Bohemia Motion Pictures – Ta naše písnička česká

Nakonec až ve středu 7. března 2018 se původně na čtvrtek 22. února 2018 v distribuci PNS plánovaný titul společnosti Bohemia Motion Pictures za 129,- Kč objeví na pultech. V řadě Klenoty českého filmu se dočkala remasterované verze revue ze staropražských písniček Karla Hašlera Ta naše písnička česká.

Pražské písničky Karla Hašlera jsou nestárnoucími melodiemi, které můžete dodnes zaslechnout v hospodách i na zábavách. V roce 1967 natočil lehkou komedii režisér Zdeněk Podskalský a slavné písničky nazpívali tehdejší hudební i herecké hvězdy, jako Jiřina Bohdalová, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Josef Zíma, Ljuba Hermanová, Hana Hegerová, Eva Pilarová a další.

Milostný příběh o sličné panně Stázi z Kapucínské uličky, která se zamilovala do studenta Tadeáše, prožila tři další milostné románky a nakonec se provdala za zazobaného pana domácího.

Staropražské písničky Karla Hašlera, tak oblíbené koncem devatenáctého a začátkem dvacátého století, nestárnou. Zpívají je stále v hospodách i na stavbách, zkrátka všude. Hrdinkou jedné z nich je panna Stázi z malostranského domu, která nejprve neměla štěstí v lásce se studentem Tadeášem Vránou. Když její milý skončil v klášteře, zamilovala se do tří pánů najednou – do nesmělého pana Aloise, do veselého pana France a do pana Johanese, který ji svedl za Koňskou branou. A nakonec se narychlo vdala za starého, leč bohatého pana domácího. Tři opuštění nápadníci si pod Kamenným mostem málem vzali život. Ale smutek přebolel a pak zakotvili v manželstvích, bohatě požehnaných roztomilými dítky. Pan Alois se oženil s pannou Majdalenkou, panu Johanesovi se připletla do cesty panna Veronika a pan Franc se dal na vojnu. A panna Stázi? Ta ráda utekla od starého muže k panu Francovi, když se vrátil domů z vojny jako švarný důstojník.

Na csfd.cz 53 procent: Přehlídka dobových hvězd v nic moc pásmu bez nápadu.

Žánr: Hudební / Komedie / Historický / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1967

Délka: 74 minut

Kinopremiéra v ČR: 11. srpna 1967

Režie: Zdeněk Podskalský

Asistent režie: Irena Vachatová

Pomocná režie: Jan Mimra

Scénář: Zdeněk Podskalský

Produkce: Josef Ouzký, Karel Vejřík, Růžena Hulínská

Hudba: Karel Hašler, Evžen Illín

Kamera: František Valert

Druhá kamera: Rudolf Holan

Asistent kamery: Jiří Pospíšil

Střih: Zdeněk Stehlík

Zvuk: Josef Vlček

Masky: Jiří Hurych, Božena Došlá, Miloš Bobek

Kostýmy: Ester Krumbachová, Helena Vondrušková

Výtvarník: Stanislav Pavlík

Architekt: Boris Moravec

Společnost: Filmové studio Barrandov (Miloš Brož & Karel Feix)

Hrají: Jiřina Bohdalová (kloboučnice Veronika), Pavlína Filipovská (panna Stázi / zpěvačka), Josef Beyvl (pan domácí), Miloš Kopecký (pan Johanes / zpěvák), Waldemar Matuška (pan Alois / potulný zpěvák), Václav Neckář (student Tadeáš Vrána), Josef Zíma (pan Franc), Ljuba Hermanová (panna Majolenka), Hana Hegerová (ševcová Kačka / zpěvačka), Eva Pilarová (pouliční zpěvačka), Edita Štaubertová (pouliční zpěvačka), Stella Zázvorková (bytná Tadeáše Vrány), Josef Bek (zedník / zpěvák), Karel Gott (zpěvák), Milan Neděla (mnich / výběrčí mýtného), Otto Šimánek (flašinetář / muž s gramofonem), Jaroslav Štercl (kočí / vysloužilec), Karel Štědrý (mnich / výběrčí mýtného / švec), Darja Hajská (domovnice), Sestry Allanovy (staré panny), Lubomír Bryg (metař), Zdeněk Dítě (úředník), Lubomír Kostelka (cizinec / lampář), Zdeněk Najman (řidič buldozeru / cizinec), Vítězslav Černý (prodavač ledo-medo), Vlastimil Brodský (komediant), Josef Hlinomaz (majitel zvěřince), Jaroslav Mareš (prodavač brousků), Jára Pospíšil (Karel Hašler), Milan Stehlík (student), Zdeněk Podskalský (kominík), Ivan Vyskočil (kominík), Václav Štekl (lampář), Antonín Jedlička (mastičkář Hovorka), Vladimír Menšík (vyvolávač panoptika), Gabriela Bártlová-Buddeusová (žena na pouti), František Svačina (trpaslík), Helena Dubová (řeholnice), Václav Halama (hlídač v parku), Olympic (hudební skupina), Jiřina Salačová

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,65:1)

Bonus: žádný