Hollywood Classic Entertainment – Taras Bulba

Z katalogu Hollywood Classic Entertainment další balení FilmParáda, ovšem pozor, tentokrát už zase za 99,- Kč. Je to smůla, když o národních dějinách natočí vcelku úspěšný film zcela jiná země. To pak provokuje a vybízí. Proto se už podruhé máme možnost setkat se záporožským kozákem jménem Taras Bulba. V úterý 17. srpna 2010 bude ke koupi nová ruská verze o boji za svobodu a za vlast.

Nové filmové zpracování známého historického příběhu natočeného podle klasického románu Nikolaje Gogola. Děj se odehrává v 16. století na Ukrajině, kdy byl tamější lid utlačován Turky i polskou šlechtou. Jedinou nadějí v boji za svobodu jsou Záporožští Kozáci a Taras Bulba je jedním z nich. Tomu se právě vrátili ze studií dva synové – Ostap a Andrij. Otec z nich chce mít pravé kozáky a bere je proto s sebou na válečné tažení do Polska. Společně vtrhnou kozáci do Polska, kde dobývají jedno město za druhým. Proti nim se však zvedá silný odpor a Tarase čeká zrádce v řadách jeho nejbližších…

 

Mladší Andrij se zamiluje do krásné polské šlechtičny a zradí své krajany. Vstoupí dokonce do polské armády a v jejím čele bojuje proti kozákům. Taras nařídí, aby ho odlákali k lesu, a tam ho prokleje a zastřelí. Jeho druhého syna, Ostapa, však vojáci zajmou a jeho otec podplácí starého Žida, který mu za to umožní dostat se do města, kde je Ostap vězněn. Zoufalý Taras ale může přihlížet už jen synově kruté smrti na popravišti.

 

Zaslepen nenávistí, staví se starý Taras znovu do čela kozáckých oddílů a vyhlašuje Polákům válku. Jeho bojovníci znovu vyjíždějí do stepi, zapalují města, pole a lesy, nemilosrdně plení šlechtická sídla i zámky…

 

Tato verze se zabývá delším časovým úsekem, než zmiňovaná americká, do děje se vešla i poprava Ostapa a upálení Tarase.

 

Film byl natočen podle druhé, redigované verze předlohy, kterou autor silně přepracoval. Bylo výrazně doplněno historické pozadí příběhu o popis kozáckých zvyků, zákonů a jejich života. Obléhání Dubna bylo rozepsáno do epického zobrazení hrdinských skutků kozáků při svedených bitvách, byl obohacen i Andrejův milostný příběh. Změněny byly i motivy jednání samotného Tarase, ze kterého se místo nájezdníka a válečníka stal obránce vlasti, hrdinně bojující proti nepřátelům za národní svobodu.

 

Ne vždy se ale daří vzor překonat, hodnocení se pohybuje nad 50 procenty. Navíc vzbudil bouři nelibosti (nejen) u sousedů, ukrajinští vládní představitelé film zhodnotili jako štváčský film ruského imperialismu proti lidu Ukrajiny a proti Polsku. Izrael si zase všiml úpravy scény, týkající se pogromu. Patetický patriotický propagandistický film člena komunistické strany o udatných kozácích, bránících ruskou zem a křesťanskou víru před muslimskými barbary, podlými Židy a cizími boháči. To, že šlo o námezdnou chátru, která bojovala chvíli za Poláky, chvíli za Rusy, občas za Tatary a dokonce i za Turky, to se divák nedozví. Plno historických nepřesností (Запорожська Січ má s ruskou zemí pramálo společného), podivné bitky, slušné kostýmy a velká dávka brutality. Nepovedená ruská agitka.

Zadní strana obalu 

Žánr: Akční / Drama / Historický / Válečný

Země původu: Rusko / Ukrajina / Polsko

Rok vzniku: 2009

Délka: 128 minut

Původní název: Тарас Бульба / Taras Bulba

Světová premiéra: 2. dubna 2009 – Rusko, Kazachstán, Ukrajina (200. výročí narození Gogola)

Režie: Vladimir Bortko

Námět: Nikolaj Gogol

Scénář: Vladimir Bortko

Produkce: Sergej Danieljan, Ruben Dišdišjan, Aram Movsesjan, Sergej Šumakov, Anton Zlatopolskij, Jurij Moroz

Kamera: Dmitrij Mass

Hudba: Igor Korneljuk

Společnost: Central Partnership / Telekanal Rossia

Natáčeno: Rusko / Ukrajina / Polsko

Hrají: Bogdan Stupka (Taras Bulba), Igor Petrenko (Andrij Bulba, mladší syn), Vladimir Vdovičenkov (Ostap Bulba, starší syn), Magdalena Mielcarz (panna Elžběta Mazoviecka, dcera polského vojvody), Ljubomiras Lauciavicius (polský vévoda Mazoviecki), Ada Rogovceva (žena Tarase Bulby), Michail Bojarskij (kozák Mojsij Šilo), Vladimir Iljin (ataman Kurennoj), Jurij Beljajev (ataman Kirdjaga), Boris Chmelnickij (ataman Bradatý), Daniel Olbrychski (Krasněvskij), Sergej Bezrukov (vypravěč), Eduard Cenzor (mnich), Alexandr Dědjuško (ataman Stěpan Guska), Sergej Doncov-Drejden (žid Jankel), Alexandr Serdjuk (Dmitro Tovkač), a další

Жанр: драма / исторический

Страна: Россия, Украина, Польша

Год: 2009

Длительность: 127 мин.

Режиссёр: Владимир Бортко

Автор сценария: Владимир Бортко – экранизация одноимённой повести (в редакции 1842 г.) Николая Васильевича Гоголя

Продюсеры: Антон Златопольский, Рубен Дишдишян, Сергей Шумаков, Сергей Даниелян, Арам Мовсесян, Юрий Мороз

Исполнительный продюсер: Александр Потемкин

Оператор: Дмитрий Масс

Композитор: Игорь Корнелюк

Художники-постановщики: Сергей Якутович, Владимир Светозаров, Марина Николаева

Постановка трюков: Ник Пауэлл

Кинокомпания: Арк-фильм

В ролях: Богдан Ступка (Тарас Бульба), Владимир Вдовиченков (Остап, старший сын), Игорь Петренко (Андрий), Ада Роговцева (жена Тараса Бульбы), Михаил Боярский (Мосий Шило), Даниэль Ольбрыхский/Daniel Olbrychski (Красневский), Юрий Беляев (кошевой Кирдяга), Владимир Ильин (кошевой Куренной), Любомирас Лауцявичус/Liubomiras Laucevičius (польский воевода Мазовецкий), Магдалена Мельцаж/Magdalena Mielcarz (дочь польского воеводы – Эльжбета Мазовецкая, панночка), Алексей Огурцов (казак Попович), Борис Хмельницкий – озвучивание: Никита Джигурда (атаман Бородатый), Сергей Дрейден (Янкель), Лесь Сердюк (Дмитро Товкач, есаул), Александр Дедюшко (казачий атаман Степан Гуска/ Кукубенко), Петр Зайченко (Метелица), Иван Краско (Касьян Бовдюг), Матлюба Алимова (служанка панночки Эльжбеты, татарка), Остап Ступка (Вертихвост), Михаил Журавский (Войцех), Тадеуш Парадович (полковник), Кшиштоф Гоштыла (Касневский), Олег Пащенко (Демытрович), Василий Слюсаревский (польский рыцарь), Людмила Аржаникова (монахиня), Екатерина Новикова (смешливая панянка), Сергей Русскин (усатый гайдук), Александр Рублёв (польский шляхтич), Станислав Соколов (Писарь)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: žádný