Eusebius – Zkrocená hora

Další prudký zvrat v žánrech z katalogu MagicBoxu prostřednictvím vydavatelství Eusebius uváděných filmů do trafik představuje na pátek 13. srpna 2010 oznámený film, který si u některých vysloužil označení adorovaný. Zkrocená hora za 49,- Kč. Největší silou přírody je láska. Už jednou se film v trafikách objevil.

Film vypráví milostný příběh dvou mladých mužů, kteří se poznali v létě roku 1963 a stali se přáteli na celý život. Prožili mnoho radostí i tragédií, díky kterým poznali slabost a sílu lásky.

Ennis Del Mar a Jack Twist se seznámí ve Wyomingu, kde sezónně pracují jako kovbojové na Zkrocené hoře. Celé léto honí stáda ovcí po loukách. Jsou mlčenliví jako krajina okolo, ale jednoho dne se něco stane. Stávají se nejen nejlepšími přáteli. Mezi oběma vznikne fyzické i citové pouto.

Na konci léta jejich práce končí, život jde dál a každý se vydá svou cestou. Ennis zůstává ve Wyomingu, kde se ožení s Almou Beers, která mu porodí dvě dcery. Rodina se protlouká životem s velkými těžkostmi. Jack odjíždí do Texasu, kde se zamiluje do královny rodea Lureen Newsome. Vezmou se a brzy se jim narodí syn.

Uběhnou čtyři roky, když Ennis dostane od Jacka zprávu, že se chystá navštívit Wyoming. Po Jackově příjezdu oba zjišťují, že uplynulá doba na síle jejich citu nic nezměnila. Oba začnou žít polovičatý život, v němž se snaží přežívat z jednoho setkání do druhého.

V následujících letech se oba snaží ze všech sil pouto udržet. Každý na jiném konci země se srdcem u toho druhého zjišťují, že nejdůležitější v jejich životech je síla přátelství, lásky a důvěry.

Film byl oceněn 3 Oscary v kategoriích: nejlepší, nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší hudba.

Téměř čistých 80 procent: Pomaleji plynoucí drama o dvou mužích, kterým osud nepřál. Nepatetický film, připomínající časoměrný dokument. Příběh natřískaný emocemi. Ale taky nafouknutá romance, která by v podání muže a ženy málokoho zajímala.

Zadní strana obalu

Žánr: Drama / Romantický / Western

Země původu: Kanada / USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 129 minut

Původní název: Brokeback Mountain

Světová premiéra: 2. září 2005 – Itálie (Venice Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 2. března 2006

Režie: Ang Lee

Námět: Edna Annie Proulx (povídka)

Scénář: Larry McMurtry, Diana Ossana

Produkce: Scott Ferguson, Michael Hausman, Larry McMurtry, Diana Ossana, William Pohlad, James Schamus, Tom Cox, Murray Ord, Jordy Randall

Hudba: Gustavo Santaolalla

Kamera: Rodrigo Prieto

Střih: Geraldine Peroni, Dylan Tichenor

Kostýmy: Marit Allen

Společnost: Alberta Film Entertainment / Focus Features / Good Machine / Paramount Pictures / River Road Entertainment

Natáčeno: Calgary, Alberta, Kanada / Cowley, Alberta, Kanada / Crossfield, Alberta, Kanada / Fort Macleod, Alberta, Kanada / Grand Teton National Park, Moose, Wyoming, USA / Irricana, Alberta, Kanada / Kananaskis Country, Alberta, Kanada / La Mesilla, New Mexico, USA / Lacombe, Alberta, Kanada / Rockyford, Alberta, Kanada / Seebe, Alberta, Kanada

Hrají: Heath Ledger (Ennis Del Mar), Jake Gyllenhaal (Jack Twist), Randy Quaid (Joe Aguirre), Valerie Planche (číšnice), David Trimble (Bask), Victor Reyes (chilský střihač ovcí #1), Lachlan Mackintosh (chilský střihač ovcí #2), Michelle Williams (Alma), Larry Reese (Jolly Minister), Marty Antonini (Timmy), Tom Carey (klaun na rodeu), Dan McDougall (barman), Don Bland (motorkář), Steven Cree Molison (motorkář), Anne Hathaway (Lureen Newsomeová), Duval Lang (reportér), Dan Mcdougall (barman), Hannah Stewart (Alma juniorka ve 3 letech), Scott Michael Campbell (Monroe), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, rumunsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)  

Bonus: Trailer (2:12 anglicky s titulky), Jaké je být kovbojem (dokument z natáčení – 5:44 anglicky s titulky), Režie srdcem: Ang Lee (rozhovory – 7:27 anglicky s titulky), Ze scénáře na plátno ( Interview s Larrym McMurtrym a Dianou Ossana – 10:53 anglicky s titulky), Pohled za scénu: Jak se točila „Zkrocená hora“ (ukázky z filmu, rozhovory, ukázky z natáčení – 20:48 anglicky s titulky)