ABCD Video – Nejkrásnější místa světa 37 – Italská pobřeží

Ve středu 11. srpna 2010 se posuneme na mapě světa o „kousek" vedle oproti předchozímu Řecku, vychází další DVD z produkce ABCD video a za 49,- Kč na pultech budou Nejkrásnější místa světa 37 – Italská pobřeží.

Disk obsahuje následující kapitoly:

AMAFINSKÉ POBŘEŽÍ – 23:00

Putování po Amalfinském pobřeží začneme v Neapoli, jednom z nejkrásnějších měst Evropy. Navštívíme Castel Nuevo, palác španělských králů z Aragonu, slavný Trh zlodějů, kde se během 2. světové války obchodovalo s pašovaným zbožím, i největší italskou operu, Teatro San Carlo, založenou již roku 1737 Karlem Bourbonským. Podíváme se též do přístavu Santa Lucia, který proslavil v jedné ze svých písní slavný pěvec Caruso. Zastavíme se v útulné restauraci Gambrinus, kde posedíme u oblíbeného stolu Oscara Wilda. Navštívíme i pizzerii, kde se zrodila pizza Margherita, a kde dodnes každý den ožívá obřad přípravy tradiční neapolitánské pizzy. Prozradíme vám i původní recept, podle kterého se od roku 1889 připravuje. Na chvilku se zastavíme v romantickém Sorrentu, kde vychutnáme romantickou atmosféru typicky středomořských uliček. Odtud se vydáme ještě na ostrov Capri, oblíbeného útočiště mnoha bohatých a slavných lidí. Poslední zastávkou našeho putování je Vesuv a Pompeje.

1. NEAPOL

2. SORRENTO

3. CAPRI

4. VESUV

BENÁTSKÁ RIVIÉRA – 22:54

V severovýchodní části Itálie, v malebné krajině, se rozprostírá oblast jezer a pohoří Dolomity, které jsou možná nejkrásnějšími horami Evropy. V Benátské provincii se nacházejí dvě nejtypičtější města Itálie, Benátky a Verona. Severní cíp Jaderského moře je turistickou oblastí s mnoha přímořskými letovisky. Cortelazzo je malý rybářský přístav blízko letoviska Lido de Jésolo. Pláže v Lidu se zlatavým pískem se vinou na mnoha kilometrech. Jeden z největších světových architektonických a kulturních pokladů je město Benátky, které má vedle své slavné historie a neobvyklé polohy i unikátní druh městské dopravy – gondoly. Náměstí sv. Marka je jistě jednou z nejslavnějších pamětihodností světa a nachází se na něm mnoho nádherných paláců, bazilika sv. Marka a zvonice, která je ve městě nejvyšší budovou. Nechvalně proslulý je Most Vzdechů, který spojoval Dóžecí palác s věznicí. Žádná návštěva této oblasti Itálie není kompletní bez návštěvy Verony, nesmrtelné díky Shakespearovi, s památkami římských staveb. Jezero Grada je největší z italských jezer a jedno z nejoblíbenějších výletních míst na jezeře je Sirmione. Italská jezera a výjimečný venkov jsou jen několik kilometrů od překrásných měst jako jsou Benátky a Verona. Benátská riviéra nabízí kilometry pláží k dokonalé relaxaci ve spojení s možností navštívit kulturní a historické památky této nádherné části Itálie.

1. LIDO DI JESOLO

2. BENÁTKY

3. VERONA

4. JEZERO GARDA

LIGURSKÁ RIVIÉRA – 23:00

Cestu po La Riviera dei Fiori, neboli "květinovém pobřeží" začneme v malebném městečku Dolceacqua. Prohlédneme si krásné středověké oblouky a vysoké domy s balkony plnými květin. Odtud se vypravíme do okolních kopců a zastavíme se ve vesničce Castelvittorio. Tady navštívíme kostel San Vittorio a vydáme se dál do městečka Badalucco, proslaveného výrobou panenského olivového oleje, který se odtud vyváží do celé Evropy. Navštívíme i místo, kde se olej lisuje, a seznámíme se s postupem výroby. Další zastávkou na naší cestě bude kosmopolitní San Remo. Odtud se vydáme k městečku Laigueglia. Tady vyslechneme tragickou legendu, která dala jméno nedalekému Útesu vdov. Podíváme se i do typicky italského městečka Allasio a navštívíme Věž pirátů. Odtud se vypravíme do Santa Margherity, projdeme se po rušné promenádě a poznáme celé městečko i jeho přístav. Podíváme se do Portofina, luxusní perly pobřeží. Prohlídkou malebného přístavu a okružní plavbou podél pobřeží naše putování ukončíme.

1. DOLCEACQUA

2. SAN REMO

3. ALLASIO

4. SANTA MARGHERITA

APULIE (PUGLIA) – 22:43

Puglia – Apulie, je italský region, který se rozpíná v "podpatku italské boty", v jihovýchodní Itálii. Je známý jako "království sucha a kamení". Naleznete zde divokou, nedotčenou krásnou přírodu a v horách mnoho roklin a jeskyň. Turistickou atrakcí je unikátní architektura "trulli" soustředěná nejvíce okolo Alberobella. Město Taranto má za sebou 3000 let historie a zachovává si své kulturní a umělecké tradice. Slunečné klima a dokonalé pláže s členitými skalisky vytvářejí skrytá zákoutí. Historické městečko Gallipoli svým čistým, prostředím láká tisíce turistů. Pojedete-li ke "špičce italské boty", dostanete se do Grotta Zinsulusa, kde můžete navštívit blízké Modré jeskyně. Otranto je další krásné město této oblasti. Katedrála Santa Maria della Annunziata se pyšní podlahou pokrytou největší figurální mozaikou v Evropě. V této oblasti Itálie je návštěva hlavního města Lecce povinností. Často se mu přezdívá barokní Florencie. Brindisi, ležící na jadranském pobřeží, je již od 3. století př. n. l. hlavním přístavem a bránou do Řecka, Turecka a Albánie. Dále po jaderském pobřeží leží město Bari s nákupní čtvrtí Esperano. Apulie byla ve své historii mnohokrát dobyta cizími vládci a návštěvníkům nabízí památky mnoha kultur.

1. TARANTO

2. GALLIPOLI

3. OTRANTO

4. BRINDISI

Další informace získáte po vložení disku do DVD mechaniky vašeho PC, který automaticky spustí multimediální přílohu DVD.

Zadní strana 

Údaje o DVD:

Délka: 100 minut (91:39)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný