Bontonfilm – Velmi nebezpečné známosti

U některých filmů Bontonfilmu se na obálku vrátilo označení Hvězdná edice, se zvýšenou cenou se přesunuly do digipackových krabiček a objevují se mezi nimi zajímavé kousky. Ve středu 18. srpna 2010 to třeba mají být Velmi nebezpečné známosti za 99,- Kč. Hra na svádění má jediné pravidlo – nikdy se nesmíš zamilovat! Sex, vášeň, zrada a ďábelská sázka o panenskou nevinnost v odvážné variaci na klasické téma.

Sarah Michelle Gellar (Tajemství loňského léta, Vřískot 2, TV seriál "Buffy, přemožitelka upírů") a Ryan Phillippe (Tajemství loňského léta, Klub 54) představují dvojici zhýčkaných sourozenců ve slastném a vzrušujícím příběhu o pokušení, odplatě a dobývání. Nikdo jejich neúprosné hře kočky s myší neunikne, dokud jednoho z nich nepřekvapí ten nejméně pravděpodobný cit – láska.

 

Kathryn a Sebastian jsou dva bohatí zhýčkaní teenageři z té nejluxusnější části Manhattanu. A také papíroví sourozenci, protože jejich nechutně bohatí rodiče spolu uzavřeli druhé manželství. Výraz "zlatá mládež" se ani zdaleka nepřibližuje jejich dekadentnímu životnímu stylu.

 

Pohledný, bohatý, cynický mladík Sebastian poznal všechny krásné dívky z Manhattanu – žádná mu neodolá. S lehkostí a důmyslem svedl i nic netušící spolužačku a zničil jí tak pověst.

 

Také Kathryn je na svůj věk neodolatelně zhýralá. O to víc ji rozzuří, když dostane kopačky od svého přítele Courta, který vyměnil její rafinovaný půvab za panenskou nevinnost naivní Cecile. Proto slíbí její matce, paní Caldwellové, že se o její nezkušenou dceru postará.

 

Kathryn rafinovaně s bratříčkem uzavře ďábelskou a náležitě pomstychtivou sázku. Pokud playboy Sebastian připraví Cecile o panenství a navíc dokáže svést další květ andělské nevinnosti – krásnou dceru ředitele školy Annette, která v časopise pro dospívající mládež prohlásila, že si chce uchovat panenství až pro toho pravého, připraví mu nevlastní sestřička noc plnou nadpozemské rozkoše. Pokud Sebastian prohraje, přijde o svého milovaného Jaguara, ročník 56.

 

Ve hře je hodně, ale vidina výhry je horečně neodolatelná. Hned zpočátku ale Sebastian zjistí, že to nebude mít snadné, protože Annette před ním někdo varoval. Cecile se zamiluje do učitele hry na cello, mladého černocha Ronalda Clifforda a Kathryn dívce slíbí, že jí pomůže lásku naplnit. Sebastian se rafinovaně pokusí svést Annette u bazénu, dívka mu však dá jasně najevo, že nemá šanci. Vyjde najevo, že Sebastiana u dívky pomluvila matka Cecile. Když to mladík řekne své sestře, Kathryn řekne paní Caldwellové o dopisech, které psal její dceři Ronald.

 

Mladý muž je vykázán z domu Caldwellových, Sebastian a Kathryn se však nabídnou, že dvojici pomohou. Naivní Cecile uteče v noci z domu, aby u Sebastiana mohla napsat Ronaldovi dopis. Mladík ji opije a vyzkoušenou metodou bez námahy svede. V té době se mu nečekaně podaří vyvolat první sympatie u Annette, později se ji pokusí znovu rafinovaně svést, když však dívka podlehne, nedokáže ji připravit o panenství. Kathryn pochopí, že se Sebastian do Annette zamiloval. To se však žárlivé a bezohledné dívce nelíbí. Bez váhání proto nevlastního bratra podrazí, což vede k tragédii…

 

Skóre takřka 70 procent. Někoho sice popuzuje přenos historického námětu do filmu o teenagerech, většina ale spokojena: Díky bohu to není žádná trapná komedie, nýbrž brilantní film plný intrik.

Žánr: Drama / Romantický / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 94 minut

Původní název: Cruel Intentions / Sexual Provocation

Světová premiéra: 5. března 1999 – USA

Kinopremiéra v ČR: 17. června 1999

Režie: Roger Kumble

Námět: Choderlos de Laclos (román "Les liaisons dangereuses")

Scénář: Roger Kumble

Produkce: Christopher Ball, Michael Fottrell, Bruce Mellon, Neal H. Moritz, William Tyrer, Heather Zeegen

Hudba: Edward Shearmur

Kamera: Theo van de Sande

Střih: Jeff Freeman

Kostýmy: Denise Wingate

Společnost: Columbia Pictures Corporation / Cruel Productions LLC / Newmarket Capital Group / Original Film

Natáčeno: 5th Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / All Saint’s Episcopal Church – 132 N. Euclid Avenue, Pasadena, Kalifornie, USA / Biltmore Hotel – 506 S. Grand Avenue, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Blue Jay Way, Hollywood Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA / Brentwood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Central Park, Manhattan, New York City, New York, USA / Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Essex House – 160 Central Park South, Manhattan, New York City, New York, USA / Hancock Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hollywood Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA / Lake Sherwood, Thousand Oaks, Kalifornie, USA / Long Island, New York, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Manhattan, New York City, New York, USA / New York City, New York, USA / Old Don Jail, Toronto, Ontario, Kanada / Old Westbury Gardens – 71 Old Westbury Road, Old Westbury, Long Island, New York, USA / Old Westbury, Long Island, New York, USA / Otis Chandler Mansion, Hancock Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / Palos Verdes Peninsula, Kalifornie, USA / Pasadena, Kalifornie, USA / Robertson Boulevard, Los Angeles, Kalifornie, USA / The Ebell of Los Angeles – 743 South Lucerne Bouelvard, Los Angeles, Kalifornie, USA / Thousand Oaks, Kalifornie, USA / Toronto, Ontario, Kanada / Ukranian Cultural Center, Fifth Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA

Hrají: Sarah Michelle Gellar (Kathryn Merteuilová), Ryan Phillippe (Sebastian Valmont), Reese Witherspoon (Annette Hargroveová), Selma Blair (Cecile Caldwellová), Louise Fletcher (Helen Rosemondová), Joshua Jackson (Blaine Tuttle), Eric Mabius (Greg McConnell), Sean Patrick Thomas (Ronald Clifford), Swoosie Kurtzová (Dr. Regina Greenbaumová), Christine Baranská (Bunny Caldwellová), Alaina Reed Hall (ošetřovatelka), Deborah Offner (paní Michalaková), Tara Reid (Marci Greenbaumová), Herta Ware (paní Sugarmanová), Hiep Thi Le (Mai-Leeová), Charlie O’Connell (Court Reynolds), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, voice-over polsky

Titulky: česky, anglicky, maďarsky, bulharsky, polsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný