Bohemia Motion Pictures – Hra bez pravidel (remasterovaná verze)

V úterý 17. října 2017 nabízí společnost Bohemia Motion Pictures za 129,- Kč v edici Klenoty českého filmu „remasterovanou“ kriminálku Hra bez pravidel. V roce 1967 natočil režisér Jindřich Polák mezi filmy Ikarie XB a Nebeští jezdci temnou akční kriminálku poučenou francouzskými vzory podle vlastního scénáře. Film Hra bez pravidel vychází poprvé na DVD.

Předpisy jsou neúprosné: když kriminalista v sebeobraně zabije lupiče, jenž přepadl klenotnictví, nedostane se mu ocenění, nýbrž vyhazovu od policie. Živí se pak jako taxikář, ale přesto nadále zkoumá svůj případ, který ani po několika letech nebyl uzavřen.

Vznikl ojedinělý pokus o akční film, obohacený sebezpytováním.

Hra bez pravidel znovu potvrdila, že kriminální žánr pro autora Smrti v sedle (1958) a Páté oddělení (1960) představuje zajímavou výzvu. Protagonistou vyprávění je bývalý pražský kriminalista Málek, který se vrací k nedořešenému případu loupeže v klenotnictví jako amatérský pátrač – taxikář. Nakonec se Málkovi povede bývalým kolegům předat zločince i jejich lup…

Svatopluk Matyáš v hlavní roli měl těžkou hereckou konkurenci v představitelích protřelých zlodějů – Janu Třískovi, Vladimíru Menšíkovi a Jiřím Adamírovi. K zajímavostem obsazení Polákova filmu patří i skutečnost, že sám sebe si ve filmu zahrál motocyklový závodník František Šťastný.

Na csfd.cz 73 procent: Český noir s výborným rozjezdem, kvalitním koncem a bezcharakterními postavami – to mezi je jen „průměr“.

Žánr: Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1966

Kinopremiéra v ČR: 14. dubna 1967

Délka: 87 minut

Režie: Jindřich Polák

Pomocná režie: Tomáš Kulík

Námět: Luděk Staněk, Václav Šašek

Scénář: Jindřich Polák, Luděk Staněk, Václav Šašek

Technický scénář: Jindřich Polák

Dramaturg: František Kožík

Produkce: Rudolf Hájek, Antonín Kubový

Hudba: Wiliam Bukový

Kamera: Rudolf Milič

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Emanuel Formánek

Kostýmy: Karel Postřehovský

Masky: Rudolf Hammer

Architekt: Karel Černý

Výprava: Vladimír Mícha

Odborný poradce: pplk. Josef Menoušek

Společnost: Filmové studio Barrandov, tvůrčí skupina Vladimír Bor – Jiří Šebor

Hrají: Svatopluk Matyáš (poručík VB Jan Málek, později taxikář), Jiří Adamíra (klenotník Rudolf Litera, později vedoucí garáží), Zdeněk Kryzánek (lupič Alois Burian, zaměstnanec zimního stadionu), Karla Chadimová (Alena Růtová, Literova snoubenka), Vladimír Menšík (vedoucí bufetu Pepi), Josef Bláha (kapitán VB Kment, později major), Jan Tříska (lupič Karel Duda), František Šťastný (motocyklový závodník Franta), Stanislava Bartošová (dispečerka taxislužby Klára), Vojtěch Plachý-Tůma (vedoucí klenotnictví Václav Kubát), Zdenek Braunschläger (úředník VB), Jan Cmíral (praporčík VB), Vladimír Chlouba (lupič Evžen Hovorka), Karel Hovorka (řidič nákladního auta), Ludmila Roubíková (uklizečka ve starožitnictví), Karel Hábl (kriminalista), Jiří Valenta (zástupce firmy v nemocnici), Václav Šašek (divák na motocyklových závodech), Vladimír Hrabánek (Burianův kolega), Eva Jandáčková (zdravotní sestra), Eduard Pavlíček (soudce), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD5 16:9 (1,37:1)

Bonus: žádný