Ford: The Man and the Machine

Světová premiéra: 11. května 1987 – USA

Režie: Allan Eastman

Námět: Robert Lacey (kniha)

Scénář: Robert Hamilton

Produkce: Wendy Grean, David J. Patterson, Alex Winitsky

Hudba: Paul Zaza

Kamera: Thomas Burstyn

Střih: George Roulston

Kostýmy: Louise Jobin

Hrají: Cliff Robertson (Henry Ford), Hope Lange (Clara Fordová), Heather Thomas (Evangeline Coteová), Michael Ironside (Harry Bennett), R. H. Thomson (Edsel Ford), Lynne Adams (Eleanor), Damir Andrei (Horace Dodge), Jon Baggaley (reportét), Marco Bianco (aktivista), Hans Bogild, Carla Borgen (Kathy), Terry Donald, Brian Dooley, Allan Eastman (Sam), Denis Forest (Henry II), Myron Galloway (předseda), Louis Gascon, David Gow (aktivista), A. J. Henderson, Harry Hill (Ford Butler), Andrew Johnston (dodavatel), Nicholas Kilbertus (Jake Patterson), Victor Knight, Géza Kovács (Spider Huff), Terrence La Brosse (Wilbur Chrysler), Donald Lamoureux (velitel hasičů), Jack Langedijk, Yves Laglois (aktivista), Chas Lawther (Connors), Ann Page (hráčka bridge), Gary Plaxton, Ken Pogue, Bob Pot, Tom Rack (John Dodge), David Rigby (jezdec), Tony Robinow, Linda Rona (sekretářka), Péter Róna, Vittorio Rossi, Rob Roy, Nicolas Saba, Philip Spensley, Vlasta Vrana, David Warry-Smith, Chris Wiggins, Stefan Wodoslawsky (Sal), Richard Zeman, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný