Amercom – Stíhači v boji 7 – Letecké souboje – Zabiják stíhaček Zero

Vydavatelství Amercom v ediční řadu Stíhači v boji – Letecké souboje ve středu 25. srpna 2010 pokračuje dalším diskem s názvem Zabiják stíhaček Zero za 69,- Kč. Jedná se o další díl seriálu Dogfights, který před nedávnem vysílala Česká televize. 

Dokumentární seriál Stíhači v boji (originál Dogfights) přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

Ocitnete se v kokpitu F6F Hellcat, které mají být spolu s letadlovými loděmi třídy Essex odpovědí na leteckou nadvládu Japonců v Tichomoří. 

 

V Tichomoří zuří válka. Nechvalně proslulá japonská Zera zničila už spousty amerických letadel. Těmto obratným stíhačkám se zatím žádný spojenecký stroj nemůže plně vyrovnat. Potom však americké námořnictvo vyneslo trumf v podobě nového letounu F6F Hellcat. Tato stíhačka se stala legendou, když její piloti postupně zničili přes 5000 nepřátelských letadel a udělali z ní nejúspěšnější stroj druhé světové války.

 

Tento dokument vypráví příběh prvního nasazení Hellcatů, kdy se námořnictvo potřebovalo rychle dozvědět, zda je tento nový Grumman F6F skutečně rovnocenným protivníkem japonského Zera.

 

Mitsubishi A6M2 Zero bylo hrozbou od samého počátku. Během prvních čtyř měsíců bojového nasazení v Číně v roce 1940 zaznamenal tento lehký a obratný stíhač 59 vzdušných vítězství bez jediné ztráty ve svých řadách. V úvodních měsících druhé světové války Japonci ve vzduchu dominovali. Z toho plynul jediný možný závěr. Zero, kódově též označované jako Zeke, schopné vyvinout rychlost 510 kilometrů v hodině, bylo zatím nejlepším stíhacím strojem v Tichomoří. Zatím…

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: 45 minut 

Původní název: Dogfights – The Zero Killer

Rok vzniku: 2006

Režie: Robert Kirk

Scénář: Debbie Blum 

Produkce: Tony Alunni, Cynthia Harrison, Jason McKinley, Brooks Wachtel 

Hudba: Randy Jones

Střih: Matt Stevenson 

Společnost: Digital Ranch / History Chanel

Hrají: Phil Crowley (vypravěč), Robert Duncan, Hamilton McWhorter, Alex Vraciu 

 

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: 

Titulky: 

Obraz: 

Bonus: