Bohemia Motion Pictures – Zločin na Zlenicích hradě

V úterý 20. února 2018 nabízí společnost Bohemia Motion Pictures za 199,- Kč zástupce domácí televizní tvorby v podobě DVD se středověkou detektivkou Zločin na Zlenicích hradě.

Detektivní příběh ze středověku, v němž se vyšetřování vraždy ujímá pan Petr Ptáček.

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě!

Rozporuplná vláda Jana Lucemburského rozdělila nižší šlechtu v Posázaví na královy příznivce a odpůrce. Pan Oldřich ze Zlenic pozval pány na svůj hrad, aby se tu navzájem usmířili. Ráno byl ale ve své komnatě nalezen mrtvý, s vlastní dýkou v hrudi. Ukázalo se však, že šíře bodné rány neopovídá šíři dýky pana Oldřicha a sebevražda je okamžitě vyloučena.

K vyšetřování vraždy je tedy pozván pan Oldřich z Týnce. Zjistí se, že nikdo cizí do hradu nevešel, komnata zavražděného byla zamčena zevnitř, klíč byl podle svědků v zámku, vrahem musel tedy být někdo z přítomných, pozvaných na hrad. Pánové si ale navzájem potvrdí alibi, neboť byli neustále pohromadě, až na tři z nich, kteří odjeli v noci na čekanou…

Byl s nimi i syn pana Oldřicha, Jan. Vyjde najevo, že se z čekané vrátil na hrad. Odmítne ale říci, proč. Pan Zdislav z Mrače oznámí, že měl ještě pozdě večer rozhovor s panem Oldřichem ze Zlenic a mluvili spolu o svatbě s Jitkou, schovankou pana Oldřicha, kterou panu Zdislavu z Mrače zaslíbil. Ten také potvrdí, spolu s pannou Jitkou a strážemi, že pana Oldřicha ze Zlenic tu noc navštívil neznámý mnich, který z hradu odešel.

Po mnichovi vyjíždí pátrat stráže, nicméně pan Oldřich z Týnce varuje Jana ze Zlenic, že když se mu do čtrnácti dnů nepodaří prokázat nevinu, stane před Zemským soudem. Pánové odjíždějí z hradu, zavázáni slibem pomáhat při dalším pátrání po vrahovi. Odjíždí i pan Oldřich z Týnce.

Panna Jitka, za kterou Jan té noci přijel z čekané, aby se ujistil, že svatbu se Zdislavem z Mrače odmítla a jejich lásku nezradila, prosí Jana, aby našel otcova vraha. Radí mu, aby si vzal na pomoc svého přítele, pana Ptáčka z Ledců. Společně s ním pak Jan ze Zlenic podstoupí složité pátrání, které je dovede k odhalení pravého vraha i motivu jeho hrůzného činu.

Na csfd.cz 79 procent: Zdařilá televizní záležitost, výborní herci a přes chudičkou výpravu výborná detektivka s reálně středověkou atmosférou.

Žánr: Krimi / Historický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1971

Délka: 79 minut

Režie: Věra Jordánová

Asistent režie: Lída Hrubá

Námět: Radovan Šimáček (kniha Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318)

Scénář: Evžen Turnovský

Dramaturgie: Helena Sýkorová

Vedoucí výroby: Jiřina Vágnerová

Hudba: Jiří Václav

Kamera: František Němec

Asistent kamery: Jan Hojdar

Střih: Jarmila Vlčková

Zvuk: Kamil Příhoda

Masky: Miloslav Fadrhons, Miloslava Mrázková

Skript: Kateřina Kočovská

Odborný poradce: prof. Svatopluk Skyva, František Michálek

Společnost: Československá televize – vysílání pro děti a mládež

Hrají: Petr Kostka (Petr Ptáček z Ledců), Jaromír Hanzlík (Jan ze Zlenic), Otakar Brousek (královský popravce Oldřich z Týnce), Vilém Besser (zeman Zdislav z Mrače), Vlasta Fabianová (Blažena), Karla Chadimová (Jitka), Eduard Cupák (Zdeslav ze Šternberka), Vladimír Stach (Beneš z Konopiště), Ota Sklenčka (Ondřej z Hrádku), Jiří Němeček (Ctibor z Kožlí), Rudolf Jelínek (Jan z Hrádku), Jiří Zahajský (Čajchan z Hrádku), Jaroslav Mikulín (velitel hradní stráže Mstiš), Josef Patočka (Bohuněk), Josef Sekera (zbrojnoš Tas), Čestmír Válek (zbrojnoš), Felix Černý (zbrojnoš)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 (1,20:1)

Bonus: žádný