Film X – Tajemný předmět touhy

Duo dobrých filmů týdeníku Reflex v ediční řadě FilmX ve čtvrtek 12. srpna 2010 za 99,- Kč doplní film Tajemný předmět touhy. Historie jedné nepomíjející lásky. Mistrovské dílo erotiky Luise Buñuela.

Hlavní hrdina, postarší obchodník Mathieu Faber, se zamiluje do své služky, mladé Conchity. Ta jej však neustále odmítá, zatímco jeho vášeň se stupňuje.

 

 

 

Conchita nakonec odejde ze služby, ale oba se náhodně potkávají v různých městech Evropy.

 

Conchita Mathieua provokuje s jinými muži, což v něm jen upevňuje jeho touhu. Touto oboustrannou neústupností, která vede až k násilí, jsou nakonec spojeni poutem pevnějším než všechna ostatní…

 

Mathieu je ve filmu redukován jen na svou vášeň, jiná určení jeho osobnosti jsou vnějšková a neurčitá. Je pouhým nástrojem síly, která Buñuela zajímá, více než ten, kdo se jí podrobil. Buñuel si všímá některých Mathieových bizarních činů či pouhých gest nebo věcí, které se opakovaně objevují v jeho blízkosti.

 

Ten tajemný předmět touhy zůstal Buñuelovým posledním filmem. Zhoršující se zdravotní stav včetně prohlubující se hluchoty odvedly sedmasedmdesátiletého Buňuela do ústraní, ze kterého se už nevrátil.

 

Ve svém posledním díle se věnuje příběhu tanečnice Conchity, která připraví o rozum bohatého světáka Mathieua. Jde o adaptaci románu Pierra Louyse z roku 1898 (česky vyšel v roce 1922), který např. už roku 1935 zfilmoval Joseph von Sternberg s Marlene Dietrich a v roce 1959 Julien Duvivier s Brigittou Bardot. Zatímco se tyto filmy soustřeďují na dramatické ztvárnění osudových příběhů žen, Buñuel v první řadě ironicky líčí křehkost zdánlivě nenarušitelného buržoazního pořádku.

 

V úvodní scéně snímku vylije Mathieu z okna vlaku mladé Conchittě na hlavu vědro vody. Během cesty vysvětluje spolucestujícím v kupé prapůvodní motiv svého činu: v retrospektivních záběrech film ukazuje, jak k němu Conchitta nastupuje jako komorná a jak se ji starý prostopášník obtížně pokouší svést.

 

Roli Conchity ztvárňují dvě herečky. Dle některých zdrojů se režisér během natáčení kvůli neshodám rozešel s původní představitelkou Ángelou Molina musel najít její náhradnici v podobě Carole Bouquet, dle jiných zdrojů jde o režisérský úmysl. Nicméně fakt, že předmět tajemné touhy je ztělesněn dvěma ženami, zesiluje vzrušující účinek filmu.

 

Od 80 k 90 procentům: Krásně natočená a výborně zahraná studie posedlosti.

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: Francie / Španělsko

Rok vzniku: 1977

Délka: 102 minut

Původní název: Cet obscur objet du désir

Světová premiéra: 17. srpna 1977 – Francie

Režie: Luis Buñuel

Námět: Pierre Louys (kniha "La femme et le pantin" – česky Žena a tatrman)

Scénář: Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière

Produkce: Serge Silberman

Kamera: Edmond Richard

Střih: Hélène Plemiannikov

Kostýmy: Sylvie de Segonzac         

Společnost: Greenwich Film Productions – Paris / Les Films Galaxie – Paris / In-Cine Compañía Industrial Cinematográfica

Natáčeno: Giralda Tower, Sevilla, Andalucía, Španělsko / Lausanne, Canton de Vaud, Švýcarsko / Madrid, Španělsko / Sevilla, Andalucía, Španělsko / Seville Cathedral, Sevilla, Andalucía, Španělsko / Seville Railway Station, Sevilla, Andalucía, Španělsko

Hrají: Fernando Rey (Mathieu), Carole Bouquet (Conchita), Ángela Molina (Conchita), Julien Bertheau (soudce), André Weber (Valet), Milena Vukotic (žena ve vlaku), María Asquerin (matka Conchity), Ellen Bahl (Manolita), Valerie Blanco, Auguste Carrière (žena v okně), Jacques Debary (poutník), Antonio Duque, André Lacombe, Lita Lluch-Peiro, Annie Monange, Jean-Claude Montalban, Muni (vrátný), Bernard Musson (policista), Piéral (psycholog), Isabelle Rattier, David Rocha (brunet), Isabelle Sadoyan, Juan Santamaría, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: