ABC – Ford Street Racing

Předchozí hry, které byly avizovány (Codename: Panzer nebo Pacific Storm) se potvrdit nepodařilo a je tedy velkou záhadou, zda vůbec něco vyšlo. To ovšem nebrání tomu, aby se v novinách objevila další upoutávka, podle které by v úterý 17. srpna 2010 s logem časopisu ABC měly tentokrát vyjít závody Ford Street Racing za 49,- Kč. A stejně jako minule, nemáme žádnou informaci o tom, že by tato hra skutečně vyšla…

Co tedy psaly herní servery v roce 2006, kdy hra vyšla?  

Akrádové závody jediné autoznačky. Odborníci na Fordy z britské společnosti Razorworks se po třech dílech série Ford Racing s milionem prodaných kusů pustili do další hry, tentokrát s názvem Ford Street Racing.

 

Ocitnete se v ulicích Los Angeles, kde vás čeká celkem 24 tratí vytvořených do nejmenších detailů Za vítězství v závodech budete získávat určitý finanční obnos, který využijete jak pro nákup lepších aut, ale i k opravám těch stávajících. Hra totiž disponuje realistickým modelem poškození a téměř dokonalými jízdními vlastnostmi. Čeká zde na vás celkem 18 automobilů začleněných do tří výkonnostních tříd. Nechybí ani multiplayer pro dva hráče.

 

Veškeré dění se protentokrát přesunulo do městské zástavby. Kdo by však čekal podobnost s některými díly Need for Speed (v duchu „hurá, bude to otevřené fungující město“), ten je na špatné adrese. Naopak, Ford Street Racing využívá systém „pevně dané betonové koryto“. Bez života a bez okolní dopravy. Městem by mělo být kalifornské Los Angeles. Spíš než o virtuální kopii jde ale o imaginární sled ulic a budov, zdánlivě připomínající architekturu LA. Nejezdí se tu zrovna výletním tempem, přesto to vypadá, že tu není jediná „skutečná“ stavba, což by atmosféře jistě prospělo. 

 

Hráč se musí spokojit s bezejmennými okruhy, pojmenovanými jako Downtown, Midtown či Pacific Highway. Tratí je 12 (nebo 24 – počítáme-li i jízdu v opačném směru) a ať už jde o centrum města, Čínskou čtvrť nebo dálniční přivaděč, vždy jsou pevně definovány. Nikde žádná zkratka, nikde žádná odbočka, po celý závod jste obklopeni zástavbou či betonem a průzkum dalších částí města spolehlivě zarazí neprodyšná zeď z plexiskla, doplněná o tradiční svítící šipky. Lehký stereotyp (šedivé silnice jsou si dost podobné) částečně zachraňuje snad jen trať v kaňonu za městem. 

 

Ford Street Racing jako první z celé série nemá nezničitelná auta. Nerozvážnou jízdou a kontaktem s okolím se vozy deformují a poškozují. Po několika karambolech lze vypozorovat znepokojivý šedý dým, linoucí se z pod kapoty. Kolize s objekty kolem trati jsou provedeny dost zvláštně. Trefíte-li nějakou pouliční lampu či sloup, vůz bez problémů projede, jen se na chvíli změní v „ducha“ a přemění vizáž z nablýskaného bouráku na poničený vrak. 

 

Nepotěší absence replaye, ani pouhé dvě herní kamery (jedna na nárazníku, jedna za autem). Slabší je také ozvučení. Při pohledu na seznam aut by člověk čekal hlasité burácení motorů, ovšem povětšinou uslyší jen nevýrazné bublání. A na hudební doprovod se patrně zapomnělo úplně (nebo nezbyly peníze). Dvě skladby pro brouzdání v menu a ticho při závodě…  

Automobily jsou naštěstí plně licencované. Vybírat budete z kousků dávné minulosti, žhavé současnosti a dokonce i budoucnosti. Jedná se například o Ford Escort RS 2000, Mustang GT, Mustang Boss, Capri MK, poté výkonnější Ford Fiesta ST, Focus, Sierra RS 500 až po nejlepší kousky jako Ford RS 200, GT90 Concept, Ford GT a zmiňovaný projekt budoucnosti Shelby Cobra GT500. Auta jsou zpracovaná celkem dobře, avšak neuškodilo by jim více detailů.